Knjige

Josip Novaković

Truplo puno meda

Preveo SAŠA DRACH

Zbirka priča Truplo puno meda donosi melankoličnu, snažnu i duboku prozu jednog od najboljih pisaca naše generacije Josipa Novakovića. Ljepota i brutalnost, sreća i besmisao, stvarno i nadrealno paradoksi su na kojima počivaju Novakovićeve priče, a njihovi likovi naizgled su obični ljudi koji u otuđenom svijetu, od američke provincije do ratne Hrvatske, pokušavaju pronaći tračak ljepote. Novakovićev stil izbrušen je do perfekcije, a imaginacija mu je bogata, no i kada govori o potresnim temama, poput rata, obitelji, ljubavi i izdaje, vješto izbjegava patetiku ispisujući u isti mah tužne i duhovite, zaigrane i gorke sličice života.

Biblioteka Koloplet svjetske proze, glavni urednik Luka Šeput, izvršna urednica Romana Horvat, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Pavao Damjanović, tisak Denona (Zagreb). — Naslov izvornika: Honey in the Carcase (2019).


Ocjene i prikazi

»Svaka priča u Novakovićevoj zbirci započinje izravnom početnom situacijom, no opet je njegova proza toliko skladna i inteligentna, bez ijedne suvišne rečenice ili opisa, tako da je uvijek domišljato zaokružena. Ovo je nezaboravna, znalačka zbirka« (Publishers Weekly

»U ovim pričama vidi se nastavak Novakovićeva interesa za teme progonstva i izmještenosti, za apsurde rata i prikaz svijeta lišena logike u kojemu se ipak nazire nekakav red. Uz to pokazuju one piščevu dovitljivost, talent za neobjašnjivo, kao i temeljnu empatiju sa svim živim bićima« (Los Angeles Review of Books)

»Nova zbirka priča Truplo puno meda sadržava neke od Novakovićevih najmračnijih priča, ali istovremeno i priča punih nade... « (Los Angeles Time)

»Ove priče uspijevaju u dojmljivu pothvatu spajanja grubog realizma s primjesama nadrealizma, iz čega nastaje štivo koje se ne ispušta lako iz ruku« (Kirkus Reviews)

Autori

Josip Novaković

Josip Novaković

Književnik (Daruvar, 1956), sveučilišni profesor na sveučilištima u SAD-u, Izraelu i Kanadi, autor desetak knjiga (romani, kratke proze, eseji, priručnici o umijeću pisanja) prevedenih na dvadesetak jezika, dobitnik brojnih prestižnih američkih nagrada za književnost, finalist Međunarodne nagrade Man Booker za 2013. godinu

Truplo puno meda

PDF-ovi

Klikni za povratak