Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predsjednik
Anita Katić

Potpredsjednik
Ljiljana Marić

Tajnik
Kristina Rupert

Antuna Kanižlića 3
34000 POŽEGA
Hrvatska

Izvješća

slika

14.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi , Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu

Predstavljanje OMH u Slavonskom Kobašu u Požegi

U četvrtak 14. ožujka 2024. u 18 sati. u Dvorani znanja u Gradskoj knjižnici Požega članovi Ogranka Matice hrvatske u Požegi ugostili su goste – članove Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu.

slika

13.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Vesna Vlašić predstavila svoju novu knjigu

Povodom obilježavanja Dana grada Požege i u okviru ovogodišnjih Dana Matice hrvatske u Požegi požeškoj je javnosti predstavljena knjiga studija i članaka Vesne Vlašić Požega od tragova satkana. Predstavljanje je održano 13. ožujka 2024. godine u Gradskoj knjižnici Požega u organizaciji Grada Požege i Ogranka Matice hrvatske u Požegi.

slika

12.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predavanje Nade Prkačin Pleternica 1941. – 1945. – dokumenti u pleterničkoj knjižnici

Nada Prkačin je poznata ratna izvjestiteljica i televizijska novinarka, autorica više knjiga i dokumentarnih emisija održala je predavanje Pleternica 1941. – 1945. – dokumenti u sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske u Požegi 2024. Predavanje je održano 12. ožujka u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici. Ovo je predavanje jedno u nizu predavanja koje je Nada Prkačin upriličila u različitim mjestima Požeštine u kojima se osvrtala na arhivsku građu i dokumente koji se odnose upravo na ta mjesta i njihovu okolicu. Dokumentaciju za predavanje u Pleternici, kao napose i u ostalim mjestima, autorica je pronašla u Arhivu u Požegi, a sama Pleternica ima manje dokumenata nego Ruševo, Stražeman, Kutjevo.

slika

07.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Panel-diskusija BITI ŽENA - BLAGOSLOV ILI PROKLETSTVO

Ogranak Matice hrvatske u Požegi i Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje održali su panel-diskusiju o položaju žena u prošlosti naslovljenu Biti žena – blagoslov ili prokletstvo. Diskusija je održana u sklopu Dana Matice hrvatske u Požegi i povodom Međunarodnog dana žena 7. ožujka 2024. godine u knjižnici Gimnazije Požega.

slika

28.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Završetak Natječaja za najljepše ljubavno pismo Moje drago srce 2024.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi i ove je godine u sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske u Požegi objavio Natječaj za najljepše ljubavno pismo Moje drago srce 2024. Natječaj se objavljuje već četvrtu godinu zaredom. Prve je godine pokrenut kako bi se obilježila obljetnica najpoznatijeg hrvatskog ljubavnog pisma – onoga koje je Petar Zrinski napisao svojoj supruzi Katarini neposredno prije svojega smaknuća. Međutim, Predsjedništvo je Ogranka nastavilo objavljivati natječaj i u godinama koje su slijedile kako bi se među mladima populariziralo pisanje ljubavnih pisama – forme koja je već pomalo nestala iz svakodnevice. Natječaj je bio usmjeren na učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola i na učenike srednjih škola Požeško-slavonske županije.

slika

15.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Kaplje sna za zaljubljene

Dan nakon Valentinova u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici održana je Večer ljubavne poezije uz predstavljanje knjige Kaplja sna Irene Kalan. Kaplja sna zbirka je poezije izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Požegi, a ovim je događajem započela tradicionalna manifestacija Ogranka Dani Matice hrvatske u Požegi 2024.

slika

25.01.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi , Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu

Predstavljanje romana "Kamikaze" u Požegi

Roman Kamikaze autora Romana Pavića predstavljen je u četvrtak 25. siječnja 2024. godine zainteresiranoj požeškoj publici u Gradskoj knjižnici Požega. Predstavljanje je romana upriličeno u suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi, Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu i Gradske knjižnice Požega.

slika

17.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Književni susret s Požežankom Lanom Derkač i predstavljanje knjige priča Adresar smrti

Iako to nerado priznajemo, uglavnom na taj način i ne promišljamo, ali svi smo mi već od svojega rođenja u adresaru Smrti - svima nam je proći s onu stranu, ali kako to tek treba dočekati, svjedočit će netko drugi za nas. U "Adresaru smrti" Lane Derkač, požeške književnice i aktivne suradnice požeškog Ogranka Matice hrvatske, našlo se 18 priča povezanih naslovnim motivom. Upravo je ova zbirka, objavljena u nakladi Frakture, 17. studenog 2023. godine predstavljena u Gradskoj knjižnici Požega u organizaciji istoimene ustanove ali i Ogranka Matice hrvatske u Požegi.

slika

22.09.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

5. Večer poezije i vina – Vinum et poeta 2022.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi organizirali su već peti put zaredom manifestaciju Večer poezije i vina – Vinum et poeta. Ovaj je mali jubilej obilježen još jednom uspješno provedenom manifestacijom u posebnom ambijentu podruma Fakulteta na obroncima na kojima se prostiru vinogradi podno mjesta Podgorja u općini Kaptol.

slika

23.05.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

PREDSTAVLJANJE NOVOG BROJA KOLA

Matko Peić, književnik i slikar, putopisac iznimna stila i izraza, rodio se u Požegi prije točno stotinu godina. Još od veljače (mjeseca u kojemu je Peićev rođendan) institucije i udruge Peićeva rodnoga grada Požege pripremaju prigodne programe vezane uz život i stvaranje svojega poznatog zavičajnika. Gradski muzej Požega pripremio je izložbu Povratak u Požegu postavljenu u prostoru Gradske knjižnice Požega. Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije Matko Peić održala je promociju zbirke Skitnje obojene ljubavlju posvećene upravo Peiću, a u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi održan je i Znanstveni skup Matko Peić na kojem su se radovima o Peiću predstavili mnogobrojni predavači.

slika

19.05.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Gradska knjižnica Požega i Ogranak Matice hrvatske u Požegi predstavili knjigu "Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka 17. do kraja 20 stoljeća Stojana Raguža Gunjinovća"

Zanimljiva knjiga Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka 17. do kraja 20 stoljeća Stojana Raguža Gunjinovća predstavljena je požeškoj i široj javnosti u petak 19. 5. 2023. godine. Auto knjige Stojan Raguž rodio se 28. veljače 1936. godine u Kruševu kod Stoca. Osnovno je školovanje završio u rodnom Kruševu. U Sarajevu na Ilidži završava Šumarsku tehničku školu. Još od 1981. počinje razmišljati o izradi obiteljskoga stabla svojih Raguža kako bi odao počast svojim predcima. To je u svojim knjigama i učinio što potvrđuje i predstavljena knjiga. Knjiga Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka 17. do kraja 20 stoljeća tematski je sveobuhvatna. Opisuje život ljudi, njihovu tradiciju, običaje, svakodnevicu, posebne događaje vezane uz pojedinca i cijelu zajednicu. U njoj se isprepliću i etnografski i sociološki i ekonomski elementi. Izvrstan je spomenik jednoga zaboravljenoga vremena i prilika svima, i starijima i mlađima, da se upoznaju s tradicijom, običajima i životom opisanoga kraja.

slika

09.05.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Nagrađeni najuspješniji putopisi i videoreportaže u sklopu natječaja Ogranka MH u Požegi "U skitnjama s Matkom Peićem"

Ogranak Matice hrvatske u Požegi početkom je travnja raspisao Državni natječaj za pisanje zavičajnog putopisa i snimanje zavičajne videoreportaže 2023. U skitnjama s Matkom Peićem posvećen požeškom književniku čija se 100. godišnjica rođenja obilježava ove godine. Natječaj je bio upućen svim osnovnim i srednjim školama na području Republike Hrvatske. U sklopu natječaja birala su se dva najbolja putopisa u kategoriji osnovnih i srednjih škola te dvije najbolje videoreportaže također u kategoriji osnovnih i srednjih škola.

slika

24.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi , Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu

OMH u Slavonskom Kobašu i OMH u Požegi u Gradskoj knjižnici Požega predstavili prvo izdanje OMH u Slavonskom Kobašu

U Gradskoj je knjižnici Požega u petak 24. ožujka predstavljena slikovnica Zvat će se Aron autorice Antonije Wurzberg, nakladnički prvijenac Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu.

slika

23.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran gostovao na Korizmenoj tribini četvrtkom u Požegi

Predsjednik Matice hrvatske i poznati hrvatski književnik Miro Gavran gostovao je na četvrtoj Korizmenoj tribini 23. ožujka 2023. u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi govoreći o temi Biblija kao književna inspiracija.

slika

10.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predstavljanje knjige eseja i kritika Povećalo za poeziju Davora Šalata

Ogranak Matice hrvatske u Požegi i Gradska knjižnica Požega predstavili su požeškoj javnosti knjigu eseja i kritika Povećalo za poeziju Davora Šalata objavljenu u biblioteci Kratki rezovi u nakladi Matice hrvatske. Knjiga eseja i kritika Povećalo za poeziju dr. sc. Davora Šalata predstavljena je 10. ožujka 2023. godine u Gradskoj knjižnici Požega u sklopu obilježavanja Dana grada Požege te kao jedno od posljednjih događanja manifestacije Dani Matice hrvatske u Požegi.

slika

24.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi , Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru

Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru stigao u goste Ogranku Matice hrvatske u Požegi

U petak 24. veljače 2023. godine u sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske u Požegi, članovi Ogranka Matice hrvatske u Požegi imali su čast ugostiti predstavnike Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, razmijeniti iskustva i dogovoriti buduću suradnju.

slika

20.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predstavljena knjige HRVATSKA, KAMO IDEŠ? dr. sc. Pere Aračića

U ponedjeljak 20. veljače 2023. u Dvorani blaženoga Alojzija Stepinca u Biskupskome domu u Požegi gostovao je dr. sc. Pero Aračić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i autor knjige Hrvatska, kamo ideš?

slika

17.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Završetak Natječaja za najljepše ljubavno pismo Moje drago srce 2023.

U ponedjeljak 17. veljače 2023. godine u Knjižnici i čitaonici Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi održano je proglašenje pobjednika "Natječaja za najljepše ljubavno pismo Moje drago srce". U natječaj su bili uključeni učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola i učenici svih razreda srednjih škola Požeško-slavonske županije.

slika

30.11.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

OGRANAK MATICE HRVATSKE u POŽEGI PREDSTAVIO MONOGRAFIJU "KAPTOL 1221. – 2021."

U srijedu 30. studenog u Gradskoj je knjižnici Požega, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi i Općine Kaptol, predstavljena još jedna vrijedna knjiga. Riječ je o monografiji na kojoj se intenzivno radilo gotovo dvije godine, a tiskana je povodom osamstote obljetnice općinskoga mjesta Kaptol u Požeško-slavonskoj županiji.

slika

23.11.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predstavljena monografija ŽUPA SV. JURJA MUČENIKA PODLAPAC/PODLAPAČA 1702. – 2022. Đure Mesića

U Gradskoj knjižnica Požega, 23. studenoga 2022. u 18 sati predstavljena je monografija Đure Mesića Župa sv. Jurja mučenika Podlapac/Podlapača 1702. – 2022. u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi.

slika

09.11.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Svečanost obilježavanja 180 godina Matice hrvatske u organizaciji OMH u Požegi

Ogranak Matice hrvatske u Požegi prigodnom se svečanošću uključio u obilježavanja značajnoga jubileja -  180 godina djelovanja Matice hrvatske. 

slika

06.10.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predstavljena knjiga ŽITO U KUKOLJU Danice Majnarić

Dana 6. listopada 2022. godine u Gradskoj knjižnici Požega Ogranak Matice hrvatske u Požegi predstavio je knjigu aforizama, epigrama i bećaraca Žito u kukolju autorice Danice Majnarić objavljene u nakladi Ogranka.

slika

30.09.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Održana 4. VEČER POEZIJE I VINA - VINUM ET POETA 2022.

Dana 30. rujna 2022.  četvrti je put zaredom održana manifestacija Večer poezije i vina – Vinum et poeta u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi i Veleučilišta u Požegi. 

slika

24.09.2022.

Matica hrvatska , Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu , Ogranak Matice hrvatske u Kaštelima , Ogranak Matice hrvatske u Ozlju , Ogranak Matice hrvatske u Požegi , Ogranak Matice hrvatske u Splitu , Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici , Ogranak Matice hrvatske u Virovitici , Ogranak Matice hrvatske u Zaboku , Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću

U Ozlju održan dvodnevni skup "Brendiranje zavičajne i lokalne baštine u djelatnosti ogranaka Matice hrvatske"

Na dvodnevnom skupu u Ozlju 23. i 24. rujna 2022. okupilo se devet ogranaka Matice hrvatske koji su predstavljali aktivnosti i razmjenjivali iskustvo u organizaciji Matice hrvatske i domaćina, Matičina ogranka u Ozlju uz potporu Grada Ozlja.

slika

02.03.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Anita Katić nova predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Požegi

Održana Skupština članova Ogranka Matice hrvatske u Požegi

slika

14.02.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Proglašena najljepša ljubavna pisma u Požegi

Na Valentinovo proglašeni pobjednici natječaja za najljepše ljubavno pismo

slika

02.10.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Nagrada VINUM ET POETA dodijeljena Luku Paljetku

Večer poezije i vina, OMH u Požegi i Veleučilište u Požegi, 2. listopada

slika

21.02.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Feldmarašal Borojević u požeškoj vojarni

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi te uz pomoć požeške Vojarne 123. brigade 21. veljače u sklopu Dana matice hrvatske u Požegi održano je predstavljanje knjige Danijela Tatića "Feldmaršal Svetozar Borojević" koja govori o prešućenom velikanu hrvatske povijesti.

slika

24.01.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Održano predavanje SREDNJOVJEKOVNA POŽEGA

„Srednjovjekovna Požega“, naziv je predavanja koje je u prostoru Gradskog muzeja Požega 24. siječnja, u sklopu Dana Matice hrvatske u Požegi te Dana Grada Požege, održala dr. sc. Marija Karbić iz slavonskobrodske podružnice Hrvatskog instituta za povijest.

slika

23.10.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

SJEĆANJE NA VELIKANE HRVATSKE AGRIKULTURE - POŽEŠKE DOLINE

U nastavnom objektu Veleučilišta u Požegi  održan je 23. listopada stručni skup Sjećanje na velikane hrvatske agrikulture – Požeške doline u organizaciji Odjela za poljodjelstvo MH, OMH u Požegi  te Veleučilišta u Požegi. 

slika

22.10.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predstavljenja knjiga GOLOBRDCI Đure Mesića

Ogranak Matice hrvatske u Požegi 22. listopada predstavio je novu knjigu Golobrdci autora Đure Mesića.

slika

28.02.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predstavljanje knjige ODABRANE KOMEDIJE Mire Gavrana

U organizaciji požeškog ogranka Matice hrvatske 28.veljače u Gradskom kazalištu Požega predstavljena je knjiga Odabrane komedije Mire Gavrana koja je izišla u ediciji Posebna izdanja Matice hrvatske. 

slika

05.02.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Otvorenje Dana Matice hrvatske i obilježavanje 150. obljetnice VIJENCA

Obilježavanje dvaju jubileja Vijenca u ograncima Matice hrvatske započelo je u Matičinu ogranku u Požegi 5. veljače. Književnom večeri posvećenoj Vijencu ujedno su svečano otvoreni Dani Matice hrvatske, koji će kulturno-umjetničkom sadržajima oplemenjivati Požegu sve do 21. ožujka. Nakon predstavljanja održana je i svečana godišnja skupština.

slika

14.11.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predstavljanje pretiska knjige SVETA ROŽALIJA Antuna Kanižlića

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi 14. studenoga je u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma upriličena promocija pretiska knjige Sveta Rožalija, najznačajnijeg djela Antuna Kanižlića, požeškog isusovca, književnika, prosvjetitelja. 

slika

27.09.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predstavljena knjiga aforizama i epigrama Danice Majnarić

U nakladi Ogranka Matice hrvatske u Požegi izišla je knjiga aforizama i epigrama Muka naša svagdašnja Danice Majnarić, koja je predstavljena prošlog četvrtka, 27. rujna u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice.

slika

08.05.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predstavljanje knjige Ivice Ciganovića
NEDOSANJANI SAN

U organizaciji požeškog ogranka Matice hrvatske u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega predstavljena je knjiga "Nedosanjani san" Ivice Ciganovića. 

slika

05.04.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predstavljanje knjige Mile Bogovića SRPSKO PRAVOSLAVLJE I SVETOSLAVLJE U HRVATSKOJ U PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI

U organizaciji Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ i  požeškog ogranka Matice hrvatske 5. travnja predstavljena je knjiga msgr.dr. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa u miru, Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti. 

slika

20.02.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Dani Matice hrvatske u Požegi

Ogranak Matice hrvatske u Požegi obnovio je rad 2014. i ove godine po treći put organizirao Dane Matice hrvatske. Kao i ranijih godina cilj je kulturnu javnost, građanstvo i učenike upoznati s radom Matice hrvatske. U dva tjedna održan je niz različitih događaja, što je u mnogome upotpunilo kulturni život Požege, a sve je bilo u znaku visoke 175. obljetnice djelovanja Matice hrvatske.

slika

04.02.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

DANI MATICE HRVATSKE U POŽEGI

Velik odaziv na sve programe, kao i rastuće članstvo požeškog ogranka, pokazuje da Matica u Cesarićevu rodnom gradu diše punim plućima. Zasluge za to pripadaju ponajprije vodstvu ogranka, ali i svim članovima i simpatizerima.

slika

26.11.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Pretisak monografije ŽIVOT BISKUPA MANDIĆA Adama Filipovića Heldentalskog

Predstavljanje su upotpunili učenici Srednje strukovne škola Antuna Horvata prezentacijom školskog projekta Biskup Mandić i Jakob Haibel, kojemu su u središtu autohtoni proizvodi – Haibelove praline, po uzoru na Mozartove, i Sofijini paprenjaci. 

03.02.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Uspjeh požeških matičara

Dani Matice hrvatske u Požegi, 3–16. veljače: Ogranak Matice hrvatske u Požegi u kratkom je razdoblju zauzeo važno i prepoznatljivo mjesto u društvenom životu grada.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva