Izvješća iz Ogranaka

slika

19.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu

Večer sjećanja na akademskog slikara Zdravka Ćosića

Dvjestotinjak Kobašana i gostiju okupilo se na "Večer sjećanja na akademskog slikara Zdravka Ćosića" u Domu kulture u Slavonskom Kobašu sinoć, 19. ožujka 2023.

slika

19.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Splitu

Prikazan Sedlarov film „Bilo jednom u Hrvatskoj” u Župi sv. Josipa u Splitu

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Splitu i Župe svetog Josipa na Mertojaku u Splitu, održana je u nedjelju 19. ožujka 2023. godine projekcija filma „Bilo jednom u Hrvatskoj” redatelja Jakova Sedlara, po scenariju Hrvoja Hitreca i Dominika Sedlara.

slika

18.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu

Radionica, koncert i izložba u organizaciji OMH u Slavonskom Kobašu

U subotu 18. ožujka 2023. održalo se nekoliko događaja u organizaciji našeg Ogranka u Slavonskom Kobašu. Ponajprije su se okupili članovi udruge Družina - čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga na čelu s predsjednicom Udruge Mandom Svirac. Na početku skupštine, sve je u ime Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu pozdravio predsjednik Josip Jagodar i zahvalio jer se skupština održala u Slavonskom Kobašu.

slika

18.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Splitu

Irena Kovačić predstavila svoju knjigu „Put” o hodočašću svetom Jakovu

U prostorima Ogranka Matice hrvatske u Splitu u Marmontovoj ulici u subotu 18. ožujka 2023. predstavljena je knjiga „Put” autorice Irene Kovačić. 

slika

16.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predstavljena knjiga SJEĆANJE I ZABORAVI autorice Tereze Salajpal

U ispunjenoj Gradskoj vijećnici u četvrtak 16. ožujka održano je predstavljanje nove knjige dugogodišnje i vrsne članice Ogranka MH u Koprivnici prim. mr. sci. Tereze Salajpal dr. med. Sjećanje i Zaboravi

slika

16.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku

Predstavljena knjiga SMRT JE UVIJEK U MODI autora Mihaila Radojičića Shoka

U četvrtak, 16. ožujka 2023., u Dvorani Ivana Pavla II., predstavljena je knjiga Mihaila Radojičića Shoka ''Smrt je uvijek u modi''.

slika

16.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Obilježavanje DANA HRVATSKOGA JEZIKA u OMH u Zadru

U spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika i ove smo godine obilježili Dane hrvatskog jezika. Deklaracija je nastajala i potpisivana u Matici hrvatskoj u Zagrebu od 11. do 17. ožujka 1967. Trideset godina kasnije, 28. veljače 1997, Zastupnički dom Državnoga sabora RH donio je Odluku o proglašenju spomen-tjedna Dani hrvatskoga jezika u spomen na Deklaraciju iz 1967, a u svrhu promicanja, njegovanja te razvijanja kulture i čistoće hrvatskoga jezika u javnoj uporabi. Zamisao o održavanju Dana hrvatskoga jezika dao je pokojni akademik Ivo Frangeš na Matoševim danima u Tovarniku 1989. 

slika

15.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Kutini

Predstavljena djela JOSIPA FAJDIĆA o Ličanima

U srijedu, 15. ožujka 2023. godine, predstavljena su djela prof. dr. sc. Josipa Fajdića iz Požege "Ličani i(ili) Slavonci - tragovi i poveznice" i "Ličani u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti".

slika

12.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Grudama

OMH u Grudama predstavio KNJIGU PRED KRIŽEM fra Josipa Vlašića i otvorio izložbu Karin Grenc

Lijep kulturno i duhovno koristan događaj zbio se u nedjelju, 12. ožujka 2023. godine u kapelaniji Polja, u Masnoj Luci, u prekrasnoj prodolini ispod planine Čvrsnice i u blizini hajdučke i u pjesmama opjevane Vran planine.

slika

12.03.2023.

Hrvatska kulturna zajednica Wiesbaden

MOJ PRIJATELJ STEFAN ZWEIG - Nepoznata pisma Josipa Kosora Stefanu Zweigu predstavljen u Wiesbadenu

U nedjelju 12. ožujka 2023. godine, u okviru programa 33. Godišnje skupštine Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske Wiesbaden (HKZ/OMH-Wiesbaden) u Domu kardinala Kuharića, Wiesbaden, predstavljena je knjiga Moj prijatelj Stefan Zweig / Mein Freund Stefan Zweig, Nepoznata pisma Josipa Kosora Stefanu Zweigu / Unbekannte Briefe Josip Kosors an Stefan Zweig.

slika

11.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Imotskom

U Imotskom predstavljeno šest knjiga Mare Ožbić-Bebek

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom 11. ožujka predstavljeno je šest knjiga objavljenih u proteklih 25 godina imotske publicistkinje Mare Ožić-Bebek, čime je obilježeno 50 godina njezina svestranog rada u kulturi.

slika

10.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Otvorena izložba Zdravke Kramarić SRCE NIGDAR NE LAŽE

Jučer je po prvi puta u novim prostorijama Kluba seniora u zabočkoj knjižnici u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaboku otvorena izložba „Srce nigdar ne laže" Zdravke Kramarić u povodu obilježavanja Dana hrvatskog jezika (11.-17.3.).

slika

10.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu

Predstavljena slikovnica ZVAT ĆE SE ARON autorice Antonije Wurzberg

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu 10. ožujka 2023. godine organizirano je prvo predstavljanje slikovnice “Zvat će se Aron” autorice Antonije Wurzberg.

slika

10.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predstavljanje knjige eseja i kritika Povećalo za poeziju Davora Šalata

Ogranak Matice hrvatske u Požegi i Gradska knjižnica Požega predstavili su požeškoj javnosti knjigu eseja i kritika Povećalo za poeziju Davora Šalata objavljenu u biblioteci Kratki rezovi u nakladi Matice hrvatske. Knjiga eseja i kritika Povećalo za poeziju dr. sc. Davora Šalata predstavljena je 10. ožujka 2023. godine u Gradskoj knjižnici Požega u sklopu obilježavanja Dana grada Požege te kao jedno od posljednjih događanja manifestacije Dani Matice hrvatske u Požegi.

slika

10.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Predavanje MEDICINA SACRA - ŠTOVANJE SVETACA ZAŠTITNIKA I DUHOVNA DIMENZIJA MEDICINE Silvije Brkić Midžić

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici, u petak 10. ožujka 2023. godine u 19 sati održano je  predavanje pod naslovom  Medicina sacra - Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine. Predavanje je u prostoru Franjevačkog samostana u Hrvatskoj Kostajnici održala Silvija Brkić Midžić, prof., muzejska savjetnica, upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije pri HAZU. 

slika

10.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Održana izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom uz prigodni program

U petak, 10. ožujka 2023, u velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom održao je svoju četvrtu redovnu izbornu skupštinu, a prisutnima je podario i zanimljiv glazbeno-scenski program "Po dragom kraju".

slika

10.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Večer s Renatom Baretićem

Otok Vis krajem listopada iz ljetne vreve naglo potone u razdoblje jesenske i zimske tišine koju nakratko prekine tek ustreptalost božićnih blagdana. Da siječanj, veljača i ožujak, ne bi bili mjeseci sumorne otočke zime, pobrinuli su se ove 2023. godine Povjerenstvo za kulturu i Turistička zajednica Grada Visa te Ogranak Matice Hrvatske u Visu. Udruženim snagama osmislili su ambiciozan kulturni program, nazvavši ga Viškom kulturnom zimom, na kojoj su ugostili ugledne goste

slika

09.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku , Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U Šibeniku predstavljena izdanja OMH u Zadru

U četvrtak 9. ožujka 2023. godine, u dvorani Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik u organizaciji  Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Knjižnice predstavljene su dvije knjige i jedan časopis. 

slika

07.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku

Manifestacije uoči Međunarodnog dana žena

Dana 7. ožujka, uoči Međunarodnog dana žena, u multimedijskoj dvorani Knjižnice održana je po treći put pjesnička večer „Vesna i ja“ posvećena Vesni Parun. Program je nastavljen u galeriji Knjižnice gdje su postavljene dvije izložbe: fotografija članica Fotokluba Šibenik i likovnih radova članova našeg ogranka.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci