Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Predsjednik
Sandra Babnik Lončar

Potpredsjednik
Tina Marušić

Tajnik
Darko Fiket

Kumrovečka 2
49210 ZABOK
Hrvatska

E-mail: zabok@matica.hr

Mrežne stranice: https://omh-zabok.hr/

Izvješća

slika

25.01.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Stjepan Šulek – baštinik povijesne memorije

U galeriji Gradske knjižnice Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku 25. siječnja održana je književna večer s novinarom, urednikom, prevoditeljem i književnikom Stjepanom Šulekom i gostima-promotorima, s naglaskom na promociju dviju zadnjih objavljenih knjiga – zbirke priča, pjesama, eseja, pisama „Put koji sam tražio“ i zbirku pjesama „Bez uzmaka“.

slika

12.01.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Održano predstavljanje Ogranka Matice hrvatske u Zaboku u Brestovcu Orehovičkom

Na prijedlog ravnatelja Osnovne škole Stjepana Radića Brestovec Orehovički Zdenka Kobeščaka, inače člana Ogranka, u petak 12. siječnja 2024. godine održalo se javno predstavljanje učenicima, profesorima i nastavnicima te ostalim zainteresiranim građanima rada i djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Zaboku. Nakon uvodnih riječi ravnatelja Kobešćaka o povijesnim činjenicama djelovanja Matice hrvatske u njezinim početcima pozdravio je okupljene te predstavio goste iz Zaboka. „Ovo je prvi takav susret ovdje u ovoj školi te se nada da će takvih susreta biti još s raznim drugim temama“ – istaknuo je u dobrodošlici ravnatelj.

slika

28.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Predstavljen jubilarni 10. broj Godišnjaka grada Zaboka

U Gradskoj galeriji grada Zaboka 28. prosinca 2023. godine održala se promocija jubilarnog 10. broja Godišnjaka grada Zaboka. Godišnjak grada Zabokanastoji nadomjestiti dugogodišnju prazninu i manjak tekstova i dokumentarističkih zapisa o Zaboku i okolici. Iz tog razloga časopis sadrži rubrike vezane za daleku i nedavnu prošlost Zaboka, te sadašnjost.

slika

28.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Održana redovita godišnja Skupština Ogranka Matice hrvatske u Zaboku

U Gradskoj galeriji Grada Zaboka 28. studenoga 2023. godine održana je redovita godišnja skupština Ogranka Matice Hrvatske u Zaboku. Na samom početku skupštine sve nazočne goste i članove pozdravila je predsjednica Sandra Babnik Lončar. Nakon uvoda predsjednice, nastavljen je rad skupštine izborom Radnog predsjedništva. 

slika

07.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Održano predstavljanje knjige Miljenka Jerneića “Zapisi iz duše”

Dana 7. studenoga 2023. godine u Gradskoj knjižnici „Ksaver Šandor Gjalski“ održano je predstavljanje knjige Miljenka Jerneića „Zapisi iz duše“. Na početku okupljene je u ime domaćina pozdravila Jana Borovčak koja istaknula dobru suradnju s Ogrankom Matice hrvatske u Zaboku s kojim smo u suradnji dogovorili ovo večerašnje događanje. Ovo je mjesec hrvatske knjige u kojem posebnu pažnju posvećujemo domaćoj pisanoj riječi ali istovremeno je  nastavak projekta knjižnice u kojem se predstavljaju domaći autori, u ovom slučaju gosp. Miljenko Jerneić – istaknula je Jana.

slika

27.10.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Gjalskomu za rođendan - književna tribina s posvetom

Upravo simboličnoga 26. listopada, na rođendan Ksavera Šandora Gjalskog, u Gradskoj galeriji Zabok održala se tradicionalna književna tribina Gjalskomu u čast, za poklon i za sjećanje u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaboku. 

slika

26.09.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Održano predavanje na temu „Vino jučer, danas, sutra – utjecaj vremena na poljoprivredu

U organizaciji ogranka Matice hrvatske u Zaboku u Gradskoj galeriji jučer je održano predavanje Patrika Jureše, mag. phys. – geophyus, asisstenta na Geofizičkom odsjeku PMF-a. 

slika

10.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Otvorena izložba Zdravke Kramarić SRCE NIGDAR NE LAŽE

Jučer je po prvi puta u novim prostorijama Kluba seniora u zabočkoj knjižnici u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaboku otvorena izložba „Srce nigdar ne laže" Zdravke Kramarić u povodu obilježavanja Dana hrvatskog jezika (11.-17.3.).

slika

16.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Održano predavanje "Glagoljična sastavnica hrvatske kulture" prof. Stjepana Damjanovića

U četvrtak 16. veljače u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaboku je održano predavanje "Glagoljična sastavnica hrvatske kulture" akademika Stjepana Damjanovića. 

slika

22.12.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Održana promocija GODIŠNJAKA GRADA ZABOKA za 2021. i 2022. godinu

U Gradskoj galeriji grada Zaboka 22. prosinca 2022. održala se promocija  Godišnjaka grada Zaboka broj 9. 

Godišnjak grada Zaboka nastoji nadomjestiti dugogodišnju prazninu i manjak tekstova i dokumentarističkih zapisa o Zaboku i okolici. Iz tog razloga časopis sadrži rubrike vezane i za daleku i nedavnu prošlost Zaboka, te sadašnjost.

slika

29.11.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Održana Godišnja skupština Ogranka Matice hrvatske u Zaboku

U Gradskoj galeriji Grada Zaboka 29. studenoga 2022. godine održana je redovita godišnja skupština Ogranka Matice Hrvatske u Zaboku u sklopu koje je prikazan kratki dokumentarni film o povijesti Matice hrvatske

slika

26.10.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Julijana Matanović održala književno-znanstvenu tribinu povodom DANA KSAVERA ŠANDORA GJALSKOG

Baština i nasljeđe Ksavera Šandora Gjalskog – svevremenski književni klasik

slika

03.10.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Održana promocija Zbornika radova učenika Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog
„Svakidašnjica, običaji i školovanje naših predaka (djedova i baka)“

Na Međunarodni dan starijih osoba u Gradskog galeriji Zabok održala se promocija učeničkih radova u sklopu projekta  Svakidašnjica, običaji i školovanje naših predaka (djedova i baka) kojeg je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

slika

24.09.2022.

Matica hrvatska , Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu , Ogranak Matice hrvatske u Kaštelima , Ogranak Matice hrvatske u Ozlju , Ogranak Matice hrvatske u Požegi , Ogranak Matice hrvatske u Splitu , Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici , Ogranak Matice hrvatske u Virovitici , Ogranak Matice hrvatske u Zaboku , Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću

U Ozlju održan dvodnevni skup "Brendiranje zavičajne i lokalne baštine u djelatnosti ogranaka Matice hrvatske"

Na dvodnevnom skupu u Ozlju 23. i 24. rujna 2022. okupilo se devet ogranaka Matice hrvatske koji su predstavljali aktivnosti i razmjenjivali iskustvo u organizaciji Matice hrvatske i domaćina, Matičina ogranka u Ozlju uz potporu Grada Ozlja.

slika

29.04.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Otvorena izložba Danice Posavec MAJČINE RUKE

U petak je u Gradskoj knjižnici Ksaver Šandor Gjalski, Zabok ususret Majčinom danu otvorena 10. samostalna izložba Danice Posavec Majčine ruke koju su zajednički organizirali Ogranak Matice hrvatske u Zaboku i Gradska knjižnica Ksaver Šandor Gjalski Zabok.  

slika

31.03.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Održane promocije GODIŠNJAKA GRADA ZABOKA za 2018/2019 i 2020. godinu

U Gradskoj galeriji grada Zaboka 31. ožujka 2022. održala se promocija tri broja Godišnjaka grada Zaboka

slika

04.12.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu , Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu , Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici , Ogranak Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama , Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu , Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Susret ogranaka Matice hrvatske iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici 4. prosinca ugostio je ogranke iz triju županija: Krapinsko-zagorske, u kojoj uz OMH u Mariji Bistrici djeluju i OMH u Klanjcu te OMH u Zaboku, Međimurske, u kojoj djeluje OMH u Čakovcu, te Varaždinske, u kojoj djeluju OMH u Varaždinu i OMH u Varaždinskim Toplicama, a kao gost sudjelovao je i predsjednik OMH u Zaprešiću Mirko Ivanjek.

slika

24.10.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Predstavljanje knjige SENJE O GJALSKOM Nevenke Miškulin

Knjiga-prvijenac Senje o Gjalskom umirovljene nastavnice-savjetnice Hrvatskoga jezika Nevenke Miškulin, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, promovirana je 24. listopada 2018. u Velikoj galeriji grada Zaboka u sklopu Manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog

slika

20.12.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Predstavljanje GODIŠNJAKA grada Zaboka za 2017.

U Velikoj galeriji grada Zaboka 20. prosinca održala se promocija četvrtoga broja Godišnjaka grada Zaboka 2016. u izdanju OMH iz Zaboka. Godišnjak grada Zaboka  nastoji nadomjestiti dugogodišnju prazninu, manjak tekstova i dokumentarističkih zapisa o Zaboku i okolici. Iz toga razloga časopis sadrži rubrike vezane za daleku i nedavnu prošlost Zaboka, kao i sadašnjost. 

slika

11.03.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Izložba JEZIK GOVORIMO - PISMO PIŠEMO

Izložene su zbirke publikacija, pretisaka i izvornika iz privatne knjižnice kolekcionara i bibliofila Stjepana Rendulića, promicatelja kulturnoga stvaralaštva i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici, i radovi iz umjetničke radionice slikarice i keramičarke Verice Kovač, glagoljašice koja mladim generacijama na kreativan način prenosi znanja o jednom od najstarijih hrvatskih pisama.

slika

19.10.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici , Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

6. Matičin susret: predstavljanje Ogranka Matice hrvatske u Zaboku

U Muzeju Turopolja u organizaciji velikogoričkog ogranka Matice hrvatske održan je 19. listopada 6. Matičin susret u sklopu kojega se predstavio Ogranak Matice hrvatske u Zaboku.

slika

13.05.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Umjetnička večer ZAGRLJAJ SLIKE I RIJEČI

U sklopu Dana grada Zaboka, OMH iz Zaboka i Gradska knjižnica K. Š. Gjalski 13. svibnja upriličili su iznimnu umjetničku večer.  Pod nazivom Zagrljaj slike i riječi predstavljen je dio opusa slikarice i pjesnikinje, dr. med. spec. iz Sv. Križa Začretja, Nade Jačmenica, članice OMH.  N. Jačmenica ostvarila je do sada 15 samostalnih i 16 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a kao pjesnikinja sudjelovala je na različitim književnim natječajima u čijim Zbornicima su joj radovi objavljeni te je dobitnica i mnogih nagrada za pjesništvo.

slika

11.04.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Pjesničko-klavirski recital U STIHOVE POTRČIM

U Velikoj galeriji grada Zaboka 11. travnja spojila se umjetnost riječi pjesnikinje i profesorice Marije Bačaj–Babnik, u sugestivnoj interpretaciji njezine kćeri Sandre Babnik Lončar, dugogodišnje gimnazijske profesorice hrvatskoga jezika te aktivne članice Ogranka MH u Zaboku, i umjetnost zvuka, klavirske pratnje u sjajnoj suradnji glazbenice i profesorice Slavice Viličić i Sandre Babnik Lončar.

slika

10.03.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Predstavljanje knjige KONJICA VILENJAKA i slikovnica MIŠKO ŠKRAPIĆ - DOLINOM BEDNJE i DOLINOM KRAPINE Jasne Balaško

Predsjednik Ogranka Ivica Balagović kazao je da Jasna Balaško brigom za narodne izraze podiže vrijednost kajkavskoga diskursa te sa strašću prosvjetitelja poučava. 

slika

29.01.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Noć muzeja: predavanje JOSIP JURAJ STROSSMAYER IZMEĐU HRVATSTVA I JUŽNOSLAVENSTVA

U sklopu Noći muzeja Marito Mihovil Letica održao je predavanje o Josipu Jurju Strossmayeru za učenike zabočkih srednjih škola.

slika

24.10.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Dubravku Jelačiću Bužimskom dodijeljena nagrada KSAVER ŠANDOR GJALSKI

Zbirka Dubravka Jelačića Bužimskog Nezaboravne priče iz kavane Corso u izdanju Matice hrvatske proglašena je najboljim proznim djelom 2015. u Republici Hrvatskoj.

slika

21.10.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Književna tribina posvećena Ksaveru Šandoru Gjalskome

2015. godina višestruko je posvećena liku i djelu Ksavera Šandora Gjalskog. Godina je to u kojoj se obilježava 80. godišnjica smrti velikog književnika (veljača, 1935), ali je to i godina u kojoj su se mnoge udruge grada Zaboka spojile u idejnom projektu Muzej Gjalski za koji je inicijativu dao Ogranak. 

slika

06.05.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Gostovanje akademika Ante Stamaća

Akademik Stamać predstavio je biblioteku Stoljeća hrvatske književnosti  i stvaralaštvo Antuna Gustava Matoša.

21.03.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Večer poezije POLJE JAGLACA

Večer poezije održana je u povodu Svjetskog dana poezije, a na taj je dan rođen i hrvatski pjesnik Ivan Goran Kovačić. 

slika

01.01.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Objavljen prvi ZABOČKI GODIŠNJAK za 2013. godinu

Bogato opremljen Godišnjak grada Zaboka želi, kako to ističe njegova urednica, postati svojevrsna mala enciklopedija toga grada, a svojim je iscrpnim i detaljnim temama posvećenim očuvanju kulture i tradicije zavičaja i krenuo prema tomu cilju.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva