Knjige

Ivica Matičević

Prostor slobode

Književna kritika u zagrebačkoj periodici od 1941. do 1945.


NAGRADA HAZU ZA 2007. ZA KNJIŽEVNOST

NAGRADA MATICE HRVATSKE ZA 2007. ZA KNJIŽEVNU I UMJETNIČKU KRITIKU ANTUN GUSTAV MATOŠ


Poslije ove knjige, svi oni koji će pokušavati zaobići njena otkrića moraju shvatiti da lažu u ime jedne velike laži koja je navodno nestala s pozornice svijeta.
Branimir Donat, Književna republika

Pionirska knjiga o stanju uma književnih kritičara u NDH.
Slobodan Prosperov Novak, Jutarnji list

Očito, došla je generacija lišena frustracija, ali i kompetentna da progovori o potisnutim temama.
Antun Pavešković, Republika

Dr. Ivica Matičević učinio je velik korak naprijed u odnosu na prethodnike. Njegovo je istraživanje po mnogo čemu pionirsko jer je prvo koje sustavno i obuhvatno istražuje izvornu građu....
Mirjana Jurišić, Večernji list

Književna kritika bila je mjesto drukčijeg odnosa i dodira sa stvarnošću – pisanjem o književnosti pisalo se o životu samu, između redaka, o tome kakav bi on trebao biti, a nije.
Ivica Matičević, Vijenac


Da se usred najcrnjih ratnih dana i pod najžešćom ideološkom spregom vlasti, ipak može odvijati i raznovrstan književni i kulturni život potvrđuje detaljna znanstvena studija književnog povjesničara Ivice Matičevića (1966), o hrvatskoj književnoj kritici iz razdoblja što ga je hrvatska književna historiografi ja, iz već dobro nam poznatih razloga, redovito mimoilazila.

Obrađujući gotovo tisuću kritičkih tekstova objavljenih u zagrebačkoj periodici (»Književni tjednik«, »Plava revija«, »Plug«, »Hrvatska revija«, »Vienac«, »Spremnost«, »Hrvatski narod«), autor otkriva vrijednu i nama danas malo poznatu književnu građu i i njezine nepravedno zanemarene autore.

Iz čitava niza estetskih, književnih i osobnih polariteta njezinih protagonista, iščitava se povijesna drama predvodnika životnog i kulturnog aktivizma koji, unutar totalitarnoga sustava, ipak osvajaju neslućeni, u književnoj historiografi ji prešućeni i zanemareni prostor slobode.

Biblioteka Posebna izdanja, glavna urednica Jelena Hekman, izvršni urednik Mirko Sardelić. - Ilustrirano sa 5 crno-bijelih i 113 kolor slika (15 slika dvostrano). - Bibliografija, imensko kazalo, sažeci na hrvatskom i njemačkome jeziku


Autori

Ivica Matičević

Ivica Matičević

Ivica Matičević, književni povjesničar, glavni urednik "Vijenca", novina Matice hrvatske za književnost, umjetnost i znanost....

Prostor slobode

PDF-ovi

Klikni za povratak