Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Predsjednik
Željko Vukić

Potpredsjednik
Vidan Janjić

Potpredsjednik
Luka Marković

ULICA VLADIMIRA NAZORA 2
76272 TOLISA
Bosna i Hercegovina

Izvješća

24.09.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

VEČERI MATICE HRVATSKE ORAŠJE 2023.

Prvu osnovnu školu na ozemlju Bosne i Hercegovine, osnovnu školu u Tolisi, 1823. utemeljio je franjevac fra Ilija Starčević (1794.-1845.). Obilježavanju njezina velika jubileja, 200 godina neprekidnoga postojanja i djelovanja, pridružila se i Matica hrvatska Orašje organiziranjem Večeri Matice hrvatske. U dva dana, 23. i 24. rujna 2023., svečanom dvoranom „Dvor Terra Tolis“, prodefilirao je veliki broj književnika, kulturnih djelatnika i ljubitelja književnosti. Pokrovitelji ove dvodnevne priredbe bijahu Vlada Županije Posavske, Matica hrvatska Zagreb, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo i poduzeće „Vukić“ Tolisa.

slika

04.04.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Izvještajno-izborna skupština Matice hrvatske Orašje

Redovita godišnja skupština Matice hrvatske Orašje održana je 4. travnja 2023. u Tolisi. Bila je izvještajno-izbornoga karaktera. Skupu je nazočilo više od tridesetero članova MH Orašje s pravom odlučivanja. Na njezinu dnevnome redu, koji je jednoglasno prihvaćen, nalazilo se šest točaka.

slika

28.06.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Predstavljena studija dr. Krunoslava Draganovića
KATALOG ŽUPA I NAZADOVANJE KATOLIČKOG ELEMENTA U BiH U 17. ST

Hrvatski povijesni institut u Rimu, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima i Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu lani su objavili studiju prof. dr. sc. vlč. Krunoslava Stjepana Draganovića „Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“, koju je u okviru niza „Radovi Hrvatskoga povijesnog instituta u Rimu“ priredio doktorand na Papinskome sveučilištu „Gregoriana“ mr. sc. vlč. Bojan Ivešić.

slika

29.11.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Predstavljanje knjige LJUTA GODINA Julijane Matanović

U Orašju je 29. studenoga predstavljena knjige "Ljuta godina" Julijane Matanović

slika

20.10.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

DRUGI SUSRET PJESNIKA U POSAVINI

Dne 20. listopada u hotelu Navis održan je Drugi susret pjesnika u Posavini, kulturna manifestacija koju u sklopu obilježavanja Dana općine Orašje organizira OMH u Orašju

slika

09.05.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Predstavljanje knjige TRAGOM NEPOKORENIH ŽELJA Jose Živkovića Soje

Kada se na istom mjestu u isto vrijeme skupi većina regionalno značajnih intelektualaca, umjetnika, znanstvenika, prosvjetnih djelatnika i političkih predstavnika, tada  mora da je riječ o nekom vrlo važnom događaju. Povod jednom ovakvom skupu u dvorani hotela Navis u Orašju, koji je održan u petak navečer, 9. svibnja ove godine, bila je promocija najnovije stihozbirke pjesnika Jose Živkovića – Soje, Tragom pokorenih želja

22.02.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Dan Matice hrvatske u Orašju

Predsjednik MH Stipe Botica izrazio je nadu da će se narodno blago i cjelina hrvatske kulture Posavine znati cijeniti i uvrstiti u život Bosne i Hercegovine.

slika

22.10.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Susret pjesnika u Posavini

Ogranak Matice hrvatske u Orašju organizirao je u povodu Dana općine Orašje dvodnevni događaj pod nazivom Susret pjesnika u Posavini. Okupljeni pjesnici, njih šesnaest, inače članovi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Društva hrvatskih književnika, održali su 22. listopada u hotelu Navis književno veče na kojemu su se predstavili domaćoj publici svojim pjesmama.

slika

05.02.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Predstavljanje knjige Miroslava Tuđmana DRUGA STRANA RUBIKONA:
POLITIČKA STRATEGIJA ALIJE IZETBEGOVIĆA

Oraški ogranak Matice hrvatske posavskoj je javnosti 5. veljače u hotelu „Navis“ predstavio novo djelo hrvatskoga znanstvenika, političara i saborskoga zastupnika dr. sc. Miroslava Tuđmana Druga strana Rubikona: Politička strategija Alije Izetbegovića. 

slika

20.11.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

U Orašju obilježena 175. obljetnica rada i djelovanja Matice hrvatske

Ogranak Matice hrvatske u Orašju 20. je studenoga priredio skup kojim se pridružio svečanome obilježavanju 175. obljetnice od utemeljenja Matice hrvatske te 50. godišnjice od donošenja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. Ovim dvama jubilejima oraški je ogranak MH dodao i treći – 20. obljetnicu od obnove vlastitoga djelovanja. 

21.06.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Porazni demografski trendovi

U Orašju održana tribina o demografiji 21. lipnja 2015.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva