Ogranak Matice hrvatske u Visu

Predsjednik
Dobrila Cvitanović

Šetalište Viškoga boja 13
21480 VIS
Hrvatska

Izvješća

slika

13.05.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Predstavljen novi 94. broj „Hrvatske zore“,

Uz Dan grada Visa i blagdan sv. Jurja Ogranak Matice hrvatske u Visu 13. svibnja 2024. u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vis predstavio je novi broj glasila „Hrvatska zora“. Glasilo izlazi već 33 godine, tri puta godišnje (uz Dan grada, blagdan Velike Gospe i Božić). List je svih ovih godina rastao te je 94. broj otisnut na 120 stranica. Zahvaljujemo brojnim autorima priloga, a posebna zahvala ide lektoru Marinu Lukšiću i Mati Acalinoviću, koji sve pripremi za tisak. Veliki interes čitatelja i pretplatnika pokazuje i broj posjetitelja predstavljanja.

slika

26.01.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Noć muzeja 2024. u muzejskoj zbirci „GOSPINE BATARIJE“ u Visu

U 19. Noći muzeja 26. siječnja 2024. u Visu je u organizaciji Udruge KULISSA, Ogranka Matice hrvatske u Visu i Područne zbirke „Issa“ Arheološkog muzeja u Splitu, pod pokroviteljstvom Grada Visa u povodu 80. godišnjice pada talijanskog fašizma, otvorena izložba pod nazivom „Otok koji se nije bojao mraka – Vis pod fašističkom okupacijom 1941-1943“. To je prva u nizu izložbi novoosnovanog Zavičajnog muzeja Vis, što je prigodom otvorenja naglasio viški gradonačelnik Ivo Radica. Autori izložbe su Vinko Udiljak, Goran Mladineo i Nikola Ostojčić, a ona kronološki prati trogodišnju okupaciju otoka i grada Visa, ispričanu iz perspektive svjedoka vremena, uz bogate eksponate Zavičajnog muzeja Vis, Zbirke „ Miklić“ i privatnih obiteljskih kolekcija.

slika

15.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2023. OGRANKA MATICE HRVATSKE U VISU

Ogranak Matice hrvatske u Visu, u svom djelovanju  surađuje sa mladima, posebno uz obilježavanje važnijih kulturnih datuma i razdoblja u godini, kao što je Mjesec hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenoga, koji se ove godine pod nazivom Književnost bez granica, održava pod sloganom „Nek'  ti riječ ne bude strana(c)“.  Mi smo pokušali riječi približiti mladima kroz knjige i priče u Gradskoj knjižnici i čitaonici, u koju mladi vrlo rado zalaze. Tako su, na poticaj OMH u Visu, 14. studenoga djeca vrtićke dobi, njih oko desetak sa svojim odgajateljicama, tamo provela ugodno prijepodne. Sa zanimanjem su poslušali priču „Zečica pismonoša“ koju im je pročitala učiteljica, a  koja im je bila poticaj za daljnju aktivnost kroz razgovor o pročitanoj  priči i crtežima,  koje su darovali kao rođendanske čestitke jednom od njih, uz prigodnu pjesmu.

slika

03.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Otok koji se nije bojao mraka

U Visu je u organizaciji Udruge KULISSA, Ogranka Matice hrvatske u Visu  i  Europskog centra za studije rata i mira, a pod pokroviteljstvom Grada Visa, u prizemlju „Dojmijeva paloca“, 3.  studenoga svečano otvorena izložba Otok koji se nije bojao mraka – Vis pod fašističkom okupacijom 1941.-1943. autora Vinka Udiljka, Gorana Mladinea i Nikole Ostojčića. Izložba dijakrono prati trogodišnju okupaciju, primarno ispričanu iz perspektive svjedoka vremena uz bogate eksponate Zavičajnog muzeja Vis, Zbirke Miklić i privatnih obiteljskih kolekcija.

slika

10.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Visu

Večer s Renatom Baretićem

Otok Vis krajem listopada iz ljetne vreve naglo potone u razdoblje jesenske i zimske tišine koju nakratko prekine tek ustreptalost božićnih blagdana. Da siječanj, veljača i ožujak, ne bi bili mjeseci sumorne otočke zime, pobrinuli su se ove 2023. godine Povjerenstvo za kulturu i Turistička zajednica Grada Visa te Ogranak Matice Hrvatske u Visu. Udruženim snagama osmislili su ambiciozan kulturni program, nazvavši ga Viškom kulturnom zimom, na kojoj su ugostili ugledne goste

Prikaži sva izvješća

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva