Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

Predsjednik
Danka Radić

Gradska vrata 4
21220 TROGIR
Hrvatska

Izvješća

slika

08.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

Predstavljanje trogirske srednjovjekovne sakralne glazbene baštine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru i Vokalisti trogirske katedrale (voditelj Vinko Buble) organizirali su u našem hrvatskom hramu kulture – Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, koje mora po habitusu biti u misiji kulture, a glavna misao je čuvanje hrvatske kulturne baštine, predstavljanje trogirske srednjovjekovne sakralne glazbene baštine. Predavanjem Povijesni i kulturološki pregled srednjovjekovne glazbe grada Trogira prof. dr. sc. Hana  Breko Kustura s Odsjeka za Povijest hrvatske glazbe HAZU u Zagrebu i dr. sc. Tamara Jurkić Sviben, kroatologinja i pročelnica Odjela za glazbu Matice hrvatske u središnjici u Zagrebu upoznale su mnogobrojnu nazočnu publiku  s jednim manje poznatim segmentom trogirske kulturne baštine – srednjovjekovnom sakralnom glazbenom baštinom. Tamara Jurkić Sviben govorila je o Aspektima kulturnog identiteta Trogira i važnosti očuvanja baštine.

slika

27.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

TROGIRSKA SAKRALNA BAŠTINA

U susret Stivanji – blagdanu sv. Ivana Trogirskog, danu grada Trogira, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Trogiru i Vokalista trogirske katedrale (voditelj sastava Vinko Buble), prof. dr. sc. Hana Breko Kustura s Odsjeka za Povijest hrvatske glazbe HAZU u Zagrebu i dr. sc. Tamara Jurkić Sviben, kroatologinja i pročelnica Odjela za glazbu Matice hrvatske u središnjici u Zagrebu, u Gradskoj vijećnici u Trogiru održale su predavanje Povijesni i kulturološki pregled srednjovjekovne glazbe u Trogiru.

slika

30.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

U SVAKOM SLUČAJU TE VOLIM

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru, povodom 80. rođendana hrvatskog književnika i pjesnika akademika Luka Paljetka, 30. studenoga organizirao je prvorazrednu glazbeno-poetsku večer u Gradskoj vijećnici u Trogiru. Mnogobrojna publika (Trogirana, Kaštelana i Splićana) uživala je dva sata u programu nadasve svečarski ponesenih sudionika. Predsjednica OMH u Trogiru nakon pozdravne riječi, ukazala je na dugogodišnju suradnju akademika Paljetka s trogirskim ogrankom ističući posebice Paljetkov prijevod tragedije, drame Trogirski vojvoda, ruskoga književnika Dmitrija Vasiljeviča Averkijeva. Sam simbolični naslov glazbeno-poetske večeri U svakom slučaju te volim prema pjesmi Luka Paljetka, koju je uglazbio Đelo Jusić i otpjevao Ibrica Jusić, nije slučajan jer Luko voli Trogir, a Trogir voli Luka, istaknula je predsjednica.

slika

13.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

Predstavljanje dosjetki i aforizama Nikole Šimića Tonina

U susret Stivanji (blagdanu sv. Ivana Trogirskog-Dan grada Trogira) Ogranak Matice hrvatske u Trogiru organizirao je predstavljanje knjige Dosjetice, tj. zbirke kratkih umotvorina i bilježaka (aforizama, mudrosnica, parodija, anegdota, uzrečica) plodonosnog i svestranog spisatelja Nikole Šimića Tonina.

slika

25.09.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

Predstavljanje knjiga romskoga književnika Ešefa Bajrića

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru organizirao je 25. rujna 2023. u dvorištu Kneževe palače u Trogiru predstavljanje knjiga, romana „Žrtveno janje“ i „Rapsodija u g-molu“ i zbirke pjesama „Sudbina bah“, romskog književnika Ešefa Bajrića.

slika

12.06.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

Predstavljanje zbirke pjesama "I lito i svitlo" autorice Marine Čapalije

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru organizirao je dana 12. lipnja 2023. u Etnografskom muzeju u Splitu predstavljanje zbirke pjesama Marine Čapalija „I lito i svitlo“.

slika

27.01.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Splitu , Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

Suradnjom OMH u Splitu i Trogiru prikazana OKRUŠKA RIČ autorice Manuele Bareta Buličić

Ogranci Matice Hrvatske u Splitu i Trogiru s općinom Okrug zajednički  su organizirali predstavljanje knjige ‘Okruška rič – Ričnik okruškoga govora’ autorice Manuele Bareta Buličić, te četiri knjige poezije. Predstavljanje se održalo u petak, 27. siječnja 2023. u 18 sati u prostorijama Ogranka Matice Hrvatske u Splitu, Marmontova 1/II. kat.

slika

19.01.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

Predstavljena nova zbirka pjesama Ane Čagalj U KOLIJEVCI TIŠINE

U četvrtak, 19. siječnja Ogranak Matice Hrvatske u Trogiru predstavio je u trogirskoj Gradskoj vijećnici najnoviju zbirku pjesama U kolijevci tišine Ane Čagalj, objavljene u nakladi zadarskog ogranka Hrvatskog književnog društva. Knjigu su predstavili Nikola Šimić Tonin i dr.sc. Danka Radić, a autorica je čitala svoje pjesme uz pratnju Duje Ivića na klavijaturama.

slika

28.06.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

Održano predavanja BEOGRADSKE TAJNE PRVOGA SVJETSKOGA RATA dr. sc. Tihomira Rajčića

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru, u povodu godišnjice Sarajevskog atentata (28. lipnja 1914.) organizirao je javno audio-vizualno predavanje dr. sc. Tihomira Rajčića Beogradske tajne Prvoga svjetskog rata.

slika

31.05.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

Predstavljen novi broj časopisa VARTAL

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru i dvorištu Kneževe palače promovirao svoj časopis

slika

16.07.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

Predstavljanje časopisa VARTAL

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru organizirao je 16. srpnja 2019. u dvorištu Komunalne palače u Trogiru predstavljanje najnovijeg broja časopisa za kulturu, društvena i gospodarska pitanja OMHT Vartal 1-2/2014.-1-2/2015. Časopis su predstavili prof. dr. Ivo Babić, izv. prof. dr. Mladenko Domazet i dr. sc. Krešimir Kužić, a moderatorica programa bila je predjednica Ogranka Matice hrvatske u Trogiru dr. sc. Danka Radić.

04.05.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru

Otvorenje izložbe Andrije Girardija

U Muzeju grada Trogira svečano je otvorena izložba Retrospektivom akvarela 1956–2013.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva