Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Predsjednik
Renata Husinec

Nemčićev trg 8
48260 KRIŽEVCI
Hrvatska

E-mail: rhusinec@vguk.hr

Mrežne stranice: http://www.mh-krizevci.hr

Izvješća

slika

05.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Predstavljanje knjige "Temšići, od Krča do Ladinca" autora Milana Lažete

Članovi Ogranka Matice hrvatske u Križevcima mogu se pohvaliti da su dosad organizirali više od šest stotina kulturnih događaja — predavanja, izložaba, predstavljanja knjiga, glazbenih priredaba i tako dalje. Početkom travnja ugostili su Milana Lažetu i njegovu obitelj te brojne prijatelje. Povod je bila knjiga pod naslovom "Temšići, od Krča do Ladinca" koja je netom izašla u izdanju križevačkog OMH-a. To je još jedna od desetak knjiga o obiteljskim rodoslovljima iz pera umirovljenog „naftaša“, bivšega direktora u Naftaplinu. O knjizi su govorili predsjednica OMH-a Renata Husinec, moderator Mate Maras, recenzent Marko Rimac, te Milan i Nevenka Lažeta, a priloge je čitala njihova kći Silvija.

slika

22.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Književna večer s Matom Marasom

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradska knjižnica Franjo Marković” organizirali su 22. veljače 2024. književnu večer s prevoditeljem i pjesnikom Matom Marasom. Predstavio je svoju najnoviju knjigu Komedija od života. Uz autora knjigu je predstavio i urednik Božidar Petrač. Moderatorica je bila Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima.

slika

12.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Izborna skupština OMH u Križevcima

Na izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, održanoj u ponedjeljak 12. veljače 2024. u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma, za predsjednicu je Ogranka ponovo izabrana mr. Renata Husinec, za potpredsjednicu Martina Valec-Rebić i tajnicu Danijela Zagorec. Izabrano je i osam članova Predsjedništva: Ozren Bogdanović, Franjo Husinec,  Marijana Ivanek Martinčić,  Marija Zegnal Koretić, Tihomir Pleša,  Iva Rupčić, Martina Jeren Šašek i Đurđica Trbus, dok su članovi Nadzornog odbora i u novome sazivu Željko Štubelj, Stjepan Palijan i Josip Trbus.

slika

14.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

U Križevcima "O životu prije rođenja i „astronaut hipotezi“"

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradsko društvo Crvenoga križa Križevci organizirali su 14. prosinca 2023. u križevačkom kinu predavanje uglednog neonatologa prof. dr. sc. Milana Stanojevića  Život prije rođenja: fikcija ili stvarnost ili jesmo li astronauti prije rođenja?

slika

08.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Predstavljena knjiga KRIŽEVCI U GALANTNOM STOLJEĆU autora Zdenka Baloga

Knjiga dr. sc. Zdenka Baloga „Križevci u galantnom stoljeću: Obitelj, brak, rođenje i smrt u predmoderno doba“ predstavljena je u petak 8. prosinca 2023. u Gradskoj knjižnici Franjo Marković Križevci. Uz autora, knjigu su predstavili recenzenti knjige: prof. dr. sc. Neven Budak i prof. dr. sc. Slaven Bertoša, dok je u ime izdavača, Ogranka Matice hrvatske Križevci, knjigu predstavila mr. sc. Renata Husinec. Promociju knjige uz Maticu, suorganizirao je i Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a u Križevcima te se u ime suorganizatora prigodno na početku predstavljanja obratio voditelj Zavoda akademik Franjo Tomić, dok je program moderirala Martina Valec-Rebić.

slika

06.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Na Veleučilištu u Križevcima posađena Gupčeva lipa

Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Koprivnica u suradnji s Hrvatskim šumama, Šumarskim fakultetom, Hrvatskim šumarskim institutom, Ogrankom Matice hrvatske u Križevcima i Veleučilištem u Križevcima, organizirali su stručno-edukativnu akciju pod nazivom „Šuma – dar i obveza”.

slika

23.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Križevački Ogranak posadio prva stabla

