Autori

Antun Branko Šimić

Antun Branko Šimić

Antun Branko Šimić (Drinovci kod Gruda, 1898 - Zagreb, 1925), hrvatski pjesnik, kritičar i esejist. Gimnaziju je polazio u Širokom Brijegu, Vinkovcima i Zagrebu, ali je nije završio jer prema tadašnjim propisima kao đak nije smio izdavati vlastite novine. Pokrenuo je, naime, časopis Vijavica, a poslije i časopise Juriš i Književnik. Umro je mlad od tuberkuloze.

Prve su mu pjesme pisane kao idilične slike krajolika i života na selu, no u svojim je časopisima objavljivao eseje (Namjesto svih programa, O muzici forma, Juriš) u kojima brani načela ekspresionizma, pa se u tom pravcu poslije razvija i njegova lirika. Načela se pri tome oslanjaju na programe i praksu njemačkog ekspresionizma, kojega je poznavao osobito iz časopisa Der Sturm, a svode se na avangardnu pobunu protiv književne tradicije, kojoj se zamjera robovanje konvencijama i ukrašavanje izraza. Pjesništvo se tako nastoji utemeljiti na izvornom jezičnom iskustvu krika i povika, koji zahtijevaju odziv u duši osjetljiva čitatelja. U jedinoj za života objavljenoj zbirci, Preobraženja, takva su načela, međutim, samo temelj samosvojnoga pjesničkog izraza, koji uvelike označuje prekretnicu u razvoju hrvatske poezije. Stih se oslobađa bilo kakvih provodnih načela organizacije, kakva se zasnivaju na ponavljanju nekih stalnih osobina, odlučujuće značenje dobiva osobit ritam i ključne riječi koje se često izdvajaju u samostalne retke. Narušena su pri tome gramatička pravila i sve je podređeno subjektivnom dojmu koji se postiže sugestivnim motivima, posebnim poretkom stihova i strofa te ugođajima koji se ne mogu izraziti izvan pjesničkog jezika.
Milivoj Solar, Književni leksikon (2. izd), str. 463-464.


Više o Šimićevu životu i radu pročitajte u Ljetopisu i Bibliografiji A. B. Šimića što ih je za ediciju Stoljeća hrvatske književnosti sastavio Nedjeljko Mihanović.

Knjige

Izabrana proza

Izabrana proza

419 str.

2013.

Izabrane pjesme

Izabrane pjesme

126 str.

2008.

Izabrane pjesme

Izabrane pjesme

228 str.

2012.