Najave zbivanja u Ograncima

slika

10.07.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu inspiriranu vinom ili vinogradom

Natječaj je otvoren do 20. kolovoza. Detalji natječaj u opisu.

slika

03.08.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Podstrani

Dobrojutro more 2024

Subota i nedjelja 3. i 4. kolovoza 2024. u 20 sati. Detalji u opisu.

slika

03.08.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Drnišu , Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Promocija knjige Frane Bilića "DA TE MOGU PISMOM ZVATI"

Subota 3. kolovoza 2024. godine u 21:00 sat. Drniš na Poljani.

Prikaži sve najave

Nove knjige iz Ogranaka

OMH u Zadru

BIBINJE

BIBINJE

39,82 € (300,00 kn)

OMH u Daruvaru

Bilo jednom u Daruvaru

Vlatka Daněk

Bilo jednom u Daruvaru

0,00 € (0,00 kn)

OMH u Rovinju

Glad i nestašica od 1813. do 1825. u Rovinju

Marko Jelenić

Glad i nestašica od ...

13,27 € (100,00 kn)

OMH u Gospiću

Lička pukovnija kroz povijest

Joso Vrkljan

Lička pukovnija kroz povijest

0,00 € (0,00 kn)

OMH u Sisku

Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja

Walter Friedrich Otto

Muze i božanski izvor ...

15,93 € (120,00 kn)

OMH u Dubrovniku

Otok na kojem cvjetaju limuni

Mara Marić

Otok na kojem cvjetaju ...

53,09 € (400,00 kn)

OMH u Svetoj Nedelji

Parnassia Militia

Vinko Jelić

Parnassia Militia

26,54 € (200,00 kn)

OMH u Čakovcu

Tri prijatelja iz Novog Zrina

Ignacije Aurelije Fessler

Tri prijatelja iz Novog ...

33,18 € (250,00 kn)

Prikaži sve nove knjige

Prikaži sve nove časopise

Izvješća iz Ogranaka

slika

10.07.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Vitezu

Kurbaša izveo monodramu i oduševio vitešku publiku, predstavljen Petračev prijevod Božanstvene komedije

Dana 10. srpnja je u Vitezu, u organizaciji lokalnog ogranka Matice hrvatske, održan izuzetno zanimljiv događaj kakvog publika u ovom dijelu BiH rijetko ima prigodu za vidjeti. Naime, izvedena je dugo najavljivana monodrama Roberta Kurbaše, poznatog hrvatskog kazališnog i televizijskog glumca. Riječ je o isječku iz monodrame prema djelu Tina Ujevića. Publiku, koja se okupila u lijepom broju, na početku događaja pozdravio je Jakov Križanović, u ulozi sinoćnjeg domaćina, a posebno je pozdravio goste iz Zagreba na čelu s akademkinjom Dubravkom Tolić- Oraić, potpredsjednicom Matice hrvatske.

slika

08.07.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Novskoj

In Memoriam Nikola Zeman (1938-2024)

Dugogodišnji član novljanskog ogranka Matice hrvatske Nikola Zeman umro je 6. srpnja 2024. i sahranjen 9. srpnja u Lipovljanima, u kojima se rodio 1938. godine od oca Franje, iz obitelji čeških doseljenika i majke Milke, iz starosjedilačke lipovljanske obitelji Ljubojević.

slika

08.07.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Posušju

Dodijeljene Benjaminova nagrada i stipendija za 2024.

Na dan kada je rođen književnik Benjamin Tolić, u njegovom rodnom Posušju, upriličena je svečanost dodjele učeničke stipendije i književne nagrade Benjamin Tolić, te predstavljanje nove knjige Benjaminov zbornik, u čast eruditu i domoljubu. Istog dana 8. srpnja u drugom dijelu programa posjetitelji su imali priliku uživati u kazališnoj predstavi Mire Gavrana. Sve ovo bio je početak trodnevnog programa u čijoj su organizaciji sudjelovali Ogranci Matice hrvatske u Posušju, Vitezu i Širokom Brijegu, a koji je prijavljen na natječaj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske pod nazivom „Kulturom do identiteta“.

slika

05.07.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Otočcu

Knjigama Matice hrvatske nagrađeni odlikaši u Otočcu

U petak 5. srpnja, na dan podjele svjedodžbi o završnom radu u Osnovnoj školi "Zrinskih i Frankopana" te Srednjoj školi u Otočcu, predsjednik novoosnovanog Ogranka Matice hrvatske u Otočcu don Anđelko Zdeslav Kaćunko, odlične je učenike osmoga razreda odnosno maturante nagradio knjigama u nakladi Matice hrvatske.

slika

05.07.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku

Predstavljena zbirka priča Roberta Jakovljevića "Jesu li vrapci bliži konjima nego ljudi".

