Knjige

Blaž Jurišić Mate Hraste

Rasprave i članci

Priredio Josip Lisac


Izbor iz djela dvojice hrvatskih istaknutih jezikoslovaca, Blaža Jurišića (1891-1974) i Mate Hraste (1897-1970), prilagođen je novoj koncepciji priređivanja jezikoslovaca u ediciji Stoljeća hrvatske književnosti. U novoj koncepciji priređivanja jezikoslovaca važno je koliko su lingvisti pridonijeli proučavanju hrvatske ili koje druge književnosti i jezika hrvatske književnosti, pa i proučavanju kulturne i političke povijesti.

Iz Jurišićeva lingvističkog opusa u ovaj je izbor uvršteni su njegovi polemički članci o hrvatskom i o srpskom standardnom jeziku, kritički tekstovi o hrvatskoj prozi, poeziji, književnoj povijesti i kazališnim predstavama, članci o hrvatskim političarima (Starčević, Strossmayer, Gjalski, Prodan), o hrvatskoj kulturnoj povijesti te iznimno značajan i vrijedan osvrt na Ravlićevu knjigu o povijesti Matice hrvatske, povijesti u kojoj je Jurišić kao urednik Matičine “Hrvatske revije” i kao Matičin dužnosnik odigrao važnu ulogu.

Djelo dijalektologa, onomastičara, gramatičara i povjesničara hrvatskog jezika Mate Hraste predstavljeno je tekstovima o povijesti hrvatskoga jezika (članci o Marulićevu, Križanićevu i Mažuranićevu jeziku, o preporodnome hrvatskom jeziku u Dalmaciji, o stranim elementima u hrvatskom i u srpskom jeziku) i o stilističkim i pravopisnim pitanjima (recenzija knjige Bogdana Popovića, nekrolog Mihovilu Kombolu).

Biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, knj. br 107, urednik knjige Stjepan Damjanović, redaktorica Nataša Debogović. - Knjiga je opremljena sa 14 c/b ilustracija, priređivačevom studijom o autorima, kronologijama autorovih života i izabranim bibliografijama (sastavio priređivač), Tekstološkom napomenom, Tumačem imena i izraza i Rječnikom (sastavila redaktorica)


Autori

Blaž Jurišić

Blaž Jurišić

Blaž Jurišić (1891–1974), filolog, književni kritičar i publicist, urednik "Hrvatske revije", najreprezentativnijega hrvatskog književnog časopisa prve polovice 20. stoljeća...

Mate Hraste

Mate Hraste

Akademik Mate Hraste (1897-1970), onomastičar, dijalektolog i gramatičar rođen je u Brusju na otoku Hvaru 1897...

Rasprave i članci

PDF-ovi

Klikni za povratak