Ogranak Matice hrvatske u Rijeci - izvješća

Povodom 50. obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika održano predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci

Studentima su se obratili akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske, i Mirjana Polić Bobić, glavna urednica "Hrvatske revije"

U organizaciji Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i OMH u Rijeci 15. svibnja održano je predavanje u povodu obilježavanja 50. obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Pred mnoštvom studenata, profesora Filozofskog fakulteta i ostale publike, predavanja su održali akademik Stjepan Damjanović, predsjednik MH, i Mirjana Polić Bobić, glavna urednica Hrvatske revije. Akademik je u jasnom i temeljitom predavanju pojasnio važnost, okolnosti nastanka i smisao Deklaracije te naglasio odvažnost i hrabrost tadašnjih potpisnika. Profesorica Polić Bobić govorila je o broju Hrvatske revije posvećenu Deklaraciji. Komentirajući pojedine članke, prisutnu je publiku upoznala sa sadržajem te ukratko predstavila časopis. U ime Odsjeka za kroatistiku i Filozofskog fakulteta predavačima je zahvalila pročelnica Odsjeka za kroatistiku Sanja Zubčić, a u ime OMH u Rijeci Goran Crnković, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci. Član Ogranka Ivan Miškulin u sklopu projekta Sveučilišne knjižnice u Rijeci Colloquia Fluminensia pod krovnim sloganom Razgovori s baštinom u Sveučilišnoj knjižnici predstavio je Ogranak i njegovo djelovanje na području jezika i jezikoslovlja.

(Ivan Miškulin)

Izvor: Vijenac br. 606Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva