Izvješća iz Ogranaka

slika

17.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Čitluku

OMH u Čitluku na 35. Međunarodnom sajmu knjiga i učila u Sarajevu

Knjiga dopisnika Večernjaka Dušana Muse u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i UG „Vojvoda Musić“ uz Ljubuškog predstavljena je na 35. međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu. Sajam je organiziran u centru Skenderija na površini od 10.000 četvornih metara, a na njemu sudjeluje više od 150 izdavačkih kuća koje će predstaviti ukupno 130 novih knjiga i 175 autora i promotora na 86 promocija u Bosanskoj kući u Dvorani Mirza Delibašić. Sajamsku manifestaciju je otvorio Ibrahim Spahić  predsjednik Programskog savjeta Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga.

slika

16.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Imotskom

IN MEMORIAM Milan Glibota (1950-2024)

U Imotskom je 16. travnja u 74. godini života preminuo Milan Glibota, predsjednik imotskog ogranka Matice hrvatske i plodni publicist koji je ostavio jednu od najdubljih brazda u imotskoj publicistici. 

slika

13.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Bugojnu

TREĆA IZBORNA SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE BUGOJNO

Na izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske u Bugojnu, održanoj u subotu 13. travnja 2024. u velikoj dvorani Župnog ureda Bugojno, za predsjednika Ogranka ponovo je izabran Antonio Džolan, za potpredsjednika Matej Jurčević, a tajnika Juriša Debeljak.

12.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Samoboru

Izvještajno-izborna godišnja skupština Ogranka MH Samobor

U petak 12. travnja 2024. u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Samoboru na Trgu Matice hrvatske 5 održana je izborno-izvještajna skupština Ogranka na kojoj su, uz članove Ogranka, nazočili predstavnici Grada Samobora, gradonačelnica dr. sc. Petra Škrobot i pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Zrinka Breglec, u ime Matice hrvatske poslovna tajnica Ana Preost i u ime Kulturnog vijeća Grada Samobora i udruge Etno fletno gospođa Marija Lindić.

slika

11.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Donjem Miholjcu

Književni susret s hrvatskim piscem Mirom Gavranom

Zajedničkom organizacijom Gradske knjižnice i Ogranka Matice hrvatske u Donjem Miholjcu organiziran je književni susret s hrvatskim romanopiscem, dramatičarer, pjesnikom i predsjednikom Matice hrvatske Mirom Gavranom. Ispunjena Gradska knjižnica 11. travnja 2024. s početkom u 19 sati bila je mjesto književnih razgovora.

slika

06.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

Obnovljena zgrada Gradske munjare – vrijedan primjer industrijskog razvoja grada Petrinje

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji sudjelovao je u pripremama i u samom programu svečanog otvorenja obnovljene zgrade Gradske munjare u Petrinji u subotu 6. travnja 2024. godine.

slika

05.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Predstavljanje knjige "Temšići, od Krča do Ladinca" autora Milana Lažete

Članovi Ogranka Matice hrvatske u Križevcima mogu se pohvaliti da su dosad organizirali više od šest stotina kulturnih događaja — predavanja, izložaba, predstavljanja knjiga, glazbenih priredaba i tako dalje. Početkom travnja ugostili su Milana Lažetu i njegovu obitelj te brojne prijatelje. Povod je bila knjiga pod naslovom "Temšići, od Krča do Ladinca" koja je netom izašla u izdanju križevačkog OMH-a. To je još jedna od desetak knjiga o obiteljskim rodoslovljima iz pera umirovljenog „naftaša“, bivšega direktora u Naftaplinu. O knjizi su govorili predsjednica OMH-a Renata Husinec, moderator Mate Maras, recenzent Marko Rimac, te Milan i Nevenka Lažeta, a priloge je čitala njihova kći Silvija.

slika

04.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Pjesnička večer s Bogdanom Arnautovićem

Dana 4. travnja 2024. je OMH u Hrvatskoj Kostajnici u suradnji sa Gradskom knjižnicom Milivoja Cvetnića priredio večer poezije sisačkoga pjesnika Bogdana Arnautovića uz promociju njegovih dviju zbirki pjesama: Postelja za haubice i Meridijan vinograda.

slika

04.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Vitezu

Suze ponosa i radosti: Glazbeno- scenski spektakl

U četvrtak, 4. travnja u kongresnoj dvorani hotela Central u Vitezu, u večeri prepunoj emocija održan je, sada se može s pravom kazati, jedinstven glazbeno- scenski spektakl u organizaciji Matice hrvatske Vitez tijekom kojega su otpjevani neki od najljepših stihova s kojim narod u Lašvanskoj dolini živi, a generacije odrastaju.

slika

31.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Čitluku

OBJAVLJENA SLIKOVNICA I IGROKAZ „PRIČA O PISANICAMA“ RUŽICE ZELJKO I KRISTINE ĆAVAR

Uz uskršnje blagdane iz tiska je izišla slikovnica i uskrsna bajka „Priča o pisanicama“ književnice Ružice Zeljko i ilustratorice Kristine Ćavar. Tekst ove slikovnice ujedno je i igrokaz za djecu do deset godina. Ova uskrsna bajka treba uskoro izići na njemačkom jeziku, a prevodi se i na ukrajinski.

slika

30.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Drenjak za Cvjetnicu

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici u želji oživljavanja starih  običaja  i ove godine je organizirao odlazak u drenjak. O kostajničkom običaju odlaženja u drenjak pisala je, po kazivanju starih Kostajničanki, Marta Račić u članku pod naslovom Uskrsni običaji u Hrvatskoj Kostajnici (Zrin, broj 3.,  ožujak1993.).  „Vrijeme Korizme ne obiluje narodnim običajima. To je razdoblje tihe pripreme za kršćanski blagdan Uskrs, pripreme koja se odvija prema crkvenim korizmenim obredima. Ipak stariji se Kostajničani sjećaju jednog običaja koji je prethodio samoj Cvjetnici, a pamte ga kao odlazak u drenjak.“

slika

28.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Kaštelima

Predstavljena knjiga Priručnik za hrvatsku politiku autora Matka Marušića

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Kaštelima i Hrvatske udruge Benedikt, književnik i profesor emeritus Matko Marušić u Kaštel Lukšiću predstavio je svoju novu knjigu Priručnik za hrvatsku politiku. Kao znanstveniku, Marušiću je cilj bio otkriti i zapisati istinu.

slika

26.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški

Letjeti s vojnom pilotkinjom Antonijom Trupinić

Na poziv predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški Vjekoslave Bagarić, a u suorganizaciji s Gimnazijom Nova Gradiška, 26. ožujka 2024. održan je susret s vojnom pilotkinjom Antonijom Trupinić,  magistrom inženjerkom aeronautike, bojnicom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i bivšom maturanticom Gimnazije koja je za učenike maturante i zainteresirano građanstvo održala predavanje na temu: "Nestereotipni izbor zanimanja na osobnom putu i primjeru".

slika

23.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Čitluku

Predstavljanje knjige i izložba u sklopu Uskrsa s Maticom

Tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija Ogranka MH u Čitluku Uskrs s Maticom u Brotnju otvorena je 23. ožujka u staroj crkvi sv. Blaža u Gradnićima (Čitluk) predstavljanjem nove zbirke pjesama Zdravka Nikića Krik s križa i izložbom reljefa u drvu pod naslovom Sinergija u ljubavi Branka Ivankovića Mite.

slika

22.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Donjem Miholjcu

Predstavljanje Udruženja građana „Urbani Šokci“ iz Sombora

Velika dvorana dvorca Mailath u Donjem Miholjcu bila je mjesto toplog i emotivnog susreta "Urbanih Šokaca" iz Sombora i domaćina, Ogranka Matice hrvatske u Donjem Miholjcu, 22. ožujka s početkom u 19 sati.

slika

21.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu

PREDAVANJE O GLAGOLJICI U SLAVONSKOM KOBAŠU

Dana 21. ožujka 2024. u sali vatrogasnoga doma u Slavonskom Kobašu, Antonija Grozdanović Pranjić održala je predavanje pod nazivom „Glagoljica – hrvatsko kulturno nasljeđe“, u sklopu obilježavanja Dana hrvatskoga jezika.

slika

21.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Zašto je Matoš aktualan i danas?

U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u četvrtak 21. ožujka, akademkinja Dubravka Oraić Tolić održala je predavanje: "Zašto je Matoš aktualan i danas?". Predavanje je održano uz obilježavanje Dana hrvatskoga jezika 2024. godine. 

slika

20.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški

OMH u Novoj Gradiški održao poetsko sjećanje na Nikolu Šopa

U bolničkoj kapeli Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu skrb „Sveti Rafael“ Strmac, nedaleko od Nove Gradiške, Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški 20. ožujka je za pacijente bolnice održao poetsko sjećanje na 120. obljetnicu rođenja Nikole Šopa.

slika

19.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Nikome ne budim tuge, Nit kome srećom bojim dan

Na obiteljskoj kući Cvetnić u Ulici Nine Marakovića u Hrvatskoj Kostajnici OMH u Hrvatskoj Kostajnici otkrio je 19. ožujka spomen-ploču kostajničkom pjesniku Milivoju Cvetniću. Svečanost je priređena uz 103. obljetnicu rođenja i 80. obljetnicu smrti.

slika

17.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Predstavljena knjiga "Tragom medvjeda" autora Krunoslava Raca

Povodom Svjetskog dana voda, Međunarodnog dana rijeka i Međunarodnog dana šuma, u nedjelju, 17.ožujka 2024. Ogranak MH u Hrv. Kostajnici, u suradnji sa Gradskom knjižnicom i čitaonicom Milivoj Cvetnić, organizirao je promociju knjige Krunoslava Raca "Tragom medvjeda". 

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci