Knjige

Milivoj Solar

Književni leksikon

Pisci. Djela. Pojmovi

Rasprodano! U prodaji drugo izdanje!



Poznat kao neprijeporan književnoteorijski i kritički autoritet, Solar je uvijek umio “teške” teme, ako ih upućuje širem čitateljstvu, apsolvirati – “lako”. Zato su i njegova tumačenja u “Književnom leksikonu” izložena jasno, sažeto, a opet informativno i stručno utemeljeno. Vodič po svekolikom književnom svijetu iz Solarova pera postaje tako “obveznom lektirom” za svačiju kućnu knjižnicu (Mirjana Jurišić, Večernji list).


Integralni leksikon svjetske i hrvatske književnosti bit će od velike pomoći svakom ljubitelju književnosti. Vjerojatno će se dogoditi i to da će nove generacije Solara doživjeti kao književnog leksikografa. Ali time nam neće oduzeti najomiljenijeg teoretičara koji je dozlaboga dosadnoj teoriji dodao osmijeh i vic. A to mogu samo veliki znalci (Željko Ivanjek, Jutarnji list).


Već duže vremena postoji među hrvatskim učenicima, studentima i svim ljubiteljima književnosti želja da se na jednome mjestu pruži s jedne strane temeljno, a s druge strane, koliko je moguće, i cjelovito znanje o književnosti. Solarov izbor pisaca, djela i književnih pojmova utemeljen je na autorovu višedesetljetnome teorijskom radu, praćenju tekuće literature, dobru poznavanju nastavnih programa i šire prihvaćenih sudova hrvatske znanosti o književnosti te na praktičnom, predavačkom iskustvu na području književne znanosti, a izveden je pomoću dobro poznata solarovskog principa da se i najsloženiji teorijski pojmovi dadu predočiti i objasniti jednostavnim, običnim jezikom.

Naravno, ta Solarova uputa u temelje struke i znanosti ne bi bila potpuna da pobliže ne povezuje književnost s duhom vremena, čime se autorov Leksikon legitimira i kao reprezentativan dokument naše književne epohe.

Bibl. Rječnici / Leksikoni, ur. Jelena Hekman, izvrš. ur. Vesna Zednik. - Dvostupčani tekst, kazala, bibliografija


Autori

Milivoj Solar

Milivoj Solar

Akademik Milivoj Solar, književni teoretičar, povjesničar književnosti, filozof, esejist i sveučilišni profesor rođen je 8. travnja 1936. u Koprivnici. Znanstveni mu je rad i interes usmjeren na temeljna pitanja književne teorije, posebice na probleme poetike i odnosa književne teorije prema filozofiji. Također, Solara zanimaju i metodologija književene znanosti, književna analiza te univerzalne kulturološke kategorije, poput mita.

Književni leksikon

PDF-ovi

Klikni za povratak