Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Predsjednik
Tomislav Škrbić

Potpredsjednik
Đurđica Vuković

Potpredsjednik
Tomislav Dovranić

Rimska 9
44000 SISAK
Hrvatska

Izvješća

slika

28.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Stihovnica Siska - Hommage Danijelu Dragojeviću

Ogranak Matice hrvatske u Sisku organizirao je 28. veljače 2024. još jednu Stihovnicu Siska i to posvećenu Danijelu Dragojeviću, po mnogima najboljem hrvatskom pjesniku koji je preminuo u Zagreb, 19. veljače 2024. godine.

slika

13.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Izašao je novi dvobroj Riječi!

Za ovaj dvobroj Riječi, časopisa za književnost, kulturu i znanost Matice hrvatske u Sisku, na 240 stranica  redakcija časopisa Đurđica Vuković - glavna i odgovorna urednica, Tomislav Škrbić – zamjenik glavne i odgovorne urednice, Darija Žilić – urednica, Mirna Rudan Lisak, Petra Sigur, Vlatko Čakširan, Ivica Plavec- članovi, lektorica Iva Pavušek Rakarić i dizajnerica Julija Marjanović pripremili su vam niz zanimljivih književnih i drugih priloga  kroz stalne rubrike. 

slika

10.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Poezija za najmlađe OMH u Sisku

U Sisku je pred mnogobrojnom publikom 10. studenoga 2023. predstavljena knjiga pjesama za djecu Senke Sevlić U vrtiću i oko njega. Knjigu su u Kulturno – povijesnom centru SMŽ predstavile urednica Đurđica Vuković i autorica Senka Sevlić.

slika

24.10.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

33 godine obnoviteljskog rada

Matica hrvatska u Sisku obilježila je 33 godine obnoviteljskog rada predavanjem prof. dr. sc. Stipe Botice Sisačka pobjeda 1593. u povijesti, usmenoj i pisanoj književnosti, koje je održano 24. listopada 2023. u novoobnovljenoj zgradi "Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije" u Sisku.

slika

16.10.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Sisačka poezija doma i na otoku

Prepoznatljiva poetska tribina ''Stihovnica Siska'', koja se odvija u kontinuitetu od 2010. godine, održana je i u 2023. godini u punom planiranom opsegu kroz deset tribina uz nastupe domaćih sisačkih pjesnika i renomirane gostujuće pjesnike kao glavne protagoniste: Sanju Lovrenčić, Lanu Derkač, Davora Šalata, Žarka Jovanovskog, Borisa Kvaternika, Davora Grgurića i Ladu Žigo Španić. Završne dvije tribine upriličene su u listopadu, najprije uz gostovanje Božice Brkan u Sisku, a zatim i u vidu gostovanja istaknutih predstavnika OMH Sisak u Kolanu na otoku Pagu.

slika

18.05.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

27. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Kvirinovi poetski susreti, pjesnička je manifestacija koja se održava u Sisku, a organizira je Matica hrvatska u Sisku, u proteklih dvadeset šest  godinama  ugostila je više od sto trideset pedeset pjesnika. Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, kao najveće priznanje za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu i nagrada za najbolju knjigu poezije, autoru do 35. godine starosti, objavljenu između dva Susreta takozvani Mali Kvirin.

slika

21.06.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

24. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Uz laureate, na ovogodišnjim je 24. Kvirinovim susretima u Sisku sudjelovalo dvadesetak istaknutih hrvatskih pjesnika, te prvi put pjesnici iz Slovenije. Program je započeo otvaranjem izložbe Ivice Plaveca Pohvala melankoliji, a glazbeno-poetskom večeri objedinjeno je Pjesničko pristanište i Razgovor na vodi na Brodu Biokovo.

slika

16.10.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Daruvaru , Ogranak Matice hrvatske u Garešnici , Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici , Ogranak Matice hrvatske u Križevcima , Ogranak Matice hrvatske u Kutini , Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima , Ogranak Matice hrvatske u Novskoj , Ogranak Matice hrvatske u Petrinji , Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Susret ogranaka Matice hrvatske iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije

U dvorani Hotela Kutina održan je 16. listopada susret ogranaka MH iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije. Susret je okupio 22 predstavnika iz devet Matičinih ogranaka (OMH u Daruvaru, OMH u Garešnici, OMH u Križevcima, OMH u Koprivnici, OMH u Kutini, OMH u Lipovljanima, OMH u Novskoj, OMH u Petrinji i OMH u Sisku). 

slika

07.06.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

23. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Ovogodišnje  23. Kvirinove poetske susrete koji su održani u Sisku od 7. do 10 lipnja krasio je bogat program pun jubileja i sjećanja.

slika

06.06.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Obilježavanje 100. obljetnice smrti Antuna Radića

Ogranak Matice hrvatske u Sisku i Kulturni centar braće Radić organizirali su 6. lipnja  obilježavanje 100. obljetnicu smrti Antuna Radića, hrvatskog književnika, publicista, političara i etnologa, rođenog Desnom Trebarjevu 11. lipnja 1868. godine, koji je preminuo 10. veljače 1919. u Zagrebu.  Predavanja su održali Damir Zorić, Božidar Petrač i Anđelko Akrap.

slika

08.02.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Izložba grafika U SJEĆANJE - IVAN ANTOLČIĆ

U prepunom prostoru Matice hrvatske Sisak došli Ivanovi Komarevčani, Siščanke i Siščani, mladi gimnazijalci pokloniti se dobrom čovjeku i velikom umjetniku koji je nedavno, 28. siječnja  2019.  preminuo. Bilo je veličanstveno kako i zaslužuju najveći umjetnici. Hvala za sve dobro koje je učinio za nas ljude i prijatelje, hvala na njegovoj umjetnosti...Nikada nije zaboravio svoje mjesto Komarevo, gdje je rođen, i svoj Sisak. Ponosan je bio i na našu Maticu hrvatsku Sisak čiji je bio član.

slika

17.10.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Izložba STRIEGL, IZ PRIVATNE ZBIRKE OBITELJI ANTOLČIĆ I DEVČIĆ

Izložba Striegl, iz privatne zbirke obitelji Antolčić i Devčić otvorena je 17. listopada u prostorijama OMH u Sisku. Pred mnogobrojnom publikom o izložbi su govorili Đurđica Vuković, potredsjednica OMH u Sisku, Tomislav Škrbić  i vlasnik zbirke Tomislav Devčić. 

slika

12.05.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

STIHOVNICA SISKA s pjesnikom Matkom Bakovićem

Na Stihovnici Siska održanoj 12. svibnja u prostorima Ogranka Matice hrvatske u Sisku, kao glavni gost večeri nastupio je nadahnuti pjesnik mlađe generacije Matijas Matko Baković. 

slika

10.03.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

STIHOVNICA SISKA s pjesnikom Predragom Vrabecom

Na Stihovnici Siska održanoj u Ogranku MH u Sisku 10. ožujka, nastupio je uvaženi pjesnik Predrag Vrabec. 

slika

23.11.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

STIHOVNICA SISKA: gošća Anđelka Korčulanić

OMH u Sisku nastavlja svoj uspješan poetski projekt Stihovnica Siska. Tako je ovaj put, u četvrtak 23. studenoga kao glavna gošća večeri nastupila uvažena splitska pjesnikinja Anđelka Korčulanić. 

31.12.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Novi broj časopisa RIJEČI

Časopis Riječi Ogranka Matice hrvatske u Sisku u posljednjem broju u 2016. po ustaljenom običaju donosi niz zanimljivih pogleda i kritičkih osvrta iz područja književnosti, kulture i znanosti, u tekstovima kako iskusnih, tako mladih i perspektivnih autora.

slika

08.10.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

STIHOVNICA SISKA: gošća Sanja Baković

Bračka pjesnikinja u Sisku se predstavila premijernom zbirkom pjesama Plovna mjesta.

slika

24.09.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

STIHOVNICA SISKA: gošća Jasminka Domaš

Jasminka Domaš publici je premijerno predstavila novu zbirku pjesama Duša je nebo.

slika

01.01.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Novi broj časopisa RIJEČI

Naslovna slika Stolica Đure Sedera iz 1975. jasno sugerira što je činiti svim čitateljima novoga broja časopisa Riječi iz produktivnoga i svježega sisačkoga ogranka MH: sjesti na udobnu stolicu jer valja pročitati svih 220 stranica koje podsjećaju na neke zaboravljene teme, poput Hrvata u Rumunjskoj, ali i donose prozne, poetske, esejističke, intervjuističke i kritičke tekstove.

05.06.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Red poezije, red jazza

19. Kvirinovi poetski susreti, Ogranak Matice hrvatske u Sisku, 5–6. lipnja

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva