Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predsjednik
Radomir Jurić

Potpredsjednik
Zlatko Begonja

Tajnik
Luka Knez

Don Ive Prodana 1
23000 ZADAR
Hrvatska

Kontakt: Anica Serdarević, administrativna tajnica Ogranka, +385 (0)23 211 891

E-mail: mh@zd.t-com.hr

Mrežne stranice: http://ogranakmaticehrvatskeuzadru.hr/

Izvješća

slika

21.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Zašto je Matoš aktualan i danas?

U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u četvrtak 21. ožujka, akademkinja Dubravka Oraić Tolić održala je predavanje: "Zašto je Matoš aktualan i danas?". Predavanje je održano uz obilježavanje Dana hrvatskoga jezika 2024. godine. 

slika

14.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena zbirka pjesama Stipe Zrilića "Ivanjske noći"


U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru 14. ožujka predstavljena je zbirka pjesama Stipe Zrilića: Ivanjske noći. O knjizi su  govorili: izv. prof. dr. sc. Teodora Vigato, Jelena Alfirević Franić, mag. philol. croat. te autor. Pjesme je čitala dramska umjetnica Gabrijela Meštrović Maštruko. Program je vodila Anica Serdarević.

slika

07.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena nova knjiga “NARUKVICA” autora Ivana Aralice

U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru 7. ožujka predstavljeno je najnovije djelo  književnika Ivana Aralice, roman "Narukvica", objavljen u izdanju Školske knjige.

slika

28.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljanje knjiga STARI BOZI NAS HRVATA

Treću knjiga dvanaestoknjižja "Tugomerika", višetomne zbirke pučke književnosti otoka Krka, autora Leonarda Eleršeka i Rada Žica Mikulina naslova "Stari Bozi Nas Hrvata – Plemenite bodulske predaje o starim bogovima", u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zadru,  u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru,  28. veljače  predstavili su urednik  Ante Uglešić, Ivica Vigato, Serđo Dokoza, Branimir Vukosav i autori. Zbog zdravstvenih razloga, Rado Žic Mikulin predstavljanju je nazočio preko video veze. Program je vodila Anica Serdarević.

slika

27.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Susret OMH iz Tomislavgrada i Zadra

Dana 27. veljače održan je susret Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Tomislavgradu. Susret je upriličen zadarskom promocijom izabranih pjesama Mije Tokića "Breme te tvoje nosi”, u dvorani zadarskoga Ogranka. 

slika

22.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljen roman Tomislava Beronića "Misal kneza Anža Frankopana"

Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Družba Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Zadru predstavili su roman Tomislava Beronića  "Misal kneza Anža Frankopana". Predstavljanje se održalo u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u četvrtak 22. veljače, a priređeno je prigodno, uz Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

slika

15.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Zagrebačka promocija zbirke DA TE MOGU PISMOM ZVATI autora Frane Bilića

Knjiga pjesama književnika Frane Bilića "Da te mogu pismom zvati" predstavljena je 15. veljače u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu. O knjizi su govorili: Dušan Šarac, Josip Lisac,  Ivica Vigato te autor Frane Bilić. Pjesme su kazivali dramski umjetnici: Franka Klarić i Joško Ševo.

slika

08.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga KAPLJICA NADE autorice Anke Zekanović

U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru 8. veljače predstavljena je knjiga Anke Zekanovic Kapljice nade. O poeziji Anke Zekanovic govorile su recenzentice knjige: Elvira Katić i Marija Ivoš.

slika

06.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga Teodore i Ivice Vigata "Silbenske kulturološke teme I."

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Sveučilišta u Zadru, u Ogrankovoj dvorani, 6. veljače  predstavljena je knjiga Teodore i Ivice Vigata: Silbenske kulturološke teme I

slika

03.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljen "Rječnik govora mjesta Preka" autorice Mercedes Cede Barić

Pod pokroviteljstvom Općine Preko i Turističke zajednice Preko, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Doma na žalu u Preku, u subotu 3. veljače pred mnogobrojnom prečkom publikom  predstavljen je "Rječnik govora mjesta Preka", autorice Mercedes Cede Barić. Prisutne je pozdravio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru, dr. sc. Radomir Jurić. O rječniku su govorili recenzenti: dr. sc. Josip Lisac, professor emeritus i prof. dr. sc. Ivica Vigato. Profesor Lisac naglasio je važnost dijalekatnih rječnika i  potrebe zapisivanja kako bi se naši mjesni hrvatski govori otrgli od zaborava. Ovdje se ne radi  samo o rječniku, nego i o djelu koje donosi poglavlja o kulturno-povijesnoj baštini Preka, o prezimenima, gdje je vidljivo autoričino uzorno poznavanje rodnoga mjesta, o starim nazivima i dalje u uporabi.

slika

16.01.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjige Frane Bilića "Da te mogu pismom zvati"

Predstavljanje knjige Frane Bilića: "Da te mogu pismom zvati", održalo se  Franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu u Šibeniku, u utorak 16. siječnja. Voditelji programa bili su: Jakov Bilić i Franka Klarić. Okupljene je na početku kao domaćin pozdravio fra Mario Radman, gvardijan i župnik.

slika

07.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Održano predavanje "Palijativna skrb-most čovječnosti. Gdje smo danas?"

Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Družba Braća Hrvatskoga Zmaja, Zmajski stol u Zadru, priredili su 7. prosinca predavanje mr. sc. Vitomira Višića, dr. med.: „Palijativna skrb-most čovječnosti. Gdje smo danas?“ Predavanje  se održalo u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru.


slika

16.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predavanje "Nobelova nagrada za fiziku 2022. - temelj za kvantna računala" profesora Miroslav Dorešić

12. predavanje u nizu pod naslovom  "Nobelova nagrada za fiziku 2022. - temelj za kvantna računala" profesor Miroslav Dorešić održao je 16. studenoga u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zadru, pred mnoštvom zainteresiranih srednjoškolaca, njihovih profesora i Matičara.

slika

26.10.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Nova saznanja o krsnom zdencu kneza Višeslava

Profesor Ante Uglešić u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, 26. listopada, održao je predavanje "Krsni zdenac s imenom kneza Višeslava, najpoznatiji nacionalni i vjerski simbol Hrvata". Prof. Uglešić na predavanju govorio je o rezultatima najnovijih istraživanja vezanih uz krsni zdenac s imenom kneza Višeslava, koje je objavio u knjizi pod naslovom “U potrazi za Višeslavovom krstionicom”.

slika

16.10.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

IN MEMORIAM Božidar Šimunić (1934-2023)

S tužnim srcem javljamo da je danas, 16. listopada, u 89. godini života, preminuo  Božidar Šimunić, počasni predsjednik našega Ogranka. Dužnost predsjednika našega Ogranka obnašao je u dva mandata, od 2010. do 2018. godine.

slika

26.09.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

OMH u Zadru svoje godišnje izdavaštvo predstavio je na 35. manifestaciji Knjiga Mediterana u Splitu

Ogranak MH u Zadru svoje godišnje izdavaštvo predstavio je i na 35. manifestaciji Knjiga Mediterana u Splitu. Šesti nastup zadarskog ogranka Matice hrvatske na kulturnoj manifestaciji koja se održava pod visokim pokroviteljstvom HAZU održan je 26. rujna. 

slika

22.09.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

IN MEMORIAM MLADEN DORKIN (1931-2023)

Dragi suradnik, član i prijatelj našega Ogranka, prof. dr. sc. Mladen Dorkin, preminuo je jučer u 92. godini života.

slika

25.08.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Kolokvij u čast fra Stanka Bačića

O organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Župe Perušić Benkovački, u Gradskoj knjižnici u Benkovcu 25. kolovoza održan je kolokvij posvećen fra Stanku Bačiću u povodu 20. obljetnice njegove smrti. 

slika

11.08.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Svečano otkrivena spomen ploča Benjaminu Toliću

Grad Biograd na Moru, Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Zavičajno društvo Posušje iz Zagreba, u petak 11. kolovoza  svečano su otkrili spomen-ploču hrvatskom književniku, publicistu i diplomatu Benjaminu Toliću (Osoje, BiH, 8. srpnja 1943. – Zadar, 11. kolovoza 2022.), u dvorištu Uglovnice, Splitska 18, Biograd na Moru.

slika

31.07.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena zbirka pjesama CVIĆE MOGA ŠKOLJA autora Aleksandra Valčića

Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Udruga "Kreativa" iz Ošljaka, uz suorganizaciju Udruge "Kumbul" iz Ošljaka, pod pokroviteljstvom Općina Preko i TZ Preko, na Ošljaku su 31. srpnja predstavili zbirku pjesama Aleksandra Valčića "Cviće moga školja".

slika

29.07.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Kolanu , Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljanje zbirka pjesama "O' SUNCA RODU DO SUNCA POČITKU" autora Ivana Gligore

granak Matice hrvatske u Kolanu  i Ogranak Matice hrvatske u Zadru u kušaonici Sirane Gligora u Kolanu, 29. srpnja,  predstavili su zbirku pjesama poznatog sirara,  Ivana Gligore  "O' SUNCA RODU DO SUNCA POČITKU".

slika

15.06.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Pjesnička i glazbena večer s Lidijom Bajuk

Ogranak Matice hrvatske u Zadru, u četvrtak 15. lipnja, u svojoj je dvorani ugostio Lidiju Bajuk, hrvatsku pjesnikinju i kantautoricu, istaknutu predstavnicu suvremene hrvatske etnoglazbe.

slika

07.06.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Večer sjećanja u povodu dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II u Zadar

Ogranak Matice hrvatske u Zadru priredio je večer sjećanja u povodu dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II u Zadar. U Kazalištu lutaka Zadar, u srijedu 7. lipnja svoja svjedočanstva o tom velikom događaju izrekli su: Đani Maršan, Bernard Kotlar, Žan Morović, Božidar Kalmeta, Radomir Jurić.

slika

03.06.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Održan 16. po redu jezikoslovno-književni skup DOMAĆA RIČ

Ogranak Matice hrvatske u Zadru priredio je 16. po redu jezikoslovno-književni skup “Domaća rič”. Skup  se održao u petak 2. i subotu 3. lipnja 2023. godine, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.   Skup “Domaća rič” podijeljen je na dva dijela: znanstveni i književno-umjetnički.

slika

18.05.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu , Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga SUPUTNICI I USPUTNICI u Zadru

Ogranci Matice hrvatske u Skradinu i Zadru,  u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, 18. su svibnja prikazali knjigu Josipa Laće: “Suputnici i usputnici”. O knjizi su govorili: dr. sc. Radomir Jurić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru, dr. sc. Marinko Šišak, urednik knjige i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Skradinu,  te Josip Laća, autor. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Skradinu.

slika

03.05.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga SUČELJAVANJE I RASTAJANJE autora Marka Matića

Ogranak Matice hrvatske u Zadru 3. svibnja  predstavio je knjigu Marka Matića "Sučeljavanje i rastajanje". Knjigu je kroz razgovor s autorom predstavio Ivan Beljan, stradalnik, ratnik, brigadir HV-a, publicist i društveno-politički aktivist.

slika

26.04.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U Zadru održana tribina "Hrvatsko srce"

U spomen na hrvatske velikane (povodom 200 godina rođenja dr. Ante Starčevića te 150 godina rođenja dr. Rudolfa Horvata i Antuna Gustava Matoša), Hrvatska družba povjesničara „Dr. Rudolf Horvat“ organizirala je tribinu “Hrvatsko srce” u nizu hrvatskih gradova. Zadarska tribina održala se 26. travnja, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zadru i HDP „Dr. Rudolf Horvat“, pod nazivom: “Hrvatska u komunističkoj Jugoslaviji”.

slika

21.04.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljanje zbornika FENOMEN GLAGOLJICE s istoimenog znanstvenog skupa

Grad Biograd na Moru i Ogranak Matice hrvatske u Zadru predstavili su zbornik Fenomen glagoljice,  zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa Fenomen glagoljice. Zbornik je predstavljen u petak 21. travnja 2023., u dvorani Poduzetničkog inkubatora u Biogradu na Moru.

slika

18.04.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U Zadru predstavljene zbirke autora Ratka Radulića

Ogranak Matice hrvatske u Zadru,  u utorak 18. travnja, predstavio je zbirke poezije Ratka Radulića: "Fali more, drž se kraja", "Pjesme u raljama gospodara", "Stvarnost snovi i lopovi", "Mirno more i nemirno kopno".

slika

30.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjige PISMA SREDNJOŠKOLSKOG RAVNATELJA autora Ivana Paštara

Središnjica MH i Ogranak Matice hrvatske u Zadru, u Matici hrvatskoj u Zagrebu 30. ožujka predstavili su knjigu “Pisma srednjoškolskog ravnatelja”, autora Ivana Paštara. O knjizi su govorili: Radomir Jurić, predsjednik zadarskog Ogranka, don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II u Zadru, Anica Serdarević, urednica te autor Ivan Paštar. 

slika

28.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Pagu , Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga PRIČA O SOLI autora Mate Donadića

Ogranak Matice hrvatske u Zadru, Ogranak Matice hrvatske u Pagu i Udruga turističkih vodiča "Donat" prikazali su knjigu Mate Donadića, "Priča o soli". Prikaz je održan u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u utorak 28. ožujka. Sudjelovali su: Vlatko Majić, Lara Kajmak i Mate Donadić, autor knjige.

slika

24.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U Zagrebu predstavljen roman BILA SAM ŽOHAR Jelene Alfirević-Franić

Povodom ovogodišnjeg Dana žena na književnoj večeri, u punoj zainteresiranih posjetitelja popularnoj zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i zahvaljujući gostoprimstvu voditeljice knjižnice dr. sc. Jasne Kovačević, 24. ožujka, predstavljen je roman prvijenac ''Bila sam žohar'' Jelene Alfirević-Franić.

slika

21.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljanje knjiga ZADARSKO LUTKARSTVO ZA 21. STOLJEćE i ŠTO JE ZADAR BEZ KAZALIŠTA LUTAKA

U utorak 21. ožujka, na Svjetski dan lutkarstva, Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Kazalište lutaka Zadar prikazali su dvije knjige: „Zadarsko lutkarstvo za 21. stoljeće" Teodore Vigato i „Što je Zadar bez Kazališta lutaka", autora Abdulaha Seferovića. Prvu knjigu objavio je Ogranak Matice hrvatske u Zadru, a druga je objavljena u nakladi Kazališta lutaka u Zadru.

slika

16.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Obilježavanje DANA HRVATSKOGA JEZIKA u OMH u Zadru

U spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika i ove smo godine obilježili Dane hrvatskog jezika. Deklaracija je nastajala i potpisivana u Matici hrvatskoj u Zagrebu od 11. do 17. ožujka 1967. Trideset godina kasnije, 28. veljače 1997, Zastupnički dom Državnoga sabora RH donio je Odluku o proglašenju spomen-tjedna Dani hrvatskoga jezika u spomen na Deklaraciju iz 1967, a u svrhu promicanja, njegovanja te razvijanja kulture i čistoće hrvatskoga jezika u javnoj uporabi. Zamisao o održavanju Dana hrvatskoga jezika dao je pokojni akademik Ivo Frangeš na Matoševim danima u Tovarniku 1989. 

slika

09.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku , Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U Šibeniku predstavljena izdanja OMH u Zadru

U četvrtak 9. ožujka 2023. godine, u dvorani Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik u organizaciji  Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Knjižnice predstavljene su dvije knjige i jedan časopis. 

slika

02.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga NIKOLA TESLA ISPOD PAUČINE autora Marija Filipija

U Ogranku Matice hrvatske u Zadru, u četvrtak 2. ožujka,  prikazana je knjiga Marija Filipija "Nikola Tesla, ispod paučine". O knjizi su govorili: prof. dr. sc. Darko Žubrinić i Mario Filipi, autor knjige. Voditeljica programa bila je Martina Drobnak, prof.

slika

21.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga SOKOLOVI U MOJOJ DUŠI autorice Dragice Vukelić

Moji sokolovi su se vratili kući radosne su riječi kojima se na predstavljanju svoje knjige “Sokolovi u mojoj duši” u zadarskom Ogranku Matice hrvatske 21. veljače okupljenima obratila Dragica Vukelić.

slika

16.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga PROKLJETO JUGO i druge priče autora Ladislava Radulića

OMH u Zadru predstavio je 16. veljače knjigu Ladislava Radulića Prokljeto jugo i druge priče. O knjizi su govorili: dr. sc. Josip Lisac, professor emeritus, prof. dr. sc. Ivica Vigato te Ladislav Radulić, autor knjige. Voditeljica programa bila je Anica Serdarević.

slika

10.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Projekcija dokumentarnog filma KORLAT scenarista i redatelja Luke Klapana

U petak 10. veljače, u organizaciji Gradske knjižnice Benkovac i Ogranka Matice hrvatske u Zadru u prepunoj Gradskoj knjižnici Benkovac u svečanom tonu prikazan je dokumentarni film “Korlat”, scenarista i redatelja Luke Klapana.

slika

09.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Održano predavanje LJETNIKOVCI NA ZADARSKIM OTOCIMA

Predavanje o jednom nepoznatom i još uvijek nedovoljno vrednovanom segmentu naše bogate baštine održala je doc.dr.sc. Sofija Sorić 9. veljače u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru pod nazivom Ljetnikovci na zadarskim otocima. Uvodnu riječ dao je dr. sc. Radomir Jurić, predsjednik Ogranka.

slika

15.12.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljen četvrti broj ZADARSKE SMOTRE za 2022. godinu

U četvrtak 15. prosinca 2022. godine predstavljen je posljednji ovogodišnji broj časopisa za kulturu, znanost i umjetnost Ogranka Matice hrvatske u Zadru.

slika

14.12.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Prikazan kratki film o Božidaru Vidakoviću i njegovu djelu

U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u srijedu 14. prosinca 2022. godine prikazan je kratki film Luke Klapana "Restaurator". 

slika

08.12.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga PISMA SREDNJOŠKOLSKOG RAVNATELJA autora Ivana Paštara

U četvrtak 8. prosinca, u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru prikazana je knjiga Ivana Paštara "Pisma srednjoškolskog ravnatelja".

slika

17.11.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga SAN PUTUJUĆEG GLUMCA: ZLATKO KOŠTA autorice Teodore Vigato

U četvrtak 17. studenoga u Kazalištu lutaka u Zadru, prikazana je knjiga Teodore Vigato "San putujućeg glumca, ZLATKO KOŠTA". 

slika

05.11.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U Zadru predstavljen 17. u nizu Rječnik mjesnih govora OMH u Zadru

Sedamnaesti rječnik iz Ogrankove biblioteke Rječnici mjesnih govora; "Rječnik mjesta Pridrage", autora Zvonka Babića, predstavljen je u subotu 5. studenoga u kripti crkve Gospe od Ružarija u Pridrazi, u organizaciji Općine Novigrad i Ogranka Matice hrvatske u Zadru, a prigodno uz Mjesec hrvatske knjige te nadolazeći blagdan sv. Martina, zaštitnika Pridrage.

slika

27.10.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U Zadru predstavljena don Kaćunkova knjiga "STOP 'KORONACIZMU'...! - SLOBODA NARODU"

U sjedištu zadarskog ogranka Matice hrvatske 27. listopada je održano predstavljanje knjige svećenika i publicista don Anđelka Kaćunka "Stop 'koronacizmu' – sloboda narodu!" Program je vodila Andrea Černivec, urednica Hrvatskog tjednika, te je ujedno dala pregled sadržaja knjige i kratko predstavila sudionike priredbe.

slika

20.10.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljanje zbirke pjesama RAJ IZ BAB'NOG KVADRA Mladenke Kučić

U večernjim satima sunčanoga trećeg listopadskog četvrtka (20. listopada) mnoštvo Goričana, prijatelja Gorice i Matičara okupilo se na predstavljanju zbirke pjesama Mladenke Kučić, “Raj iz bab’nog kvadra”.

slika

27.09.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

OMH u Zadru svoje godišnje izdavaštvo predstavio je na 34. manifestaciji Knjiga Mediterana u Splitu.

Peti nastup zadarskog ogranka Matice hrvatske na kulturnoj manifestaciji koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan je 27. rujna. Predstavljeno je 17 novih izdanja; ovogodišnji trobroj časopisa Zadarska smotra te 16 knjižnih naslova. Domaćin predstavljanja bio je Mladenko Domazet, a moderatorica Martina Drobnak.

slika

23.06.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U Zadru predstavljena knjige Mile Pešorde SLOBODA, MIR MEJU NAMI - EUROGLEDI

U četvrtak 23. lipnja u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru prikazana je knjiga Mile Pešorde  "Sloboda, mir meju nami – Eurogledi". O knjizi su govorili:  Vjekoslav Ćosić i autor knjige, a voditelj je bio Luka Knez.

slika

24.04.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu , Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U SKRADINU ODRŽANA DRUGA KULTUROLOŠKA ŠKOLA MATICE HRVATSKE

U nedjelju, 24. travnja 2022. terenskim obilaskom Bribirke glavice i podjelom potvrda sudionicima, završila je četverodnevna Druga kulturološka škola Matice hrvatske u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Skradinu. 

slika

22.04.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

NOĆ KNJIGE 2022. u Ogranku Matice hrvatske u Zadru

Ogranak Matice hrvatske u Zadru uključio se u ovogodišnju manifestaciju Noć knjige.

slika

21.04.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga KRVAVI JARAK Antonije Buljan Filipović

U četvrtak 21. travnja u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru prikazan je roman Antonije Buljan Filipović: Krvavi jarak. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Zadru. 

slika

31.03.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku , Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U Šibeniku predstavljen četvrti broj ZADARSKE SMOTRE

31. ožujka u dvorani Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik u organizaciji  Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku i Knjižnice predstavljen je broj 4 Zadarske smotre iz 2021.

slika

20.02.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga SABRANI RADOVI DR. JAKOVA ČUKE OD 1905. do 1928. GODINE

U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, 20. veljače, prikazana je knjiga prof. dr. Vjekoslava Ćosića Sabrani radovi dr. Jakova Čuke od 1905. do 1928. godine.

slika

22.01.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljen 4. broj časopisa ZADARSKA SMOTRA za 2019. godinu

U dvorani OMH u Zadru 22. siječnja predstavljen je časopis Zadarska smotra br. 4, 2019.

slika

19.05.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U Zadru održana dva znanstvena skupa

Očuvanje domoljublja, identiteta, jezika i knjige, kao jednu od glavnih zadaća, OMH provodi velikim brojem aktivnosti, izdavaštvom te organizacijom važnih znanstvenih skupova. U proteklih mjesec dana Ogranak je bio organizator dvaju velikih skupova – Domaća rič 26. i 27. travnja u multimedijalnoj dvorani u zgradi Općine Sali te međunarodnog znanstvenog skupa Hrvatsko-mađarski odnosi kroz prošlost od 17. do 19. svibnja u hotelu Adria u Biogradu na Moru.

slika

10.03.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

DANI HRVATSKOGA JEZIKA u Zadru

U spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga jezika u Zadru je 10. ožujka predstavljena knjiga Dalibor Brozović. Rasprave i članci, 130. u ediciji MH Stoljeća hrvatske književnosti. Na sam dan donošenja Deklaracije, 17. ožujka priređena je rasprava Hrvatski jezik u žrvnju nesklonih mu društvenih prilika. 

slika

01.07.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Novi broj ZADARSKE SMOTRE, god. LXIV, br. 2

Vizija uredništva jest ponuditi časopis koji se brine za svoj zavičaj, što ga ne sprječava da se pogledom uzdigne na važna pitanja vezana uz Hrvatsku i svijet.

16.04.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Širina misli

Objavljen je novi broj časopisa Zadarska smotra.

05.03.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predavanje OD LONDONA DO RAPALLA (O ZADRU U PRVOM SVJETSKOM RATU I NAKON NJEGA)

Predavanje profesora s Odjela za povijest Zadarskoga sveučilišta Ante Bralića dio je ciklusa o Prvom svjetskom ratu.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva