Knjige

Marko Pranjić

Na iskonima europskoga odgoja

Telemah kao odgajanik

U opsežnom i sustavnom djelu o povijesti odgoja teolog i pedagog Marko Pranjić (1950) na inovativan način proučava starogrčke korijene europskog odgoja. Zanimljivom i preglednom deskripcijom predznanstvenoga misaonog doba stare Grčke, autor uvodi čitatelja u odgojni sistem Homerove Odiseje u kojoj se pedagogički pojmovi isprepliću s pojmovima i shvaćanjima aretičke etike.

Starogrčko shvaćanje odgoja nije pretpostavljalo samo uključenost užeg odgojnog kruga (roditelji, djedovi i bake), nego i šireg (sluge, sluškinje i prijatelji), u skladu s božanskom mudrošću i molitveno-žrtvenim običajima. Pedagogičkim iščitavanjem Homerova predloška, Pranjić događaje i pojmove objašnjava na znanstvenim temeljima, povezujući ih sa suvremenim pristupima odgoja čime pokazuje kako je homerovski ideal aktualan i danas.


Autori

Marko Pranjić

Marko Pranjić

Marko Pranjić rođen je 1950. godine u Globarici u Bosni i Hercegovini. Diplomirani je teolog i diplomirani pedagog te doktor odgojnih znanosti. Redoviti je profesor Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Na iskonima europskoga odgoja

PDF-ovi

Klikni za povratak