Ogranak Matice hrvatske u Križevcima - izvješća

Noć knjige i Dan grada u Križevcima

U Noći knjige Josip Bratulić predstavio je Pjesmaricu Ane Katarine Zrinske. Na Dan grada potpredsjednik Matice hrvatske, Stjepan Sučić, proglašen je počasnim građaninom grada Križevaca, a svečanosti je prisustvovala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.


Počasni građanin Križevaca Stjepan Sučić
i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović

 

Uz brojne kulturno-umjetničke programe u Križevcima je 24. travnja obilježen Dan grada. U program obilježavanja i ove se godine uključio križevački ogranak Matice hrvatske na čelu s Renatom Husinec, a svečanosti je prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskome domu dodijeljena su priznanja zaslužnim građanima i udrugama. Tom je prigodom počasnim građaninom grada Križevaca proglašen Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske. Priznanje mu je dodijeljeno za dugogodišnju bogatu i plodnu suradnju na brojnim projektima križevačkoga ogranka Matice hrvatske kojima se promovirala kulturna i povijesna baština Križevaca u Hrvatskoj i u inozemstvu. Posebno se ističu njegove knjige Gozbe i zdravice u hrvatskoj književnosti (Križevci, 1994) i Križevačka književna slava (Križevci, 1998). U sklopu posjeta i proslave predsjednica je otvorila nove prostore Gradske knjižnice Franjo Marković, Sportske igre mladih te obišla poslovne subjekte na prostoru bivše vojarne.

Dan prije, 23. travnja, u sklopu manifestacije Noć knjige Ogranak je u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković organizirao predstavljanje Pjesmarice Ane Katarine Zrinske (MH, 2014), koju je priredio i predstavio akademik Josip Bratulić. U ime Ogranka publici se obratila Renata Husinec, a predstavljanje Pjesmarice popratile su učenice Srednje škole Ivan Seljanec Križevci čitanjem odabranih pjesama. (M. A.)

Izvor: Vijenac, god. XXIII, br. 552, 30. travnja 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/552/IZ%20OGRANAKA/Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva