Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu

Predsjednik
Marina Marinković, e-mail: svjetlo.karlovac.mh@gmail.com

Domobranska ulica 2, p.p. 29
47000 KARLOVAC
Hrvatska

Izvješća

slika

26.09.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu

Karlovac iskazao počast dr. Milanu Kruheku, hrvatskom arheologu i povjesničaru

Obilježavajući godišnjicu smrti istaknutog znanstvenika i hrvatskog historiografa Milana Kruheka, u organizaciji  Ogranka Matice hrvatske u Karlovcu i Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“,  u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice u Karlovcu održan je 26. rujna 2023. godine „Znanstveni kolokvij s međunarodnim sudjelovanjem u čast dr. sc. Milana Kruheka“. Okosnica stvaranja dr. sc. Milana Kruheka  je hrvatska povijest 16. i 17. st, povijest vojne krajine te teme lokalnog karaktera: karlovačka zvijezda, hrvatske plemićke obitelji te graditeljska baština. Pokrovitelji skupa su Grad Karlovac i Karlovačka županija u čije ime su skup pozdravile predstavnica Grada Karlovca Draženka Sila Ljubenko, županica Martina Furdek Hajdin te uime  Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Državni tajnik, Ivica Sušak.

slika

10.07.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu

Ljeto u Ogranku Matice hrvatske u Karlovcu

Početak ljeta u karlovačkom Ogranku MH već tradicionalno obilježavaju dva kulturna događaja, književni kružoci posvećeni obitelji Stjepana i Slavka Mihalića te dodjela Hrvatske književne nagrade Grada Karlovca Zdravko Pucak, za mlade pjesnike do 30 godina starosti. Oba su susreta i tematikom i terminom održavanja vezana uz Zvjezdano ljeto, manifestaciju koja polako postaje simbol karlovačke društvene scene, a koja svojim građanima nudi obilje kulturnih, sportskih i drugih sadržaja. Šarolika i bogata ponuda događanja dostupna je svake godine do 13. srpnja kada se, upravo na rođendan Grada, velikim balom na središnjemu trgu završava proslava osnutka karlovačke Zvijezde.

slika

23.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu

Zavičajna večer u karlovačkome ogranku Matice hrvatske

Nakon trogodišnje pandemijske stanke održano je 23. veljače u dvorani Gradskoga kazališta ''Zorin dom'' predstavljanje dvaju izdanja karlovačke Matice: časopisa Svjetlo te pretiska drugoga sveska Strohalovih Hrvatskih narodnih pripovijedaka pod naslovom Narodne pripovijetke iz grada Karlovca, sela Lokava, Delnica i trgovišta Vrbovskoga.

slika

01.03.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu

Kulturna događanja povodom proslave 180. godišnjice Matičina postojanja u Karlovcu

U Karlovcu održane književna tribina s Julijanom Matanović te otvaranje izložbe 180 godina djelovanja Matice hrvatske

slika

08.07.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu

Dodjela nagrade ZDRAVKO PUCAK za mlade pjesnike

U Ilirskoj dvorani karlovačke Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić dodijeljena je 8. srpnja Književna nagrada grada Karlovca Zdravko Pucak za mlade pjesnike, za 2019. godinu. Tročlano stručno povjerenstvo u već uhodanu sastavu (prof. dr. sc. Krešimir Bagić, Draženka Polović i Neda Omrčen) jednoglasno je odlučilo da 24. nagradu u nizu dodijeli studentu povijesti Stjepanu Bajiću, za zbirku pjesama Revolucionar.

slika

21.12.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu

Predstavljanje časopisa Ogranka Matice hrvatske u Karlovcu
SVJETLO

U Karlovcu je 21. prosinca u Zorin domu predstavljeno Svjetlo, časopis karlovačkoga Ogranka Matice hrvatske s dugom i bogatom tradicijom izlaženja. Svjetlo je u 2017. godini izašlo kao četverobroj (1–4), no zamisao je da od 2018. godine izlazi dvaput godišnje, istaknulo je Uredništvo koje od ove godine ima novo članstvo: glavna i odgovorna urednica je dr. sc. Irena Lukšić, a preostale članice su dr. sc. Marina Marinković i Jasmina Milovčić, prof.

slika

01.07.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu

Dodjela nagrade Zdravko Pucak

Ovogodišnja je laureatkinja Lara Mitraković s Visa nagrađena za zbirku pjesama Brojanje pogrešaka.

slika

22.01.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu , Ogranak Matice hrvatske u Osijeku

Predstavljanje zbirke pjesama NACRTATI USNE Josipe Gogić

Ovogodišnja laureatkinja Hrvatske književne nagrade Grada Karlovca Zdravko Pucak Josipa Gogić predstavila je 22. siječnja u Osijeku, u organizaciji Odjela za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera, svoju nagrađenu zbirku pjesama Nacrtati usne, objavljenu u nakladi OMH u Karlovcu. 

slika

29.12.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu

Novi broj časopisa SVJETLO

Da je kultura nit vodilja koja prožima čitav časopis, pokazuju već prve stranice na kojima se filozof Damir Barbarić uhvatio ukoštac s pitanjem što je to kultura. „Kad u narodu cvjeta kultura, uz nju cvjeta i krepost i pravo bogatstvo naroda“, piše Barbarić i prostire put temi koja se otvara na sljedećoj stranici, u kojoj je glavni urednik Svjetla Vladimir Cvitanović opisao 25. obljetnicu obnoviteljske skupštine Ogranka MH u Karlovcu, na kojoj je oživljeno i Svjetlo

slika

28.05.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu

Predstavljen roman JOM KIPUR Ivane Šojat

Jom Kipuru govorilo se kao o kompleksnu romanu s tematikom Domovinskog rata, koji donosi intimnu priču o proživljenim ratnim strahotama hrvatskoga branitelja Josipa Matijevića.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva