Ogranak Matice hrvatske u Požegi - knjige

Irena Kalan

Kaplja sna

Poezija

Riječi autorice

Što pisac može reći o svom djelu? Ako govori o tome što je napisao, uskratit će čitatelju doživljaj, a ako priča o onome iza napisanog, skrivenom u bjelini podloge slovima, uništit će zagonetnost... Reći ću stoga tek da su pjesme u ovoj zbirci nastale posljednjih godina kao plod susreta s pjesnicima, što suvremenicima, što onima koji su skinuli teret zemnih tijela i žive u vječnosti i svojim djelima. Jedan od njih je Vladimir Nazor čijim „Sanjama" uvodim u svoje pjesme i zaključujem „PjesnikomČitajući Nazorova rana djela Intimu, Deseterce, Pabirke..., a ponajviše Pjesni Ijuvene činilo mi se da sam u stihozbornom dijalogu s pjesnikom te se unatoč prostorno-vremenskom rascjepu nalazimo zahvaćeni istim emocionalnim vihorom koji se manifestira, među ostalim, sanjarenjima... Ova je zbirka u konačnici spomenar ljubavi bića koja ljube neograničeno mjerilima svijeta, a ipak im se pokoravajući i podnoseći teret pokora. Jer ljubav je i oganj i iskra. Oganj koji grije, guta ili pročišćava; iskra koja ga raspiruje i koja tinja kad mine. A snovi? Snovi su sjemenke Života - ovijene toplinom i tajanstvom duha miruju dok ne dođe vrijeme kada će izaći iz tmine i iz dubine bitka pretočiti se u sudbine.

Zahvaljujem Matici hrvatskoj - Ogranku u Požegi, koji se odvažio stati imenom iza ove zbirke kao nakladnik, mojim najbližima na razumijevanju mojih odmaka od realnosti pri ,,zaronima“ u Kaplju, te dr. sc. Vladimiru Lončareviću na pozornu čitanju, primjedbama i pogovoru.

Tebi, draga čitateljice i dragi čitatelju, želim radost čitanja i otkrivanja nekih vlastitih, možda još nepoznatih života duše.

Autori

Kaplja sna

Arhiva

Klikni za povratak