Knjige

Ivan Slamnig

Ranjeni tenk


Nagrada Tin Ujević Društva hrvatskih književnika za pjesništvo

Vjesnikova književna nagrada Ivan Goran Kovačić

♦   ♦   ♦   ♦   ♦


Tenk u voznom stanju! (Pavao Pavličić, Vijenac)

Neponovljiv i kad se ponavlja! (Krešimir Bagić, Jutarnji list)

♦   ♦   ♦   ♦   ♦

»Sve više me zabavlja knjiškost pjesme. Ta knjiškost je obično stvarna, ali može biti i simulirana, to jest pjesma samo prividno nastavlja na blok neke tradicije, jer je ta tradicija samo sugerirana, izmišljena. Knjiškost mi znači kompleks aluzija i referencija na poeziju koja je nastala u prošlim stoljećima, kod nas ili drugdje. Naravno da se radi o tome da se postigne novi efekt spajanjem ili kontrastiranjem elemenata koji pripadaju našem tekućem životu, svakidašnjici, i to zagrebačkoj, i elemenata koji pripadaju davno prošloj poeziji, ili bar zvuče tako kao da njoj pripadaju. Konačno se, eto, javlja i veza s domaćom starom poezijom, onom prije preporoda. Dosadašnja knjiškost mojih pjesama bila je vezana uz šakom i kapom dohvaćene, pretežno strane uzore. Dodajem i da je moje zanimanje za tehnička pitanja stiha svakako pridonijelo konačnom obliku mnogih pjesama«.

Tako u kratkim crtama izlaže Ivan Slamnig u razgovoru s Tonkom Maroevićem vlastitu poetiku koja se bez zadrške može primjeniti i na Ranjeni tenk, antologijsko djelo suvremenoga hrvatskog pjesništva i posljednju autorovu zbirku stihova objavljenu za njegova života.

Biblioteka Zvjezdarnica, knj. 6, urednica Jelena Hekman


Autori

Ivan Slamnig

Ivan Slamnig

Pjesnik, prozaist, dramatičar, esejist i prevoditelj (Metković, 1930 – Zagreb, 2001). »jedan od najuniverzalnijih i najvažnijih hrvatskih književnika u drugoj polovini dvadesetoga stoljeća« (T. Maroević).  Autor je niza nezaobilaznih pjesničkih zbirki, antologija, književnoznanstvenih monografija i prijevoda

Ranjeni tenk

Klikni za povratak