Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

Predsjednik
Vladimir Krpan, e-mail: vladimir.krpan@morh.hr, telefon: 091 5554 187

Potpredsjednik
Davor Salopek

Trg dr. Franje Tuđmana 13
44250 PETRINJA
Hrvatska

Izvješća

slika

06.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

Obnovljena zgrada Gradske munjare – vrijedan primjer industrijskog razvoja grada Petrinje

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji sudjelovao je u pripremama i u samom programu svečanog otvorenja obnovljene zgrade Gradske munjare u Petrinji u subotu 6. travnja 2024. godine.

slika

16.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

U Petrinji predstavljena knjiga Marija Kalana „Hrvatsko-francuski general Marko Slivarić Heldenburški

Suradnjom Ogranka Matice hrvatske u Petrinji i Ogranka Matice hrvatske u Požegi, u prostoru Veteranskog centra u Petrinji u petak, 16. veljače 2024. godine, uz prigodno predavanje autora, predstavljena je knjiga Marija Kalana „Hrvatsko-francuski general Marko Slivarić Heldenburški“.

slika

15.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

Promocija knjige ‘Joševica i okolica u Domovinskom ratu – svjedočanstva’

U četvrtak, 15. veljače 2024., u prepunom holu Hrvatskog doma u Glini, u organizaciji Zavičajnog kluba Joševica, Matice hrvatske u Petrinji i Knjižnice i čitaonice Glina, održana je promocija knjige ‘Joševica i okolica u Domovinskom ratu – svjedočanstva’ autora Nikole Žarinca.

slika

24.01.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

Još jedna nagrada za knjigu Mila Wod – prva hrvatska kiparica autorice dr. sc. Darije Alujević

Nakon Nagrade „Ivan Kukuljević Sakcinski“ kojom je na Glavnoj skupštini Matice hrvatske 28. listopada 2023. godine nagrađena knjiga Mila Wod – prva hrvatska kiparica kao najbolja knjiga objavljena u ograncima MH u 2023. godini, 24. siječnja ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je nagrade i priznanja umjetnicima povodom 73. godišnjice osnutka ULUPUH-a.

slika

23.01.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

Promocija knjige Mila Wod – prva hrvatska kiparica u Glini

U prostoru Srednje škole Glina u sklopu Županijskog stručnog vijeća nastavnika Likovne kulture i Likovne umjetnosti Sisačko-moslavaćke županije i 2. likovnog susreta „Lukine crte“ – keramički atelier 23. siječnja održano je predstavljanje knjige „Mila Wod – prva hrvatska kiparica“, dr.sc. Darije Alujević koju je objavio Ogranak Matice hrvatske iz Petrinje.

Voditeljica projekta Ana Rizmaul predstavila je projekt Likovnih susreta te moderirala promociju knjige kroz razgovor s autoricom dr. sc. Darijom Alujević i urednikom Vladimirom Krpanom.

slika

18.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji predstavio „Čaroliju Božića“ Štefice Šantić

Prigodom nadolazećeg blagdana Božića, Ogranak Matice hrvatske u Petrinji predstavio je u ponedjeljak, 18. prosinca 2023. slikovnicu Štefice Šantić Čarolija Božića.

slika

16.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

NA VJETROMETINI POVIJESTI - HRVATSKA KORABLJA SIGURNO BRODI

Na kraju opet jedne uspješne godine, kad je riječ o aktivnostima Ogranka Matice hrvatske u Petrinji, susreli smo se ponovno u Korablji Tišinić. Ovaj puta nije to kulturni događaj namijenjen posjetiteljima Matičinih priredbi, već susret aktera njenih poduhvata. Prilika je to za pregled dostignuća, dogovor o budućim kulturnim pothvatima, jačanje kohezije članstva ogranka i njegove otpornosti. Prilika je to i da se podsjetimo, koje su se to veze profilirale između ovog preporođenog tradicijskog prostora, kakav spada među nositelje baštinske hrvatske samobitnosti i petrinjskog ogranka Matice hrvatske.

slika

15.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

Predstavljanje knjige Domagoja Vukovića Ponovno nastajanje grada

Dana 15. prosinca 2023. godine u Sisku, u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije održano je predstavljanje knjige Domagoja Vukovića Ponovno nastajanje grada

slika

01.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

Na redovnoj Skupštini OMH u Petrinji usvojeni planovi rada za 2024.

Redovna sjednica Skupštine Ogranka Matice hrvatske u Petrinji održana je u petak 1. prosinca 2023. godine u Pastoralnom centru župe svetog Lovre u Petrinji. Skupština je započela s radom u 19 sati izvođenjem državne himne Lijepa Naša Domovino, potom je održana minuta šutnje u spomen na preminule članove Ogranka i sve hrvatske branitelje.

slika

01.08.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

Predstavljena monografija MILA WOD - prva hrvatska kiparica autorice Darije Alujević

Program ovogodišnjeg „Lovrenčeva“ počeo je u utorak, 1. kolovoza, promocijom knjige dr.sc. Darije Alujević „Mila Wod – prva hrvatska kiparica“. Promociju je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Petrinji, u čijoj je nakladi knjiga i objavljena. 

slika

29.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

Projekt Za bolju Petrinju

U srijedu, 29. ožujka 2023. godine Ogranak Matice hrvatske u Petrinji organizirao je završnu konferenciju projekta Za bolju Petrinju financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

slika

16.10.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Daruvaru , Ogranak Matice hrvatske u Garešnici , Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici , Ogranak Matice hrvatske u Križevcima , Ogranak Matice hrvatske u Kutini , Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima , Ogranak Matice hrvatske u Novskoj , Ogranak Matice hrvatske u Petrinji , Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Susret ogranaka Matice hrvatske iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije

U dvorani Hotela Kutina održan je 16. listopada susret ogranaka MH iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije. Susret je okupio 22 predstavnika iz devet Matičinih ogranaka (OMH u Daruvaru, OMH u Garešnici, OMH u Križevcima, OMH u Koprivnici, OMH u Kutini, OMH u Lipovljanima, OMH u Novskoj, OMH u Petrinji i OMH u Sisku). 

slika

13.08.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

In memoriam – Ivica Golec, predsjednik Ogranka MH u Petrinji (23. travnja 1943–13. kolovoza 2017)

Ivica Golec (Petrinja, 23. travnja 1943–Petrinja, 13. kolovoza 2017) bio je hrvatski povjesničar, znanstvenik, istraživač, društveni djelatnik i publicist, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Petrinji, član Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja i pročelnik Zmajskog stola u Sisku, počasni član Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj.

slika

18.12.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji

Božićna svečanost Ogranka Matice hrvatske u Petrinji: predstavljanje PETRINJSKIH BETLEMAŠA

Za ovaj je autohtoni običaj, koji je od lani zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Hrvatske, karakteristično da se razvio i zadržao samo u užem dijelu Petrinje.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva