Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Predsjednik
Klementina Škrabe

Potpredsjednik
Ornela Rodić

Tajnik
Mark Krcivoj

Zagrebačka 7
10450 Jastrebarsko
Hrvatska

Izvješća

slika

25.05.2024.

Kreativni studio Zvrk , Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Knjiga "Vrelo zavičaja" i izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše"

U subotu, 25. svibnja 2024, u Glazbenoj školi Jastrebarsko predstavljena je knjiga "Vrelo zavičaja" te otvorena izložba "Čarobni svijet Laure i Nikše". Program je održan u organizaciji Kreativnog studija Zvrk, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe u suradnji s Gradskim muzejem Jastrebarsko. U knjizi "Vrelo zavičaja" na 220 stranica objavljene su 72 priče i pjesme 36 mladih pisaca, nastale na radionicama kreativnog pisanja organiziranima uživo i online od 2020. do 2024. godine. Na izložbi otvorenoj u sklopu predstavljanja te vrijedne knjige izloženo je 60-ak originalnih 3D slika 9-ogodišnjih Jaskanaca Laure i Nikše Pavlaković.

slika

20.05.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

In memoriam Darko Vancaš (2. siječnja 1953 – 18. svibnja 2024)

Jaskansku sportsku i društvenu javnost bolno je pogodila vijest o odlasku u vječnost Darka Vancaša. Proslavljeni pčelar i zaslužni sportaš, zaljubljenik u svoj grad i svoj klub, trajnim entuzijazmom i marljivim radom upisao se zlatnim slovima u povijest pčelarstva i nogometa svojeg voljenog jaskanskog kraja.

slika

17.05.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

"Svetom Duhu na čast" – veliki povratak u kapelu gdje je sve počelo

U petak, 17. svibnja 2023. u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Župe svetog Nikole biskupa Jastrebarsko i Glazbene škole Jastrebarsko u kapeli Svetog Duha u srcu Jastrebarskog održan je četrnaesti po redu poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast".

slika

05.05.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Jaskanci na šestim Danima Georgija Para

U Karlovcu su 4. i 5. svibnja 2024. održani šesti Dani Georgija Para, legendarnog kazališnog redatelja, ali i člana Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom te velikog prijatelja Kazališta Škrabe i njegovog osnivača i umjetničkog voditelja Nine Škrabea.

slika

10.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

In memoriam Ana Švajger (1942 – 2024)

U srijedu, 10. travnja 2024. u Zagrebu je nakon kratke i teške bolesti u 82. godini preminula omiljena jaskanska prosvjetna djelatnica prof. Ana Švajger.

slika

27.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

IN MEMORIAM Tomo Nežić (Donja Reka, 17. svibnja 1934 – Zagreb, 27. veljače 2024)

U utorak, 27. veljače 2024, u 90. godini života preminuo je Tomo Nežić, ugledni donjorečki gospodar, vinar, crkveni odbornik i lovac. Tomo Nežić, iskreni domoljub i uzorni vjernik, vrijedni i neumorni društveni djelatnik, ostavio je neizbrisiv trag u životu Donje Reke i jaskanske župe kao pokretač i vođa mnogih značajnih akcija.

slika

10.02.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Peti Kazališni bal pod maskama

U subotu, 10. veljače 2024, u velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko u organizaciji Kazališta Škrabe, Kreativnog studija Zvrk i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom održan je peti po redu Kazališni bal pod maskama.

slika

16.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Proslavljeno 55 godina Kazališta Nine Škrabea

U subotu, 16. prosinca 2023. u punoj velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko predstavljena je knjiga "Nino Škrabe – 55 godina kazališta" i održana centralna proslava 55 godina umjetničkog djelovanja uglednog hrvatskog književnika, dramatičara i publicista, Jaskanca Nine Škrabea.

slika

05.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Proslavljeno 10 (148) godina "Javora"

U utorak, 5. prosinca 2023. Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom u velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko održao je program "10 (148) godina Javora". Program je bio posvećen Gradskom pjevačkom društvu "Javor" koje ove godine slavi 10 godina kontinuiranog djelovanja u sklopu jaskanske Matice, ali i 148 godina od svojeg osnutka.

slika

03.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Predstavljena knjiga "Ina otkriva zavičaj"

U nedjelju, 3. prosinca 2023, u velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko predstavljena je knjiga "Ina otkriva zavičaj" Klementine Škrabe, objavljena u nakladi Kreativnog studija Zvrk, u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe.

slika

27.11.2023.

Kreativni studio Zvrk , Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Glavna akcija programa "Livada iz sna" održana kraj Glazbene škole Jastrebarsko

Eko-bio program "Livada iz sna" Kreativni studio Zvrk je u suradnji s jaskanskim Ogrankom Matice hrvatske i Kazalištem Škrabe počeo provoditi u proljeće 2021, a i ove je godine u sklopu programa održan čitav niz akcija.

slika

28.10.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Zlatna povelja za "Jaskanski kraj u slici i riječi"

Vrijedni izdavački pothvat Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, raskošna monografija "Jaskanski kraj u slici i riječi" autora Nine Škrabea i Zvonimira Kufrina, doživio je veliko priznanje na Glavnoj skupštini Matice hrvatske u Zagrebu, u subotu, 28. listopada 2023.

slika

20.10.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Matičin kolokvij uz 80. rođendan Hrvoja Hitreca

U petak, 20. listopada 2023- održan je u Matici hrvatskoj u Zagrebu kolokvij u povodu 80. rođendana Hrvoja Hitreca. Hrvoje Hitrec (Zagreb, 14. srpnja 1943) jedan je od najsvestranijih i najplodnijih hrvatskih književnika, romanopisac, dramatičar, filmski i televizijski scenarist, kolumnist, kazališini ravnatelj, dobitnik Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo (2021), naročito poznat po omiljenim knjigama za djecu i mlade ("Smogovci", "Eko Eko").

slika

06.10.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

U PJESNIČKIM DVORIŠTIMA poetsko-glazbeni program OMH u Jastrebarskom

U petak, 6. listopada 2023. Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom organizirao je drugu godinu zaredom poetsko-glazbeni program "U pjesničkim dvorištima". Ovogodišnji program bio je posvećen velikom hrvatskom pjesniku Dragutinu Domjaniću čiju 90. obljetnicu smrti obilježavamo. Cilj "Pjesničkih dvorišta" je s poezijom hrvatskih pjesnika upoznati publiku izvan dvorana i kazališta, na otvorenom, u dvorištima u kojima su pjesnici boravili i stvarali.

slika

08.09.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Jaskanci na Festivalu u Krapini

U Krapini se već 58 godina održava Festival kajkavskih popevki. U sklopu "Tjedna kajkavske kulture" i ove je godine organiziran raznovrstan i bogat program. Već 38 godina organizira se i dječji festival "Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu" – popularno znan kao "Mali kaj".  Na literarno-poetskom i likovnom dijelu tog festivala već godinama uspješno sudjeluju učenici iz područne škole Desinec Osnovne škole "Ljubo Babić" Jastrebarsko. Ove godine literarni rad "Besna lisica" koji je napisala Petra Šeketa (3. razred) pod mentorstvom učiteljice Snježane Dugić izveden je na Recitalu dječjeg kajkavskog pjesništva u utorak, 5. rujna, a Petrina pjesma objavljena je i u ovogodišnjoj zbirci najboljih radova, "Kaj u riječi, slici, pjesmi i plesu". 

slika

09.06.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Jaskanski splet kulture i sporta u čast Cici Kranjčaru

U Jastrebarskom je u petak, 9. lipnja 2023. otvorena Mala besplatna knjižnica ispred Glazbene škole Jastrebarsko, a u velikoj dvorani Škole predstavljena je Večernjakova knjiga godine "Cico – tak imam te rad" Tomislava Dasovića i Mladena Miletića.

slika

26.05.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

"Svetom Duhu na čast" – obilje dobre glazbe i poezije

U petak, 26. svibnja 2023, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Župe svetog Nikole biskupa Jastrebarsko i Glazbene škole Jastrebarsko ispred Pastoralnog centra jaskanske župe održan je trinaesti po redu poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast".

slika

22.05.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Traže se fotografije i dokumenti "Javora"!

Gradsko pjevačko društvo "Javor" koje djeluje u sklopu Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom ove godine slavi 10 godina kontinuiranog pjevanja (u sklopu Matice) te 148 godina postojanja.

slika

21.04.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Premijera filma "Svetac svega svijeta" održana u Jastrebarskom

U Jastrebarskom je u petak, 21. travnja 2023, u Domu kulture Jastrebarsko održana svjetska premijera filma "Svetac svega svijeta", snimljenog prema istoimenom hit-mjuziklu Nine Škrabea i Branka Barduna. Film je prikazan u organizaciji Kazališta Škrabe, Župe svetog Nikole biskupa Jastrebarsko, Kreativnog studija Zvrk i Ansambla Kolbe te u suradnji s Centrom za kulturu Jastrebarsko.

slika

10.04.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

U Okiću se pjeva već 90 godina

Na uskrsni ponedjeljak, 10. travnja 2023, u prepunoj dvorani Društvenog doma u Repišću svečano je obilježena velika godišnjica – 90. obljetnica Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva "Dr Antun Radić" Okić. Tom prigodom predstavljena je monografija o povijesti tog vrijednog društva "90 godina zborskog pjevanja u Okiću", "Okićka pjesmarica" (knjiga omiljenih okićkih pjesama) i novi CD (treći po redu) koji su snimili "Radićevci", predvođeni svojim agilnim predsjednikom i "dobrim duhom" Okića Dragutinom Kelečićem, autorom obje knjige.

slika

10.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Održana izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom uz prigodni program

U petak, 10. ožujka 2023, u velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom održao je svoju četvrtu redovnu izbornu skupštinu, a prisutnima je podario i zanimljiv glazbeno-scenski program "Po dragom kraju".

slika

17.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Predstavljena najnovija knjiga Hide Biščevića

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom u petak, 17. veljače 2023. u omiljenom jaskanskom restoranu "K Lojzeku" predstavljena je knjiga "Huligani, harlekini i ludisti" glasovitog hrvatskog diplomata i novinara Hide Biščevića, žitelja jaskanskog gradskog naselja Hrastja.

slika

01.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Život i djelo u znaku biskupa Nežića

U srijedu, 1. veljače 2023. u dvorani "Vijenac" u Zagrebu (Kaptol 29 a) održano je predstavljanje knjige "Hrvatski vremeplov (Teološko-etička promišljanja o hrvatskoj zbilji)" Josipa Grbca i knjige "Sve provjeravajte: dobro zadržite! (Kršćanska etika u dijalogu sa suvremenim svijetom)", zbornika radova u čast prof. dr. sc. Josipa Grbca u povodu 65. godine života.

slika

05.01.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Hote o ljudi sim – božićni program za dugo pamćenje

Sedmu godinu zaredom, 5. siječnja 2023, u Franjevačkom samostanu, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jastrebarskom održan je božićni poetsko-glazbeni program "Hote o ljudi sim". Program su i ove godine pripremili Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom, Župa svetog Nikole biskupa i Kazalište Škrabe.

slika

16.12.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

"Jaskanski kraj u slici i riječi" – jedinstvena enciklopedija našega kraja

U petak, 16. prosinca 2022, točno 11 godina nakon što je predstavljena prva knjiga u njihovoj nakladi ("Pisci jaskanskog kraja" Nine Škrabea) Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom organizirao je predstavljanje svoje 18. knjige, do sada najveće i najraskošnije – "Jaskanski kraj u slici i riječi" autora Nine Škrabea i Zvonimira Kufrina.

slika

21.10.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Predstavljen novi broj časopisa KOLO posvećen Nini Škrabeu

U Jastrebarskom je u petak, 21. listopada 2022, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe predstavljen novi broj glasovitog časopisa Matice hrvatske "Kolo". Tema broja na 120-ak stranica je umjetničko djelovanje Nine Škrabea, člana Predsjedništva našeg ogranka te osnivača i voditelja jaskanskog kazališta od 1968. do danas, a povodom njegovog 75. rođendana te 55 godina umjetničkog djelovanja.

slika

14.10.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Veliki uspjeh programa "U PJESNIČKIM DVORIŠTIMA" OMH u Jastrebarskom

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom ove je godine po prvi puta organizirao književni poetsko-glazbeni program "U pjesničkim dvorištima" kojem je cilj s poezijom hrvatskih pjesnika upoznati publiku izvan dvorana i kazališta, na otvorenom, u dvorištima u kojima su pjesnici boravili i stvarali. 

slika

22.07.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Veliko priznanje najsvestranijem jaskanskom sportašu

Mladen Čop – dobitnik Plakete Zagrebačke županije

slika

11.07.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Uz devedeseti rođendan Mirka Kokota

Svestrani majstor i vrsni glazbenik

slika

02.07.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Kardinal Franjo Kuharić – sin jaskanskog kraja

U Zagrebu je 1. i 2. srpnja 2022. u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta održan znanstveno-teološki simpozij "Život i djelo kardinala Franje Kuharića". U Programskom odboru simpozija nalazio se i član našeg ogranka monsinjor prof. dr. Stjepan Baloban, a predavanja su, uz njega, između ostalih održali i članovi našeg ogranka Anđelko Košćak, monsinjor prof. dr. Josip Baloban te član Predsjedništva našeg ogranka Nino Škrabe.

slika

28.06.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Prilog sjećanju na žrtve Govića

Kao prilog sjećanju na nevine žrtve ubijene u šumi Gović od 1945. do 1948. godine donosimo Vam priču o Nadi Karas i Renzu Tallutu koju je za Jaskanske novine u srpnju 2006. napisao Nino Škrabe. Renzo Talluto preminuo je u Italiji 2008.

slika

23.06.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

DOGODILO SE NA IVANJSKU – završna produkcija Kazališta Škrabe

Brojni veliki i mali glumci Kazališta Škrabe pripremili su u Jastrebarskom za svoju najdražu publiku – roditelje, braću, sestre, bake, djedove i prijatelje, na Ivanjsku noć program kojim je u pravom stilu završila uspješna kazališna sezona 2021/2022.

slika

05.06.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

"SVETOM DUHU NA ČAST" – već 12 godina draga jaskanska tradicija

U organizaciji Župe svetog Nikole biskupa Jastrebarsko, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Glazbene škole Jastrebarsko u nedjelju, 5. lipnja 2022, na blagdan Duhova, ispred Pastoralnog centra jaskanske župe održan je poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast". Program je, kao i svake godine, privukao brojne gledatelje.

slika

18.05.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Svečani koncert za 10 godina jaskanske grkokatoličke crkve

U prisustvu grkokatoličkog biskupa križevačkog Milana Stipića proslavljena obljetnica

slika

07.05.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Veličanstvena proslava Matičinog rođendana u Ogranku u Jastrebarskom

Uz pregršt gostiju održana izvještajna skupština Ogranka Matice hrvatske u Jaski 

slika

25.04.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Program jaskanskih Matičara u centru Zagrebu

U ponedjeljak, 25. travnja 2022. u sklopu manifestacije "Noć knjige 2022", u knjižari Matice hrvatske u Zagrebu jaskanski ogranak Matice hrvatske u suradnji s Kazalištem Škrabe predstavio se programom "Molière živi i danas". 

slika

26.02.2022.

Kazalište Škrabe , Kreativni studio Zvrk , Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Održan KAZALIŠNI BAL POD MASKAMA u Jastrebarskom

U subotu, 26. veljače 2022. u Domu kulture Jastrebarsko u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Kazališta Škrabe i Kreativnog studija Zvrk održan je Kazališni bal pod maskama.

slika

24.02.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Album poznatog jaskanca Nikole Fabijanića nominiran za tri Porina

Jaskanac Nikola Fabijanić, glasoviti saksofonist, član Papandopulo kvarteta, pokretač Jaska Art Festivala i ravnatelj Centra za kulturu Jastrebarsko, ovih dana ima razloga za slavlje

slika

15.02.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

U Zagrebu otvorena izložba Josipa Rubesa

Apstraktni ekspresionizam i geometrijska apstrakcija poznatog člana OMH u Jastrebarskom

slika

15.02.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Pedeset godina trojke Škrabe-Senker-Mujičić

Ovih dana obilježava se velika obljetnica u hrvatskoj kazališnoj povijesti – 50 godina od premijere prve predstave glasovitog autorskog trija Škrabe-Senker-Mujičić. 

slika

05.01.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Hote o ljudi sim – nezaboravni blagdanski događaj

Prvi put u jaskanskom franjevačkom samostanu

slika

31.05.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Glazbeno-poetski program SVETOM DUHU NA ČAST

Ispred Pastoralnog centra Župe svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom 29. svibnja održan je deseti, jubilarni, poetsko-glazbeni program Svetom Duhu na čast, u organizaciji OMH u Jastrebarskom, u suradnji s Kazalištem Škrabe, Glazbenom školom Jastrebarsko i Župom svetog Nikole. Prethodnih devet godina taj je program izvođen u kapeli Svetog Duha u centru Jastrebarskog, no ta omiljena kapela, koja se spominje već u 14. stoljeću, u nedavnom potresu pretrpjela je nažalost oštećenja te joj predstoji saniranje.

slika

05.03.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Otvorenje Male besplatne knjižnice u Klinča Selima

U sklopu programa Vrelo zavičaja čiji je glavni cilj promicanje čitanja i pisanja kod djece i mladih, kraj dječjeg igrališta u Klinča Selima, na mjestu budućega glavnog klinčaselskog trga 5. ožujka svečano je otvorena prva Mala besplatna knjižnica.

slika

21.02.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Predstavljeno drugo izdanje knjige PLEŠIVICI S LJUBAVLJU

U petak, 21. veljače 2020. u prepunoj dvorani Vatrogasnog doma u Plešivici svečano je predstavljeno drugo prošireno izdanje knjige "Plešivici s ljubavlju" Nine Škrabea i Milana Ivančića.

slika

15.02.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Hodočašće u Dolinu kardinala i svečana akademija u čast kardinala Franje Kuharića

U organizaciji Društva bivših studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom 15. veljače 2020. u Pribiću je održana akademija u čast kardinala Franje Kuharića.

slika

31.01.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Otvorenje izložbe "JASKANSKI SUSRETI" NA NOĆI MUZEJA 2020

U petak, 31. siječnja 2020. manifestacija Noć muzeja održana je 15. godinu zaredom, a ove godine u Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko središnji događaj bilo je otvorenje izložbe "Jaskanski susreti".

slika

04.01.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Održan božićni poetsko-glazbeni program HOTE O LJUDI SIM

U župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom održan je u subotu, 4. siječnja 2020. četvrtu godinu zaredom božićni poetsko-glazbeni program "Hote o ljudi sim".

slika

03.05.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

DANI GEORGIJA PARA

U Zorinu domu u Karlovcu održani su Dani Georgija Para, u počast velikom hrvatskom kazališnom redatelju. Program je započeo 3. svibnja predstavljanjem knjige Nine Škrabea Dobri čovjek Bažulek – Georgiju Paru u spomen u izdanju Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, OMH u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe. 

slika

05.01.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Božićni poetsko-glazbeni program HOTE O LJUDI SIM

U organizaciji jaskanske župe, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe, program nazvan po drevnoj jaskanskoj božićnoj pjesmi okupio je raznovrsne izvođače i veliki broj gledatelja. 

slika

07.10.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Proslava 175. obljetnice rođenja Tadije Smičiklasa

U organizaciji udruge "Žumberački uskoci" i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, a u suradnji s Društvom Žumberčana "Tadija Smičiklas" iz Zagreba i Općinom Žumberak, u nedjelju, 7. listopada 2018. održana je proslava 175. obljetnice rođenja povjesničara Tadije Smičiklasa, velikana hrvatske znanosti i kulture.

slika

22.09.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Drnišu , Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Program posvećen Jovanu Hraniloviću i Mihovilu Nikoliću

U sklopu programa otkrivena je spomen-ploča Jovanu Hraniloviću i Mihovilu Nikoliću u njihovim rodnim Kričkama. Jovan Hranilović, grkokatolički svećenik, književnik i kritičar, rođen je 18. prosinca 1855. u Kričkama, gdje mu je otac Nikola, ilirac, u to vrijeme bio župnik. Pisao je i prevodio pjesme, pripovijetke, političke i književne rasprave, polemike i studije te ih objavljivao u razdoblju od 1873. do smrti (Novi Sad, 1924). Bio je zagovornik „zdravog realizma“, jedan od najdosljednijih i najupornijih predvodnika tradicijske odgojno-prosvjetne uloge književnosti temeljene na kršćanskim načelima. Njegovo su najvažnije djelo Žumberačke elegije (1886), koje je ispjevao dok je bio župnik u Sošicama u Žumberku, očevu rodnom kraju. Bio je urednik Obzora od 1898, a od 1899. do 1900. urednik Vijenca.

slika

21.09.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Andrej Maček posjetio Jastrebarsko

Dr. Andrej Maček, sin velikana hrvatske povijesti, Jaskanca Vladka Mačeka, za boravka u Hrvatskoj, u pratnji supruge Louise posjetio je Jastrebarsko u petak, 21. rujna 2018, kao gost Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i svojeg bliskog prijatelja Nine Škrabea, s kojim je napisao vrijednu i hvaljenu knjigu Maček izbliza (1999).

slika

08.06.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Predstavljanje knjige Nine Škrabea U PLAVOM PODRUMU

U prepunoj velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko u organizaciji Kreativnog studija Zvrk u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe održano je predstavljanje knjige U Plavom podrumu Nine Škrabea u sklopu proslave 50. obljetnice njegovog umjetničkog djelovanja.

slika

18.05.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Poetsko-glazbeni program
SVETOM DUHU NA ČAST

U kapeli Svetog Duha, u srcu Jastrebarskog, u petak 18. svibnja održan je osmi po redu poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast", u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Glazbene škole Jastrebarsko. 

slika

14.05.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Susret ogranaka Matice hrvatske Zagrebačke županije

U Jastrebarskom je u ponedjeljak, 14. svibnja održan susret Ogranaka Matice hrvatske iz Zagrebačke županije, u organizaciji Središnjice Matice hrvatske i Ogranka u Jastrebarskom.

slika

11.05.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom , Ogranak Matice hrvatske u Samoboru , Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji , Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću

Otvorenje izložbe radova ogranaka Matice hrvatske Zagrebačke županije
SUSRETI IV

U Samoboru je otvorena zajednička izložba članova likovnih odjela ogranaka Matice hrvatske iz Zaprešića, Svete Nedelje, Jastrebarskog i Samobora pod nazivom Susreti IV

slika

15.04.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

PROLJETNI KONCERT u Jastrebarskom

U jaskanskoj grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg održan je 15. travnja atraktivni Proljetni koncert. Koncert su organizirali jaskanska grkokatolička župa, Glazbena škola Jastrebarsko i jaskanski Ogranak Matice hrvatske.

slika

13.04.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Predstavljanje knjige Anđelka Košćaka DUHOVNA BAŠTINA STEPINČEVA I KUHARIĆEVA ZAVIČAJA

U prepunoj dvorani Vatrogasnog doma u Pribiću 13. travnja, povodom 99. obljetnice rođenja kardinala Franje Kuharića, najvećeg sina pribićkog kraja, svečano je predstavljena knjiga Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja autora Anđelka Košćaka. 

slika

23.02.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Predavanje i predstavljanje knjige Silvije Kolar-Fodor
VRTLARENJE U SKLADU S PRIRODOM

U petak 23. veljače u organizaciji Kreativnog studija Zvrk u Jastrebarskom je održano predavanje Vrtlarenje u skladu s prirodom Silvije Kolar-Fodor, a u dvorani Centra za kulturu tražio se stolac više.

slika

20.01.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Predstavljanje 40. jubilarnog godišta ŽUMBERAČKOG KRIJESA

U Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, u subotu, 20. siječnja održano je svečano predstavljanje jubilarnoga, 40. broja Žumberačkog krijesa

slika

09.01.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Jaskanski Matičari kod predsjednika Matice hrvatske

Predstavnike Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom - predsjednicu Klementinu Škrabe, tajnika Stjepana Volarića, člana Predsjedništva Ninu Škrabea i grkokatoličkog samoborskog župnika Daniela Vranešića - u utorak, 9. siječnja primio je predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović. 

slika

05.01.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Božićni poetsko-glazbeni program HOTE O LJUDI SIM

U župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom održan je u petak, 5. siječnja, uoči blagdana Tri kralja, drugu godinu zaredom božićni poetsko-glazbeni program "Hote o ljudi sim". U organizaciji jaskanske župe, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe, program nazvan po drevnoj jaskanskoj božićnoj pjesmi okupio je raznovrsne izvođače, ali i velik broj gledatelja. 

slika

16.12.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Predstava DOBRI ČOVJEK BAŽULEK

U koprodukciji zagrebačkoga kazališta KNAP i karlovačkoga Gradskog kazališta Zorin dom u Zagrebu je u subotu 16. prosinca s velikim uspjehom premijerno izvedena nova predstava Nina Škrabe, Dobri čovjek Bažulek, u režiji Georgija Para. Gledatelji su oduševljeno prihvatili Bažuleka i njegove doživljaje, a predstava će premijerno biti izvedena i u karlovačkom Zorinom domu, 2. veljače 2018.

slika

02.12.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Održan znanstveni skup o biskupu Dragutinu Nežiću

Župa svetog Nikole biskupa Jastrebarsko u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom organizirala je u subotu 2. prosinca u župnom Pastoralnom centru znanstveni skup "Biskup Dragutin Nežić - zaslužni sin jaskanskoga kraja u Zagrebu i Istri".

slika

27.11.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Otvorena izložba jaslica umjetnice Paole Palumbo

U ponedjeljak, 27. studenoga u srcu Zagreba, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića otvorena je izložba jaslica Paole Palumbo, moliške Hrvatice iz mjesta San Felice del Molise na jugu Italije.

slika

23.11.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Otvorena izložba slika Josipa Falice i skulptura Zdenka Grgeljca

U četvrtak, 23. studenoga u Galeriji Mirko Virius, prostoru Hrvatskoga društva naivnih umjetnika u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu otvorena je izložba slika Josipa Falice i skulptura Zdenka Grgeljca

slika

27.12.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Projekcija filma FERGISMAJNIHT

Fergismajniht je u novouređenoj zelinskoj kino dvorani prikazan u povodu 20. obljetnice nastanka filma, a brojni gledatelji, među njima i mnogi koji su sada film pogledali prvi put, nisu mogli kriti svoje zadovoljstvo. Film ih je nasmijao, ganuo i raznježio, dokazavši time još jednom da se radi o antologijskom djelu, jedinom pravom hrvatskom božićnom filmu, po mnogima i najboljem igranom filmu Jakova Sedlara.

14.10.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Posjet članova ogranka Osijeku i Đakovu

Glavni povod za odlazak u samo srce Slavonije bila je izvedba mjuzikla Moje pjesme, moji snovi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

17.06.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Obilježavanje 25. obljetnice svećeništva prečasnoga Stjepana Rožankovića

U povodu obljetnice održana je svečana projekcija filma Sveta Hrvatska– hrvatski sveci i blaženici.

slika

13.05.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Svetom Duhu na čast

U kapeli Svetog Duha u srcu Jastrebarskog 13. svibnja održana je tradicionalna poetsko-glazbena večer Svetom Duhu na čast u organizaciji OMH u Jastrebarskom i Glazbene škole Jastrebarsko.

slika

16.04.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Izvedba igrokaza HLAČASTI ZMAJ u kazalištu Trešnja

Najmlađi glumci Kazališta Škrabe - Dramskog studija Jaska zveli su igrokaz Hlačasti zmaj prema tekstovima Danice Divjak u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom.

slika

13.03.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Prikazivanje filma SVETA HRVATSKA u Pribiću

Film je prikazan u povodu četrnaeste obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića.

slika

17.12.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Izložba slika Josipa Falice

Josipa Falicu krasi prepoznatljivi slikarski stil, sjajna crtačka tehnika i urođeni smisao za sklad boja, ali on je prije svega um­jetnik-istraživač koji se ne zadovoljava postignutim nego nepres­tano uranja u nova prostranstva, hrli u susret novim izazovima i nepoznatim svjetovima...

30.01.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Petar Pan hrvatske književnosti

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom u Zagrebu predstavio novu knjigu Nine Škrabea Druga zvijezda zdesna.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva