Knjige

Igor Mandić

Notes

VUS 1968-1972.


Da imam jaki medij, 'navalio' bih na sve i svakoga
(Igor Mandić, Zagreb news).

Premda je kroz pola stoljeća svoga književnoga rada napisao i čitavu biblioteku knjiga, premda je pisao o svemu i svačemu, on se nikad nije udaljio od temeljnih književnih i kulturoloških tema što ih je otvorio na stranicama svoga Notesa (Slobodan Prosperov Novak, Jutarnji list).U vrijeme kada je bilo kakva novinska kritika medijski eksces, mlađim se generacijama može činiti nestvarnim golem utjecaj i široki odjek novinskih kritika što ih je Igor Mandić - u počecima autorske kolumne u hrvatskoj publicistici - objavljivao u zagrebačkome visokonakladnom tjedniku »Vjesnik u srijedu« (VUS) od 1968. do 1972.

Sve kritike su se tada pisale po ulagivačkom kolektivnom kriteriju, često iz usluga. U svim sredinama je to bilo potpuno isto. Trebao je neko doći da probije glavom zid, kaže Igor Mandić u novinskom razgovoru. I doista, u 164 teksta, objavljenih u Notesu, rubrici oštrog pera i zdravog razuma, autor polemički i kritički piše o fenomenima i aktualnostima tadašnjega kulturnog i društvenog života, snimajući našu aktualnost iz jednoga osobnog, iščašenog, neformalnog, subjektivnog, neubičajenog rakursa. Zahvaljujući borbenome stajalištu, odličnoj naobrazbi, intelektualnoj drskosti, mediteranskome temperamentu i principu da polemičar ne smije odveć ozbiljno shvaćati ni sebe ni bitku, Mandić, kako pišu mnogi čitatelji VUS-a, beskompromisno, žestoko i nemilice, s finim začinima ironije i sarkazma, šiba po glupostima svakojake vrste. Naravno, Mandićevi tekstovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U rubrici VUS u ogledalu, u kojoj se objavljuju pisma čitatelja, a čiji se dijelovi objavljuju i u ovoj knjizi, Mandićevi su tekstovi glavna tema, pa se preko Mandićevih leđa međusobno svađaju i čitatelji sâmi! Oni napominju: Mandićevim su kritikama pogođeni ponajprije snobovi, naftalinci, mudrijaši, tzv. velikani naše kulture, čija se veličina mjeri ponajprije količinom taštine koju pokazuju. Drugi tvrde: Mandić je profesinalna svađalica, gnjevni mladac, umišljena veličina koja si dopušta da o svemu sve zna i najbolje sudi.

Ako ne želite vječno biti kritičarski kalifa, uvijek spreman na usluge veličinama, piše Igor Mandić, ako udarite svojim putem, mnogi će od vas ubrzo okrenuti glavu. Nije stoga slučajno što su aktivni, polemički, nepoštedni kritičari u nas kratka vijeka.

Biblioteka Književna publicistika, gl. ur. Jelena Hekman, izvrš. ur. Inga Vilogorac. - Knjiga osim autorovih kritika sadrži i pisma čitatelja, 1 c/b slika


Autori

Igor Mandić

Igor Mandić

Igor Mandić (1939), književnik, esejist, feljtonist, polemičar, glazbeni i književni kritičar koji je svojim je polemičkim tekstovima značajno obilježio publicistiku 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća...

Notes

PDF-ovi

Klikni za povratak