Knjige

Milivoj Solar

Kritika relativizma ukusa

Predavanja o ukusu, moralu i poetici


Kultura je dosta dugo počivala na tome što je dobar dio ljudi znao razabrati što je dobro, a što loše. Pitanje ukusa nije isto što i ljudska prava pa da se sve može tolerirati, a predugo se toleriralo svašta.
Milivoj Solar, Jutarnji list

Iako snažno oslonjena na teme prethodnih Predavanja o lošem ukusu nova Solarova knjiga eseja o ukusu, moralu i poetici u središte kritičke analize relativizma postavlja jednostavno pitanje: zašto su danas posljedice široko prihvaćenog relativizma morala zabrinule ne samo javnost nego i teoretičare, a posljedice još šire prihvaćenog relativizma ukusa kao da nikoga ni najmanje ne zabrinjavaju?

Solarova se rasprava o tom pitanju pritom ne svodi samo na usko područje teorije književnosti i estetike već nastoji komentairati današnja zbivanja u kulturi s pozicije teoretičara književnosti.

Kao svojevrsnu misaonu genezu stavova iznijetih u Kritici relativizma ukusa autor je novim esejima priložio i kraće, ranije objavljene eseje o čitanju, lakoj i teškoj književnosti, o interpretaciji književnoga djela te o mitu i traču.


Mala knjižnica Matice hrvatske. Novi niz: kolo I., knj. 1, urednica Romana Horvat, izvršni urednik Luka Vukušić. - Bibliografija, imensko kazalo


Autori

Milivoj Solar

Milivoj Solar

Akademik Milivoj Solar, književni teoretičar, povjesničar književnosti, filozof, esejist i sveučilišni profesor rođen je 8. travnja 1936. u Koprivnici. Znanstveni mu je rad i interes usmjeren na temeljna pitanja književne teorije, posebice na probleme poetike i odnosa književne teorije prema filozofiji. Također, Solara zanimaju i metodologija književene znanosti, književna analiza te univerzalne kulturološke kategorije, poput mita.

Kritika relativizma ukusa

PDF-ovi

Klikni za povratak