Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Predsjednik
Marija Krupić

Potpredsjednik
Tihomir Babić

Tajnik
Filip Babić


44430 Hrvatska Kostajnica
Hrvatska

Izvješća

slika

20.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Niti duše posavske

U subotu, 20.travnja 2024. Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici organizirao je promociju knjige Ružice Sarić-Šušnjara, Niti duše posavske. Uz suorganizatora općinu Donji Kukuruzari, promocija je održana u Domu u Prevršcu, selu u kojem većinom žive doseljenici iz Bosanske Posavine, a odazvali su se i mnogi koji žive u kostajničkom kraju. Brojne okupljene  pozdravila je Lucija Matković-Matuzović, načelnica općine Donji Kukuruzari. Promotori ove knjige su bili članovi našeg OMH: Marija Krupić, Ines Konjevod i Damir Ducić te mr Anto Knežević, suautor Enciklopedijskog rječnika Bosanske Posavine.

slika

04.04.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Pjesnička večer s Bogdanom Arnautovićem

Dana 4. travnja 2024. je OMH u Hrvatskoj Kostajnici u suradnji sa Gradskom knjižnicom Milivoja Cvetnića priredio večer poezije sisačkoga pjesnika Bogdana Arnautovića uz promociju njegovih dviju zbirki pjesama: Postelja za haubice i Meridijan vinograda.

slika

30.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Drenjak za Cvjetnicu

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici u želji oživljavanja starih  običaja  i ove godine je organizirao odlazak u drenjak. O kostajničkom običaju odlaženja u drenjak pisala je, po kazivanju starih Kostajničanki, Marta Račić u članku pod naslovom Uskrsni običaji u Hrvatskoj Kostajnici (Zrin, broj 3.,  ožujak1993.).  „Vrijeme Korizme ne obiluje narodnim običajima. To je razdoblje tihe pripreme za kršćanski blagdan Uskrs, pripreme koja se odvija prema crkvenim korizmenim obredima. Ipak stariji se Kostajničani sjećaju jednog običaja koji je prethodio samoj Cvjetnici, a pamte ga kao odlazak u drenjak.“

slika

19.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Nikome ne budim tuge, Nit kome srećom bojim dan

Na obiteljskoj kući Cvetnić u Ulici Nine Marakovića u Hrvatskoj Kostajnici OMH u Hrvatskoj Kostajnici otkrio je 19. ožujka spomen-ploču kostajničkom pjesniku Milivoju Cvetniću. Svečanost je priređena uz 103. obljetnicu rođenja i 80. obljetnicu smrti.

slika

17.03.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Predstavljena knjiga "Tragom medvjeda" autora Krunoslava Raca

Povodom Svjetskog dana voda, Međunarodnog dana rijeka i Međunarodnog dana šuma, u nedjelju, 17.ožujka 2024. Ogranak MH u Hrv. Kostajnici, u suradnji sa Gradskom knjižnicom i čitaonicom Milivoj Cvetnić, organizirao je promociju knjige Krunoslava Raca "Tragom medvjeda". 

Prikaži sva izvješća

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva