Knjige

Viktor Žmegač

Majstori europske glazbe

Hrvati nikada više neće dobiti ovakvu knjigu.
Nedjeljko Fabrio, Vjesnik

Hrvatskom brandu ime je Viktor Žmegač.
Vjesnik

Velika knjiga koje se ne treba bojati.
Jutarnji list

Tajna Žmegačeva uspjeha je u znanstvenoj utemeljenosti i velikoj erudiciji, ali i pitkom i jednostavnom stilu pisanja koje korespondira s duhom vremena.
Nacional

Nezaobilazna knjiga za svakog ljubitelja glazbe.
Hrvatsko slovo

Kada bismo hrvatsku kulturu usporedili s ponoćnim nebom, Viktor Žmegač bio bi zasigurno jedna od (naj)sjajnijih zvijezda na njemu jer se iz godine u godinu dokazuje kao vrhunski intelektualac i istinski umjetnik.
fusNota


Mi smo u našoj sredini imali rijetku sreću da nam se dogodio" čovjek koji je izvanseri'iski suvremeni muzikolog i profesor koji svima nama zna prenijeti svoju glazbenu erudiciju i pasionirano poznavanje diskografije. Budući da pripada (i globalno) rijetkima, Žmegač je mogao i smio postaviti visoke kriterije i ciljeve, a budući da ova knjiga ide u red tek nekolicine uspješnih kapitalnih djela na hrvatskome jeziku, ona postaje zaista neophodnim alatom svakome ljubitelju glazbe za njegov suživot s ozbiljnom glazbom!
Aleksandar Mihalyi, WAM


Čitateljski tečna i bogata iskustvom.
Mirta Špoljarić, Vjesnik


NAGRADA KIKLOP ZA ZNANSTVENU KNJIGU GODINE


Tradiciju objavljivanja kapitalnih i nezaobilaznih glazbenih sinteza napisanih rukama hrvatskih autora, započetu objavljivanjem Andreisove Povijesti glazbe (1942), Matica hrvatska nastavlja knjigom Majstori europske glazbe Viktora Žmegača, proslavljenoga hrvatskog germanista, kroatista, muzikologa i književnika.

Za hrvatske prilike upravo je nevjerojatno da muzikološka knjiga može izazvati takav senzacionalan medijski odjek kakav se pojavio nakon objave Žmegačeva djela. Za vrsna glazbenoga poznavatelja Nedjeljka Fabrija, knjigu poput Žmegačeve »Hrvati nikada više neće dobiti«: riječ je o »ukoričenoj eksploziji ravnoj snazi i bljesku hidrogenske bombe«. Glazbeni kritičar Branimir Pofuk tvrdi da je riječ o velikoj knjizi koje se ne treba bojati jer su Majstori »neoboriv, a ovom vremenu i podneblju potreban dokaz o postojanju ljudi kojima je kultura u svoj svojoj divnoj cjelokupnosti i osobna potreba, a ne samo profesija«, a »Vjesnik« na udarnim stranicama ističe naslov: »Hrvatskom brandu ime je Viktor Žmegač«!

Po čemu je, dakle, Žmegačeva knjiga tako posebna? Poput njegova ranije objavljenoga znanstvenog bestselera Od Bacha do Bauhausa, i Majstori su namijenjeni prije svega čitateljima, pa je Žmegač komunikativan i kad koristi znanstveni diskurs. U njegovim muzikološkim interpretacijama djelâ dvadeset i sedmero europskih majstora (od Bacha do Stravinskoga), odabranih po načelu postignute univerzalnosti glazbenog i umjetničkog izraza u njihovim djelima, itekako je prisutna znanstvena drskost i hrabrost da se revidiraju konvencionalna i stereotipna shvaćanja koja se četo ponavljaju u stručnoj literaturi. Nadalje, Žmegačevo djelo osim upečatljivih glazbenih analiza nudi i mjerodavne intermedijalne i sociološke ekskurse, informativne prikaze i promišljene poglede o prilikama u kojima su kompozitori stvarali, biografske i ilustrativne raritete relevantne za pojedinačna stvaralaštva te intrigantna zapažanja o promjenjivoj recepciji i životu pojedinih glazbenih djelâ u javnosti. Ukratko: majstorski o majstorima!


Biblioteka Peristil, knj. 4, glavna urednica Jelena Hekman, izvršna urednica Vesna Zednik, likovni urednik Luka Gusić. - 74 c/b ilustracije, imensko kazalo, bibliografija, bilješka o autoru


Autori

Viktor Žmegač

Viktor Žmegač

Akademik, professor emeritus  Sveučilišta u Zagrebu, germanist europskoga glasa, kroatist, muzikolog i književnik rođen je 1929. u Slatini. Doktorat znanosti stekao je godine 1959, a od 1971. pa sve do umirovljenja 1999. radio je kao redoviti profesor njemačke književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Objavio je dvadesetak knjiga u zemlji i inozemstvu, a 1998. postao je i autorom Matice hrvatske koja mu je dosad tiskala jedanaest knjiga

Majstori europske glazbe

PDF-ovi

Klikni za povratak