Autori

Josef Škvorecký

Josef Škvorecký

Josef Škvorecký (Náchod, Češka 1924 ‒ Toronto, Kanada 2012), češki prozaist. Nakon mature radio je kao tvornički radnik, studirao engleski jezik i filozofiju, bio profesionalni književnik, a 1969. emigrirao je u Kanadu, gdje je predavao na sveučilištima. Objavio je brojne romane, pripovijetke i eseje, koje su vlasti u njegovoj domovini najprije oštro kritizirale, da bi ih kasnije tolerirale.

Svjetsko je priznanje stekao kasnijim romanima Oklopni bataljun (Tankový prapor), Mirakul (Mirákl), Sjajna sezona (Prima sezóna) i Doživljaji inženjera ljudskih duša (Příběh inženýra lidských duší) te zbirkom Pripovijetke iz Rajske doline (Povídky z Rajského údolí).

Djela su mu žanrovski i tematski raznovrsna, a najuspjelija su ona u kojima tehnikom tragične groteske opisuje iskustva iz razdoblja komunističke vladavine u domovini. Likovi su mu redovno ugroženi zabranama i represijom koja ograničuje njihovo djelovanje, pa se često s ironijom povlače u nostalgične refleksije i ograničavaju na komunikaciju jedino s neposrednom okolinom (Milivoj Solar, Književni leksikon, 2. izd., str. 464-465)

Knjige

Jedna Dvořákova ljubav

Jedna Dvořákova ljubav

508 str.

2000.