U četvrtak 23. studenog 2023. održana je hvalevrijedna akcija u kojoj su suradnju ostvarile tri institucije – Ogranak Matice hrvatske u Križevcima, OŠ Ljudevita Križevci i Hrvatske šume. Zajedničkim su snagama u okoliš PŠ Vojakovački Osijek posadili tri sadnice stabala (lipu, kesten i trešnju) kako bi se uljepšao okoliš seoske škole u Vojakovačkom Osijeku, jedne od rijetkih koja djeluje u istoj zgradi od osnivanja, te kako bi se iskoristila moć šumskih sadnica za upijanjem CO2, čime će se pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena.

slika

20.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

O "Deliriju u dvoje" u Križevcima

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Pučko otvoreno učilište 20. studenog 2023. u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma ugostili su Umjetničku organizaciju i Kazališnu družinu Lovro&Nina s predstavom Delirij u dvoje Eugena Ionesca. Priču o dvoje supružnika zatvorenih u sobi dok se vani razbuktava građanski rat, snažno i uvjerljivo ispričalo je dvoje odličnih glumaca, Ana Pogorelić i Luka Šatara.

slika

18.10.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

U Križevcima o abonosu i klimatskim promjenama

U sklopu ovogodišnjeg Mjeseca knjige križevački Ogranak Matice hrvatske i Veleučilište u Križevcima organizirali su u srijedu 18. listopada 2023. u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” predavanje  pod nazivom Tajanstvo šuma koje je uključivalo dva tematska bloka:  Abonos – drvo koje piše povijest i O utjecaju klimatskih promjena na šumske ekosustave. Predavači su bili dr. sc. Tomislav Dubravac iz „Hrvatskoga šumarskog instituta Jastrebarsko“ i Marko Šašek, magistar šumarstva iz  Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb, Podružnice Koprivnica. Moderatorica je bila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec, a brojne okupljene pozdravila je i dekanica Veleučilišta u Križevcima dr. sc. Marcela Andreata – Koren.

slika

28.09.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Švicarski ansambl Yofin oduševio Križevčane

U sklopu 53. Varaždinskih baroknih večeri Ogranak MH u Križevcima organizirao je uz potporu Grada Križevaca 28. rujna 2023. u crkvi Svetoga Križa koncert švicarskog baroknog ansambla Yofin iz Züricha pod umjetničkim vodstvom Stefana Barneschija.

slika

19.09.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Kako je pjesniku u koži diplomata? – O čemu pjesništvo govori, a diplomacija šuti

Na pjesničko-diplomatskom susretu u organizaciji križevačkog Ogranka Matice hrvatske pod naslovom Kako je pjesniku u koži diplomata? – O čemu pjesništvo govori, a diplomacija šuti u maloj dvorani Hrvatskoga doma u utorak 19. rujna 2023. križevačkoj se publici predstavila diplomatkinja i pjesnikinja Tuga Tarle. Govorila je o svojem dugogodišnjem djelovanju u diplomaciji i kulturi te izdavaštvu i književnom stvaralaštvu.

slika

15.07.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Hrvojka Mihanović-Salopek predstavila u Križevcima film „Regina Martyrum Marijanska baština Bjelovarsko-križevačke biskupije”

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima organizirao je u Križevcima polovicom mjeseca srpnja 2023. predstavljanje i prikazivanje dokumentarno-edukativnoga filma „Regina martyrum – Marijanska baština Bjelovarsko-križevačke biskupije”. Film je predstavila dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek autorica i redateljica filma i novoizabrana predsjednica Društva hrvatskih književnika. U glazbeno-plesnom dijelu programa nastupio je KUD Prigorje.

slika

20.04.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Quo Tendimus? Quid Facere? ili o jednoj uspješnoj tribini u Križevcima

U četvrtak 20. travnja 2023. predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec organizirala je u povodu Dana Grada u suradnji s Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima tribinu Zorislava Šojata, stručnoga suradnika Centra za informatiku i računarstvo na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, pod naslovom Quo Tendimus? Quid Facere?

slika

01.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Akademik Stjepan Damjanović u Križevcima približio okupljenima Glagoljični dio hrvatske pisane tradicije

Križevački Ogranak Matice hrvatske i Gradska knjižnica „Franjo Marković“ organizirali su 1. ožujka 2023. predavanje akademika Stjepana Damjanovića  Glagoljični dio hrvatske pisane tradicije.

slika

21.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Izložba „Zajedno od 1842. Djelovanje Matice hrvatske u Križevcima”

Pod pokroviteljstvom Grada Križevaca, Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradski muzej Križevci organizirali su izložbu „Zajedno od 1842. Djelovanje Matice hrvatske u Križevcima”.

slika

20.11.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

U Križevcima održan koncert u čast Vladimira Kranjčevića

U nedjelju 20. listopada 2022. križevačka publika imala je priliku prisustvovati koncertu na mjestu koje lokalna memorija ne pamti kao koncertni prostor i koje se, zahvaljujući naporima njegovih čuvara i lokalne inicijative, nakon sedam desetljeća ponovno otkrilo žiteljima ovoga prigorskog grada.

slika

03.11.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

U Križevcima predstavljena knjiga Nade Pomper POD JEDNIM ZVONOM DVA JEZIKA

U povodu obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske i u sklopu Mjeseca hrvatske knjige Ogranak Matice hrvatske u Križevcima organizirao je 3. studenoga 2022.  u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima predstavljanje knjige Nade Pomper POD JEDNIM ZVONOM DVA  JEZIKA/Zwei Sprachen unter einer Glocke. Antologija  hrvatske i njemačke suvremene lirike/Anthologie der kroatischen und deutschen zeitgenössischen Lyrik.   

slika

20.10.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

U KRIŽEVCIMA PREDSTAVLJENA KNJIGA MARIA FILIPIJA "NIKOLA TESLA ISPOD PAUČINE"

Mario Filipi, agilan i kreativan 100-postotni invalid Domovinskog rata, godine 2022. objavio je već treće izdanje svoje opsežne knjige "Nikola Tesla ispod paučine", u izdanju nakladnika Zminjak iz Samobora. Knjiga je u nakladi od 500 primjeraka objavljena u tvrdom uvezu na 509 stranica, a obasiže dvadeset tematskih poglavlja i literaturu s 85 referenca.

slika

29.04.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Održana književna večer POGLED U UKRAJINSKU KNJIŽEVNOST

Ogranak MH u Križevcima i Gradska knjižnica „Franjo Marković” organizirali su u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” u petak, 29. travnja književnu večer 

slika

28.01.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima , Pučko otvoreno učilište Križevci

Predstavljena knjiga PREZIMENA POTKALNIČKOG PRIGORJA Krunoslava Puškara

To umijeće ne dolazi samo po sebi nego se stječe marljivim i samoprijegornim radom. A dobrog stručnjaka nema bez odličnih učitelja.

slika

19.09.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Koncert Pavla Mašića u crkvi Sv. Ane u Križevcima

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Varaždinskih baroknih večeri, u subotu 19. rujna 2020. godine, u župnoj crkvi Sv. Ane u Križevcima, koncert je održao čembalist Pavao Mašić. Na programu je bilo samo jedno djelo – „Goldberg varijacije“ Johanna Sebastiana Bacha.

slika

23.04.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Portreti matičara: RENATA HUSINEC, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima

Predsjednica Ogranka MH u Križevcima Renata Husinec najesen će na toj dužnosti ispuniti trideset godina. Njezin životni put isprepleten je ljubavlju za prenošenjem znanja, ali i širenja križevačkih horizonata mnogo dalje od kalničkih šuma, bregovitih vinograda.

slika

19.12.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

IZVJEŠĆE O IZBORNOJ SKUPŠTINI OMH U KRIŽEVCIMA

U četvrtak 19. prosinca 2019. održana je izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, na kojoj je za predsjednicu ponovo izabrana mr. sc. Renata Husinec, potpredsjednica je Martina Valec-Rebić, a tajnica Danijela Zagorec. Izabrano je i osam članova Predsjedništva: Marijana Ivanek-Martinčić, Franjo Husinec, Iva Šakić, Branka Špoljar, Đurđica Trbus, Tomislav Stipić, Tihomir Pleša i Zoran Kovač, dok su članovi Nadzornog odbora Željko Štubelj, Stjepan Palijan i Josip Trbus.

slika

05.11.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Tribina i predstavljanje knjige Anite Peti-Stantić „ČITANJEM DO (SPO)RAZUMIJEVANJA: OD ČITALAČKE PISMENOSTI DO ČITATELJSKE SPOSOBNOSTI“

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Gradske knjižnice „Franjo Marković“ u utorak 5. studenoga 2019. u multimedijskoj dvorani knjižnice održana je tribina i predstavljanje knjige Anite Peti-Stantić "Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti".

slika

22.10.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Dvije tribine „ZELENO, ŠTO VOLIM ZELENO”

U Mjesecu hrvatske knjige Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Visoko gospodarsko učilište organizirali su dvije tribinu pod motom „Zeleno, što volim zeleno”.

slika

16.10.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Daruvaru , Ogranak Matice hrvatske u Garešnici , Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici , Ogranak Matice hrvatske u Križevcima , Ogranak Matice hrvatske u Kutini , Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima , Ogranak Matice hrvatske u Novskoj , Ogranak Matice hrvatske u Petrinji , Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Susret ogranaka Matice hrvatske iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije

U dvorani Hotela Kutina održan je 16. listopada susret ogranaka MH iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije. Susret je okupio 22 predstavnika iz devet Matičinih ogranaka (OMH u Daruvaru, OMH u Garešnici, OMH u Križevcima, OMH u Koprivnici, OMH u Kutini, OMH u Lipovljanima, OMH u Novskoj, OMH u Petrinji i OMH u Sisku). 

slika

27.09.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Akademkinja Milena Žic Fuchs na tribini u Križevcima

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima  i Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a Koprivničko-križevačke županije, u petak 27. rujna 2019. u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ održana je tribina pod naslovom Multidisciplinarnost: zašto su humanističke i društvene znanosti  nužnost u suvremenim istraživanjima?

slika

23.09.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

La Serenissima u Križevcima

Dana 23. rujna 2019. godine Ogranak Matice hrvatske u Križevcima ugostio je švedski barokni trio La Serenissima u sklopu Varaždinskih baroknih večeri.

slika

08.09.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Predavanje Renate Husinec na temu DOPRINOS OGRANKA MATICE HRVATSKE U KRIŽEVCIMA ŠTOVANJU SVETOG MARKA KRIZINA KRIŽEVČANINA

Uz svetkovinu 400. godišnjice mučeničke smrti svetoga Marka Križevčanina održano je u nedjelju 8. rujna 2019. u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima predavanje na temu „Doprinos Ogranka Matice hrvatske u Križevcima štovanju svetog Marka Krizina Križevčanina”. Predavačica je bila Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima.

slika

05.12.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Predstava Mire Gavrana PIVO

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima, Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije i Pučko otvoreno učilište organizirali su uoči blagdana sSv. Nikole kazališnu predstavu Gavran teatra Pivo. Predstava je odigrana u srijedu 5. prosinca 2018. u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima.

slika

26.11.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Predstavljanje zbornika HRVATSKA I HRVATSKO PROLJEĆE 1971.

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” održana je 26. studenoga 2018. tribina i predstavljanje knjige Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971. Moderatorica tribine bila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske Renata Husinec, a knjigu su predstavili Božidar Petrač, književni tajnik Matice hrvatske i Stjepan Sučić, sudionik Hrvatskog proljeća.

slika

16.11.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Predavanje akademika Josipa Bratulića GLAGOLJICA - TEMELJ NAŠE BAŠTINE

Glagoljica – temelj naše baštine predavanje je u koje je u petak 16. studenoga 2018. napunilo aulu Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci. U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Križevci, a u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, o glagoljici je brojnim gimnazijalcima predavao iznimno ugledan stručnjak iz tog područja, akademik Josip Bratulić.

slika

23.04.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Predstavljanje i kušanje vodnjanskog vrhunskoga istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja BRIST

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima povodom Dana grada i Noći knjige 23. travnja organizirali su predstavljanje i kušanje vodnjanskog vrhunskoga istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Na Ratarni, u prostoru Visokoga gospodarskog učilišta, o uzgoju i preradi maslina govorili su dipl. ing. Silvano Puhar, vlasnik tvrtke Brist iz Vodnjana te prof. dr. sc. Nevio Šetić, praktični maslinar.

slika

11.12.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Predavanje i susret s Julijanom Matanović
ŽENE U KNJIŽEVNOSTI: MARIJA JURIĆ ZAGORKA

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Srednje škole „Ivan Seljanec” Križevci održan je u ponedjeljak, 11. prosinca književni susret s književnicom i književnom povjesničarkom Julijanom Matanović, s temom Žene u književnosti.

slika

30.09.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Matica i prirodne znanosti

Na križevačkoj izložbi mogu se vidjeti Matičina izdanja iz raznih područja prirodnih znanosti: biologije, fizike, kemije, matematike, geologije, astronomije, meteorologije, kao i medicine i geografije, što pokazuje da od početka do danas Matica nije skrbila, kao što se često misli, samo o lijepoj književnosti i hrvatskome jeziku nego i o prirodnim znanostima.

slika

10.03.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima , Pučko otvoreno učilište Križevci

Predstavljanje filozofijskog opusa Franje Markovića

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Pučkog otvorenog učilišta Križevci u petak 10. ožujka 2017. u Hrvatskom domu križevačkoj su publici predstavljena dva naslova: Zbornik radova Filozofijsko djelo Franje Markovića (1845–1914) i knjiga Franjo Marković: Etika, kritičko izdanje. Knjige su predstavili dr. sc. Damir Barbarić i dr. sc. Stipe Kutleša s Instituta za filozofiju iz Zagreba te dr. sc. Bojan Marotti sa Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU.

slika

02.03.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Književna večer KRLEŽA U POLEMICI, RIJEČI I POKRETU

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije u Križevcima HAZU, Pučko otvoreno učilište Križevci i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima organizirali su u četvrtak, 2. ožujka 2017. književnu večer Krleža u polemici, riječi i pokretu i predstavljanje knjige Sanje Nikčević Mit o Krleži  u izdanju Matice hrvatske. 

07.11.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Tribina o reformi školstva i kurikulnoj reformi

O reformi je govorio docent na Zavodu za teorijsku fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Matko Glunčić, odnedavno voditelj Povjerenstva za unapređenje odgoja i obrazovanja.

slika

24.10.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Otvorenje izložbe KRIŽEVAČKO KNJIŽNO BLAGO IZ OBITELJSKIH KNJIŽNICA

Izložbu je svečano otvorio akademik Josip Bratulić, napomenuvši kako je knjiga oduvijek imala status blaga u kući u kojoj se čuvala te da ga veseli da se u Križevcima održala izložba ovakvoga tipa jer Križevci imaju posebno mjesto u povijesti hrvatske knjige. 

slika

03.05.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Otkrivanje spomen-ploče dr. Franu Gundrumu Oriovčaninu

Spomen-ploču dr. Franu Gundrumu Oriovčaninu, hrvatskom liječniku, prevoditelju i velikom prijatelju bugarskoga naroda otkrio je ministar vanjskih poslova Republike Bugarske Daniel Mitov, a otkrivanju su prisustvovale i bugarska veleposlanica u Hrvatskoj Tanya Dimitrova i hrvatska veleposlanica u Bugarskoj Ljerka Alajbeg. Ploča je rad bugarskog akademskog kipara Konstantina Kostova. Na zgradi križevačkoga Veterinarskog zavoda postavljena je u povodu 160. godišnjice rođenja dr. Gundruma. 

slika

22.04.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

NOĆ KNJIGE: izložba knjiga i glazbeno-književna večer SHAKESPEARE U KRIŽEVCIMA

Križevačka kulturna publika imala je jedinstvenu priliku pratiti višeslojan program koji je započeo otvaranjem i razgledavanjem izložbe prijevoda djela Williama Shakespearea u izdanju Matice hrvatske, a nastavljen predavanjem prevoditelja Mate Marasa te glazbenim programom u kojem su sudjelovali Laura Vadjon na baroknoj violini i Krešimir Haas na čembalu.

slika

22.03.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Druženje sa spisateljicom Milanom Vuković-Runjić

Razgovaralo se o knjizi Proklete Hrvatice te o romanima Hotel u oblacima 1914. Faraon iz Ilice je mrtav.

slika

10.03.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Kajkavska poezija Božice Jelušić i Mirne Weber

U četvrtak 10. ožujka 2016. u koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige predstavljene su dvije knjige: Ftič kesnokrič (2016.) Božice Jelušić i Božja ofčica (2014.) Mirne Weber.

24.04.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Noć knjige i Dan grada u Križevcima

U Noći knjige Josip Bratulić predstavio je Pjesmaricu Ane Katarine Zrinske. Na Dan grada potpredsjednik Matice hrvatske, Stjepan Sučić, proglašen je počasnim građaninom grada Križevaca, a svečanosti je prisustvovala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva