Zbivanja - Izvješća

Komunikološka škola Matice hrvatske, Odjel za medije Matice hrvatske

U Korčuli održana jedanaesta Komunikološka škola Matice hrvatske

Od 21. do 24. listopada 2021. na Korčuli je održana 11. Komunikološka škola Matice hrvatske u organizaciji Matičina Odjela za medije na temu „Važnost dijaloga u političkoj komunikaciji“.

Svečanom otvaranju 21. listopada prisustvovala je gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević. Uz dobrodošlicu izrazila je radost što je organizator ponovno odabrao upravo Korčulu, kao i što je Grad Korčula uz Grad Zagreb ponovno imao priliku poduprijeti projekt.

Školu su potom i službeno otvorili pročelnik Odjela za medije MH Igor Kanižaj (Fakultet političkih znanosti) te Danijel Labaš s Fakulteta Hrvatskih studija, ujedno voditelji Komunikološke škole. 

Na ovogodišnjoj je školi sudjelovalo dvanaest ponajboljih studenata novinarstva i komunikologije Fakulteta političkih znanosti i Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Popis polaznika

 1. Jelena Franić (HKS)
 2. Ruža Iva Jurišić (HKS)
 3. Katja Knežević (FPZG)
 4. Magdalena Magdić (HKS)
 5. Nikolina Matošević (HKS)
 6. Benjamin Mihoci (FPZG)
 7. Barbara Papac (HKS)
 8. Mato Papac (HKS)
 9. Barbara Pucko (FHS)
 10. Anamaria Renić (HKS)
 11. Janja Šestak (FPZG)
 12. Maja Vranić (FHS)

Posebna vrijednost i ovogodišnje KŠMH je izravno uključivanje učenika Srednje škole Petra Šegedina Korčula u njezin program koji su dijelom online, a dijelom uživo sudjelovali na ovogodišnjoj školi u pratnji svoje nastavnice Josipe Favro Kurtović, te su vrlo aktivno sudjelovali u raspravi posebno s urednicom i novinarkom Ivanom Petrović (Nova TV).

Kroz praktične radionice studenti su imali priliku simulirati javni nastup, a neki su od njih stečena znanja i pokazali u nastupima na Radio Korčuli i pred kamerama Hrvatske radiotelevizije, čime je ostvaren znatan publicitet na lokalnoj i nacionalnoj razini.

 Iz medija

O Komunikološkoj školi MH u Korčuli 2021. od listopada do prosinca 2021. objavljeno je više medijskih priloga u vodećim hrvatskim dnevnim tiskanim i elektroničkim medijima među kojima izdvajamo:

 1. Regionalni dnevnik, HTV4, 26. 10. 2021. HRTi
 2. Matica odgaja mlade novinare“, Vijenac, br. 722 od 4. studenoga 2021. str. 29. 
 3. S dvanaest najboljih studenata: Komunikološka škola Matice hrvatske po treći put na Korčuli", Slobodna Dalmacija/Dubrovački vjesnik, 27. 10. 2021.
 4. Radio Korčula, gostovanje voditelja KŠMH Danijela Labaša i polaznica KŠMH studentica Maje Vranić (FHS), Katje Knežević (FPZG), Magdalene Magdić (HKS), 22. 10. 2021. Pregled