Novosti

Utorak, 6. lipnja 2023.

Drugi festival knjige u Matici hrvatskoj (29. lipnja do 2. srpnja)

  • Predstavljanja knjiga, koncerti, izložba

U Matici hrvatskoj od 29. lipnja do 2. srpnja održava se Drugi festival knjige pod sloganom Matica dobrih knjiga. Uz predstavljanja novih naslova dvadeset i jednog Matičina ogranka, na Festivalu će sudjelovati i ogranci iz BiH, kao i gosti: nakladničke kuće Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Hrvatska sveučilišna naklada.

Tijekom četiri festivalska dana, posjetitelji će u dvorištu Matičine Palače (Strossmayerov trg 4) moći uživati u koncertima klape Stine, Nikice Polegubića na gitari, a ove godine i večerima poezije uz nastup dramskih umjetnika i učenika Glazbene škole Pavla Markovca te u izložbi.

Svečano otvaranje Festivala predviđeno je u četvrtak, 29. lipnja u 19 sati kada će Matica hrvatska predstaviti Izabrana djela Vesne Parun I. i II. uz nastup dramske umjetnice Branke Cvitković. Prigodne riječi uputit će predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek. Nakon predstavljanja uslijed će koncert Klape Stine.

Neposredno prije svečanog otvaranja u Galeriji Matice hrvatske u 18.30 sati otvara se skupna izložba „Književnici i književnost u karikaturi“. Riječ je o izložbi 24 umjetnika odabranih na natječaju kojim je Matica nastojala poduprijeti umjetničko stvaralaštvo i promovirati književnost i čitanje. Nagrađeni i ostali izabrani radovi bit će izloženi u Galeriji Matice hrvatske tijekom Drugog festivala knjige.

Ovogodišnji Festival okuplja različita izdanja ogranaka od kojih izdvajamo Fenomen glagoljice (OMH u Zadru), Lirski referendum: I stihovi dišu (OMH u Križevcima), Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka (II. dopunjeno izdanje) OMH u Gospiću, monografiju Drago Jančić (OMH u Zaprešiću) i dr.

Od naslova valja izdvojiti novu knjigu Nives Opačić Rakova djeca, Zbornik I. međunarodne znanstveno-stručne konferencije Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma Fakulteta hrvatskih studija, Književnost ili prosvjetiteljstvo – komparatističke studije o književnosti i kulturi XVIII. stoljeća (Hrvatska sveučilišna naklada), zbirku Josipe Dragičević, One (Društvo hrvatskih književnika). Hrvatski institut za povijest predstavlja knjigu Za naše junake... Rad dobrotvornih društava grada Zagreba u Prvom svjetskom ratu dok će prijevod dva naslova Mihajla Mihajloviča Kocjubinskog Fatamorgana i Sjene zaboravljenih predaka predstaviti Matica hrvatska i Disput.

Na zatvaranju Festivala u nedjelju, 2. srpnja nakladnička kuća Alfa donosi knjigu Mate Marasa, Komedija od života, Matica hrvatska novu knjigu Pavla Pavličića Općinski pjesnik, a Festival završava koncertom Nikice Polegubića na gitari.

Promocije moderiraju Zrinka Turalija i Tamara Džebić Šaljan.

Drugi festival knjige u Matici hrvatskoj poduprli su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, brojni sponzori i donatori, a medijski su pokrovitelji Večernji list, HKM i Vijenac.

Ulaz je na sva događanja besplatan!

Program možete pročitati u nastavku, a sve ostale detalje pratite na našim mrežnim stranicama.

PRESS - Najava Festivala

Popis izlagača i detaljnije informacije o pojedinim izdanjima pogledajte u nastavku OVDJE.

ALFA d.d. 

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA ZAGREB

DISPUT

FAKULTET HRVATSKIH STUDIJA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

HRVATSKI INSTITUT ZA POVIJEST

HRVATSKA SVEUČILIŠNA NAKLADA

MATICA HRVATSKA

OGRANAK MATICE HRVATSKE U BJELOVARU

OGRANAK MATICE HRVATSKE U BUJAMA

OGRANAK MATICE HRVATSKE U ČAKOVCU

OGRANAK MATICE HRVATSKE U ČITLUKU

OGRANAK MATICE HRVATSKE U DUBROVNIKU

OGRANAK MATICE HRVATSKE U ĐAKOVU

OGRANAK MATICE HRVATSKE U GAREŠNICI 

OGRANAK MATICE HRVATSKE U GOSPIĆU

OGRANAK MATICE HRVATSKE U GRUDAMA

OGRANAK MATICE HRVATSKE U KARLOVCU

OGRANAK MATICE HRVATSKE U KLOŠTAR IVANIĆU I HRVATSKI INSTITUT ZA POVIJEST

OGRANAK MATICE HRVATSKE U KRIŽEVCIMA

OGRANAK MATICE HRVATSKE U MOSTARU

OGRANAK MATICE HRVATSKE U OGULINU

OGRANAK MATICE HRVATSKE U OZLJU I PUČKO OTVORENO UČILIŠTE KATARINA ZRINSKA

OGRANAK MATICE HRVATSKE U PETRINJI 

OGRANAK MATICE HRVATSKE U PODSTRANI 

OGRANAK MATICE HRVATSKE U SLATINI 

OGRANAK MATICE HRVATSKE U VIROVITICI 

OGRANAK MATICE HRVATSKE U ZADRU

OGRANAK MATICE HRVATSKE U ZAPREŠIĆU   

Kako je bilo prošle godine prisjetite se uz pregled prvoga dana Festivala (15. rujna 2022) i odjeke u medijima.

Pregled

datum