Dana 5. srpnja na Narodnom odjelu Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik predstavljena je zbirka priča Roberta Jakovljevića "Jesu li vrapci bliži konjima nego ljudi". Zbirku, izdanu u nakladi Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik i Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku, predstavili su Živana Podrug, novinarka, i Robert Jakovljević, autor, a nekoliko priča iz zbirke posjetiteljima je pročitao Pave Čala.

slika

04.07.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Valpovu

250 godina jedne škole

Već uobičajeno za sam početak ljeta, valpovački ogranak Matice hrvatske čitateljima je predstavio novi svezak "Valpovačkog godišnjaka" u okviru najveće kulturne manifestacije Valpovštine – Ljeto valpovačko.

slika

04.07.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Kutini

OTVORENA 90. SAMOSTALNA IZLOŽBA ŽELIMIRA ŠIŠKA

U četvrtak, 4. srpnja, u Galeriji Muzeja Moslavine Kutina, otvorena je 90. samostalna izložba slikara i umjetnika Želimira Šiška.

slika

03.07.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Vitezu

Moj uspon na Aconcaguu

Dana 2. srpnja je u organizaciji Matice hrvatske Vitez održana prezentacija uspona našeg sugrađanina Nenada Rajića na Aconcaguu, najviši vrh Južne Amerike u planinskom lancu Anda.

slika

03.07.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

In memoriam ZVONIMIR IVANČIĆ (12. rujna 1951 – 27. lipnja 2024)

Žitelji Jaske i jaskanskog kraja s tugom su primili vijest o odlasku u vječnost Zvonimira Ivančića. Preminuo je u 73. godini života nakon duge i teške bolesti. Dijete srednje i gornje Jaske, ostavio je dubok trag u mnogim jaskanskim društvima i djelatnostima.

slika

27.06.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

In memoriam MIRKO KOS (1929-2024)

U Jaski i jaskanskom kraju bolno je odjeknula vijest o odlasku u vječnost Mirka Kosa. Preminuo je 25. lipnja 2024. nakon kratke bolesti u 96. godini života. Mirko Kos, potomak stare i ugledne jaskanske obitelji, diplomirani inženjer arhitekture, legendarni planinar, bio je istinski zaljubljenik u Jasku i jaskanski kraj, a tu svoju ljubav svjedočio je na svakom koraku. Cijeli svoj život poklonio je razvoju i napretku voljenog grada i zavičaja. Dobitnik Nagrade Grada za životno djelo 2011, ostavio je uz svesrdnu i trajnu podršku supruge Ane neizbrisiv trag u povijesti jaskanskog i hrvatskog planinarstva, kao jedan od osnivača i dužnosnik Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko, inicijator i sudionik gradnje planinarskog doma na Japetiću, podizanja piramida na Plešivici i Japetiću, pisac mnogih članaka u "Hrvatskom planinaru" i promicatelj planinarstva u jaskanskim medijima.

25.06.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Slatini

Preminula poznata slatinska gimnazijska profesorica Mira Oberan

U Slatini je bolno odjeknula vijest o odlasku poznate Slatinčanke, prof. hrvatskoga jezika i članice Ogranka Matice hrvatske u Slatini, Mire Oberan. Preminula je 25. lipnja 2024. nakon duge bolesti u 84. godini života.

slika

25.06.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Drnišu , Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku

Izlet članova OMH u Šibeniku u Drniš

Dana 25. lipnja OMH u Šibeniku bio je na izletu u Drnišu, gdje im je drniški ogranak upriličio vrlo zanimljivu i poučnu šetnju koju bi se moglo nazvati Stopama Ivana Meštrovića

slika

24.06.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Čitluku

Predstavljena zbirka pjesama Kate Lendić naslovljena „Šarena ogrlica“

Moderatorica susreta bila je ravnateljica Gradske knjižnice Vrgorac prof. Jelena Mihnjak, koja je čitala nekoliko prigodnih pjesama iz knjige započevši prvom pjesmom pod nazivom „Dušopis“, koja najbolje opisuje autoričinim riječima njen lik i djelo. Uz samu autoricu, njen književni opus s posebnim osvrtom na ovu posljednju zbirku pjesama, predstavila je recenzentica prof. Antonia Galić, koja je između ostalog naglasila; „Zbirka „Šarena ogrlica“ ima svoju protežnost vertikalnu i horizontalnu. Horizontalna je vidljiva u tematsko-motivskome sloju ovih stihova djetinjstva i zabilježbi odrastanja, iskušavanja svijeta i pozicioniranjem sebe u zadanostima zavičaja geografskoga i intimnoga, naivno dječjega i gorko odrasloga. Rasponom nastajanja u dužemu periodu, jedinstvena je u vertikali čvrstoga temelja i odlučnoga stava…“

slika

23.06.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Slatini

MH Ogranak u Slatini organizirao 26. Koncert mladih slatinskih glazbenika i nagradio najbolje učenike

Na završetku školske godine slatinski Ogranak Matice hrvatske već 26 godina u suradnji s Glazbenom školom Milka Kelemena Slatina organizira "Koncert mladih slatinskih glazbenika" i nagrađuje najbolje učenike završnih razreda slatinskih osnovnih i srednjih škola. Ove godine program je upriličen 23. lipnja 2024. u Hrvatskom domu. U bogatom glazbenom programu nastupili su bivši i sadašnji učenici Glazbene škole Milka Kelemena.

slika

19.06.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški

NAGRADA ZA IZVRSNOST

Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški trideset i treći put darivao je učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola Grada Nove Gradiške i šire okolice te  su tako nagrađeni učenici  četrnaest škola za izvrsnost u učenju i vladanju. Također smo nagradili  treći put knjigom, slikovnicom U čarobnom vrtu odrastanja i učenike četvrtih razreda osnovnih škola pa je 19. lipnja u prostoru Gradske vijećnice nagrađeno četrdeset i devet učenika koji su došli u pratnji roditelja, učitelja pa i  ravnatelja,  što je za svaku pohvalu.

slika

17.06.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Čitluku , Ogranak Matice hrvatske u Tomislavgradu

U Tomislavgradu predstavljena knjiga „Sezonsko stočarstvo zapadne Hercegovine“

Nakon promocije u Ljubuškom i predstavljanja na sajmu u Sarajevu o knjizi „Sezonsko stočarstvo zapadne Hercegovine“ novinara i pisca Dušana Muse, zborilo se i u Tomislavgradu. Značajan dio tematike koju knjiga obrađuje vezan je upravo za prostore tomislavgradske općine. Toj općini pripadaju neka od najčuvenijih ispasišta hercegovačkih planištaka (planištak je uvriježeni naziv za stočare koji u toplijem dijelu godine na planine sjeverozapada Hercegovine i jugozapada Bosne izgone svoju i tuđu stoku), kao što su padine planine Lib i Vran, visoravan Svinjača, a posebice prostrana Ljubuša, jedno od najvećih planinskih ispasišta u Europi.

slika

16.06.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Samoboru

26. žumberačka likovna kolonija u Stojdragi na Žumberku

U subotu 15. lipnja 2024. održana je u Župi sv. velikomučenika Jurja u Stojdragi na Žumberku "26. žumberačka likovna kolonija" u organizaciji žumberačkog vikarijata, vlč. Mile Vranešića i Ogranka Matice hrvatske u Samoboru.

slika

15.06.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Ljubica Nikolić oduševila Jasku glasom i ljubavlju

U subotu, 15. lipnja 2024. u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe mlada sopranistica Ljubica Nikolić održala je u velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko svoj prvi solistički koncert nazvan "Jaski s ljubavlju".

slika

14.06.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Metkoviću

Predstavljena knjiga "Nema govora o propasti, Hrvatska blista i blistat će" autora Matka Marušića

U organizaciji OMH u Metkoviću, 14. lipnja 2024. godine održana je promocija nove knjige profesora Matka Marušića "Priručnik za hrvatsku politiku". Knjigu je izdala Medicinska naklada, a sastoji se od 600 stranica obuhvaćenih u 24 poglavlja.

slika

14.06.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Završeni 16. Kostajnički pjesnički susreti Milivoj Cvetnić

Koliko je pjesnička riječ moćna, snažna i važna svjedoče ovogodišnji "16. Kostajnički pjesnički susreti Milivoj Cvetnić", održani 14. lipnja ove godine. Pred publikom koju bi poželjeli i veći gradovi, Društvo prijatelja knjige Milivoj Cvetnić u suradnji sa Ogrankom MH u Hrv. Kostajnici predstavilo je knjigu pjesama Ovdje, nagrađenog mladog pjesnika  Jakoba Filića.

Prikaži sva izvješća

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci