Ogranak Matice hrvatske u Visu

Predsjednik
Dobrila Cvitanović

Šetalište Viškoga boja 13
21480 VIS
Hrvatska

Izvješća

slika

26.01.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Noć muzeja 2024. u muzejskoj zbirci „GOSPINE BATARIJE“ u Visu

U 19. Noći muzeja 26. siječnja 2024. u Visu je u organizaciji Udruge KULISSA, Ogranka Matice hrvatske u Visu i Područne zbirke „Issa“ Arheološkog muzeja u Splitu, pod pokroviteljstvom Grada Visa u povodu 80. godišnjice pada talijanskog fašizma, otvorena izložba pod nazivom „Otok koji se nije bojao mraka – Vis pod fašističkom okupacijom 1941-1943“. To je prva u nizu izložbi novoosnovanog Zavičajnog muzeja Vis, što je prigodom otvorenja naglasio viški gradonačelnik Ivo Radica. Autori izložbe su Vinko Udiljak, Goran Mladineo i Nikola Ostojčić, a ona kronološki prati trogodišnju okupaciju otoka i grada Visa, ispričanu iz perspektive svjedoka vremena, uz bogate eksponate Zavičajnog muzeja Vis, Zbirke „ Miklić“ i privatnih obiteljskih kolekcija.

slika

15.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2023. OGRANKA MATICE HRVATSKE U VISU

Ogranak Matice hrvatske u Visu, u svom djelovanju  surađuje sa mladima, posebno uz obilježavanje važnijih kulturnih datuma i razdoblja u godini, kao što je Mjesec hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenoga, koji se ove godine pod nazivom Književnost bez granica, održava pod sloganom „Nek'  ti riječ ne bude strana(c)“.  Mi smo pokušali riječi približiti mladima kroz knjige i priče u Gradskoj knjižnici i čitaonici, u koju mladi vrlo rado zalaze. Tako su, na poticaj OMH u Visu, 14. studenoga djeca vrtićke dobi, njih oko desetak sa svojim odgajateljicama, tamo provela ugodno prijepodne. Sa zanimanjem su poslušali priču „Zečica pismonoša“ koju im je pročitala učiteljica, a  koja im je bila poticaj za daljnju aktivnost kroz razgovor o pročitanoj  priči i crtežima,  koje su darovali kao rođendanske čestitke jednom od njih, uz prigodnu pjesmu.

slika

03.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Otok koji se nije bojao mraka

U Visu je u organizaciji Udruge KULISSA, Ogranka Matice hrvatske u Visu  i  Europskog centra za studije rata i mira, a pod pokroviteljstvom Grada Visa, u prizemlju „Dojmijeva paloca“, 3.  studenoga svečano otvorena izložba Otok koji se nije bojao mraka – Vis pod fašističkom okupacijom 1941.-1943. autora Vinka Udiljka, Gorana Mladinea i Nikole Ostojčića. Izložba dijakrono prati trogodišnju okupaciju, primarno ispričanu iz perspektive svjedoka vremena uz bogate eksponate Zavičajnog muzeja Vis, Zbirke Miklić i privatnih obiteljskih kolekcija.

slika

10.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Večer s Renatom Baretićem

Otok Vis krajem listopada iz ljetne vreve naglo potone u razdoblje jesenske i zimske tišine koju nakratko prekine tek ustreptalost božićnih blagdana. Da siječanj, veljača i ožujak, ne bi bili mjeseci sumorne otočke zime, pobrinuli su se ove 2023. godine Povjerenstvo za kulturu i Turistička zajednica Grada Visa te Ogranak Matice Hrvatske u Visu. Udruženim snagama osmislili su ambiciozan kulturni program, nazvavši ga Viškom kulturnom zimom, na kojoj su ugostili ugledne goste

slika

31.01.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

VIŠKA ZIMA UZ GLAZBU I LIJEPU KNJIŽEVNU RIJEČ

Velikim trudom „ malog“ uredništva, i uz priloge vrijednih suradnika, u veselom božićnom vremenu, uspjeli smo izdati još jedan dvobroj glasila Ogranka Matice hrvatske u Visu, „Hrvatska zora“ br. 89./90. List prati razdoblje od proljeća i Dana grada, blagdana sv. Jurja u travnju, te  blagdana Vele Gospe, u kolovozu, do Božića u prosincu 2022. godine.

slika

30.08.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

VIŠKO LJETO 2022. - Pjesnička večer „USUSRET NOVOJ ZORI“ u Batariji

Umjesto promocije novog broja Hrvatske zore, 30. kolovoza održana pjesnička večer

slika

27.04.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Predstavljanje dvobroja HRVATSKE ZORE, glasila Ogranka Matice hrvatske u Visu

U tjednu obilježavanja 11. Noći knjige i blagdana sv. Jurja predstavljen dvobroj 87/88 glasila Ogranka u Visu

slika

28.01.2022.

Arheološki muzej u Splitu , Ogranak Matice hrvatske u Visu

Sjećanje na Ranka Marinkovića i Noć Muzeja 2022.

Izvještaj o aktivnostima i sjećanjima iz Ogranka Matice hrvatske u Visu

slika

01.03.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

VIŠKA KULTURNA ZIMA

OMH u Visu, Odbor za kulturu i Gradska knjižnica i čitaonica Vis, u zimskom zatišju na otoku, u siječnju i veljači, organizirali su nekoliko vrijednih kulturnih događanja. U okviru Viške kulturne zime planirano je organiziranje pjesničkih večeri i drugih kulturnih događanja, gotovo svaki tjedan, uz sudjelovanje domaćih pjesnika amatera, te gostovanja pjesnika i predavača izvan otoka. 

slika

18.09.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

IZBORNA SKUPŠTINA OMH U VISU, održana 18.09.2019. god

Ogranak Matice hrvatske u Visu, na Izbornoj Skupštini, održanoj dana 18. rujna 2019. god. izabrao je nova upravna tijela.

09.08.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Aktivnost Ogranka Matice hrvatske u Visu tijekom kolovoza

U okviru VIŠKOG LJETA, koje već dugi niz godina donosi obilan glazbeni i dramski program, možemo se pohvaliti s dva kulturna događaja u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Visu, koji su privukli izuzetno veliku publiku. To svjedoči o tome koliko se voli i cijeni vrsta događanja gdje se slavi pisana i govorena riječ, a posebno pjesništvo na „govoru našega škoja – viškemu jaziku“.

slika

09.11.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Pjesnička večer uz čaj i galetine

U okviru obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, Ogranak  Matice hrvatske u Visu i Gradska knjižnica i čitaonica u Visu,  organizirali su u petak  9. studenog večer poezije domaćih pjesnika pod nazivom Pjesnička večer uz čaj i galetine,  u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice.  

slika

28.08.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Predstavljanje novog broja HRVATSKE ZORE

Nakon dugog i napornog rada 28. Kolovoza u prekrasnom prostoru tvrđave „Batarija“, predstavljen je novi, ljetni broj glasila Ogranka MH u Visu Hrvatska zora posvećen blagdanu Velike Gospe, ili kako mi na Visu zovemo našu dragu Nebesku Majku Velo Gospa.

slika

27.02.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Održan sat hrvatskog jezika na temu
VIŠKA I KOMIŠKA COKAVICA

U dogovoru s prof. Ivom Živković i ravnateljicom Anelom Borčić, u tjednu obilježavanja Dana materinskog jezika, 27. veljače održan je sat hrvatskog jezika na temu „Viška i komiška cokavica“ s učenicima 8. razreda Osnovne škole Vis. 

slika

01.12.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Viška kulturna zima

U sklopu manifestacije nagrađenom se pjesničkom zbirkom Brojanje pogrešaka 23. prosinca predstavila mlada viška pjesnikinja Lara Mitraković.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva