Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Predsjednik
Željko Vukić

Potpredsjednik
Vidan Janjić

Potpredsjednik
Luka Marković

ULICA VLADIMIRA NAZORA 2
76272 TOLISA
Bosna i Hercegovina

Izvješća

24.09.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

VEČERI MATICE HRVATSKE ORAŠJE 2023.

Prvu osnovnu školu na ozemlju Bosne i Hercegovine, osnovnu školu u Tolisi, 1823. utemeljio je franjevac fra Ilija Starčević (1794.-1845.). Obilježavanju njezina velika jubileja, 200 godina neprekidnoga postojanja i djelovanja, pridružila se i Matica hrvatska Orašje organiziranjem Večeri Matice hrvatske. U dva dana, 23. i 24. rujna 2023., svečanom dvoranom „Dvor Terra Tolis“, prodefilirao je veliki broj književnika, kulturnih djelatnika i ljubitelja književnosti. Pokrovitelji ove dvodnevne priredbe bijahu Vlada Županije Posavske, Matica hrvatska Zagreb, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo i poduzeće „Vukić“ Tolisa.

slika

04.04.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Izvještajno-izborna skupština Matice hrvatske Orašje

Redovita godišnja skupština Matice hrvatske Orašje održana je 4. travnja 2023. u Tolisi. Bila je izvještajno-izbornoga karaktera. Skupu je nazočilo više od tridesetero članova MH Orašje s pravom odlučivanja. Na njezinu dnevnome redu, koji je jednoglasno prihvaćen, nalazilo se šest točaka.

slika

28.06.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Predstavljena studija dr. Krunoslava Draganovića
KATALOG ŽUPA I NAZADOVANJE KATOLIČKOG ELEMENTA U BiH U 17. ST

Hrvatski povijesni institut u Rimu, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima i Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu lani su objavili studiju prof. dr. sc. vlč. Krunoslava Stjepana Draganovića „Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“, koju je u okviru niza „Radovi Hrvatskoga povijesnog instituta u Rimu“ priredio doktorand na Papinskome sveučilištu „Gregoriana“ mr. sc. vlč. Bojan Ivešić.

slika

29.11.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

Predstavljanje knjige LJUTA GODINA Julijane Matanović

U Orašju je 29. studenoga predstavljena knjige "Ljuta godina" Julijane Matanović

slika

20.10.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Orašju

DRUGI SUSRET PJESNIKA U POSAVINI

Dne 20. listopada u hotelu Navis održan je Drugi susret pjesnika u Posavini, kulturna manifestacija koju u sklopu obilježavanja Dana općine Orašje organizira OMH u Orašju

Prikaži sva izvješća

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva