Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Predsjednik
Anita Katić

Potpredsjednik
Ljiljana Marić

Tajnik
Kristina Rupert

Antuna Kanižlića 3
34000 POŽEGA
Hrvatska

Knjige

MIHALJEVCI

Đuro Mesić

MIHALJEVCI

150,00 kn (19,91 €)

Kaplja sna

Irena Kalan

Kaplja sna

75,00 kn (9,95 €)

Sveta Rožalija

Antun Kanižlić

Sveta Rožalija

80,00 kn (10,62 €)

Muka naša svagdanja

Danica Majnarić

Muka naša svagdanja

0,00 kn (0,00 €)

ISPRED ŽENSKOG ZRCALA

Vesna Vlašić

ISPRED ŽENSKOG ZRCALA

129,00 kn (17,12 €)

IZ PROŠLOSTI POŽEGE I POŽEŠKE ŽUPANIJE

Julije Kempf

IZ PROŠLOSTI POŽEGE I ...

0,00 kn (0,00 €)

Prikaži sve knjige

Izvješća

slika

17.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Književni susret s Požežankom Lanom Derkač i predstavljanje knjige priča Adresar smrti

Iako to nerado priznajemo, uglavnom na taj način i ne promišljamo, ali svi smo mi već od svojega rođenja u adresaru Smrti - svima nam je proći s onu stranu, ali kako to tek treba dočekati, svjedočit će netko drugi za nas. U "Adresaru smrti" Lane Derkač, požeške književnice i aktivne suradnice požeškog Ogranka Matice hrvatske, našlo se 18 priča povezanih naslovnim motivom. Upravo je ova zbirka, objavljena u nakladi Frakture, 17. studenog 2023. godine predstavljena u Gradskoj knjižnici Požega u organizaciji istoimene ustanove ali i Ogranka Matice hrvatske u Požegi.

slika

22.09.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

5. Večer poezije i vina – Vinum et poeta 2022.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi organizirali su već peti put zaredom manifestaciju Večer poezije i vina – Vinum et poeta. Ovaj je mali jubilej obilježen još jednom uspješno provedenom manifestacijom u posebnom ambijentu podruma Fakulteta na obroncima na kojima se prostiru vinogradi podno mjesta Podgorja u općini Kaptol.

slika

23.05.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

PREDSTAVLJANJE NOVOG BROJA KOLA

Matko Peić, književnik i slikar, putopisac iznimna stila i izraza, rodio se u Požegi prije točno stotinu godina. Još od veljače (mjeseca u kojemu je Peićev rođendan) institucije i udruge Peićeva rodnoga grada Požege pripremaju prigodne programe vezane uz život i stvaranje svojega poznatog zavičajnika. Gradski muzej Požega pripremio je izložbu Povratak u Požegu postavljenu u prostoru Gradske knjižnice Požega. Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije Matko Peić održala je promociju zbirke Skitnje obojene ljubavlju posvećene upravo Peiću, a u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi održan je i Znanstveni skup Matko Peić na kojem su se radovima o Peiću predstavili mnogobrojni predavači.

slika

19.05.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Gradska knjižnica Požega i Ogranak Matice hrvatske u Požegi predstavili knjigu "Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka 17. do kraja 20 stoljeća Stojana Raguža Gunjinovća"

Zanimljiva knjiga Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka 17. do kraja 20 stoljeća Stojana Raguža Gunjinovća predstavljena je požeškoj i široj javnosti u petak 19. 5. 2023. godine. Auto knjige Stojan Raguž rodio se 28. veljače 1936. godine u Kruševu kod Stoca. Osnovno je školovanje završio u rodnom Kruševu. U Sarajevu na Ilidži završava Šumarsku tehničku školu. Još od 1981. počinje razmišljati o izradi obiteljskoga stabla svojih Raguža kako bi odao počast svojim predcima. To je u svojim knjigama i učinio što potvrđuje i predstavljena knjiga. Knjiga Etnografija Hrvata katolika u Humini od početka 17. do kraja 20 stoljeća tematski je sveobuhvatna. Opisuje život ljudi, njihovu tradiciju, običaje, svakodnevicu, posebne događaje vezane uz pojedinca i cijelu zajednicu. U njoj se isprepliću i etnografski i sociološki i ekonomski elementi. Izvrstan je spomenik jednoga zaboravljenoga vremena i prilika svima, i starijima i mlađima, da se upoznaju s tradicijom, običajima i životom opisanoga kraja.

slika

09.05.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi

Nagrađeni najuspješniji putopisi i videoreportaže u sklopu natječaja Ogranka MH u Požegi "U skitnjama s Matkom Peićem"

Ogranak Matice hrvatske u Požegi početkom je travnja raspisao Državni natječaj za pisanje zavičajnog putopisa i snimanje zavičajne videoreportaže 2023. U skitnjama s Matkom Peićem posvećen požeškom književniku čija se 100. godišnjica rođenja obilježava ove godine. Natječaj je bio upućen svim osnovnim i srednjim školama na području Republike Hrvatske. U sklopu natječaja birala su se dva najbolja putopisa u kategoriji osnovnih i srednjih škola te dvije najbolje videoreportaže također u kategoriji osnovnih i srednjih škola.

Prikaži sva izvješća

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva