Vijenac 552

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bizovac

U izdanju Ogranka MH u Bizovcu izašao je 30. broj časopisa za teoriju i kritiku stripa Kvadrat. Riječ je o jedinom časopisu takve vrste u Hrvatskoj koji izlazi neprekidno od 1993. Broj otvara veliki intervju s mladim strip-crtačem Daliborom Talajićem, koji crta stripove za vodeće francuske i američke izdavače. Slijedi niz tekstova od kojih treba izdvojiti esej o stripu Naša majka rat Tomislava Čegira.

 

 


Izd. OMH u Bizovcu, 2014.

 

Tu je i tekst Miroslava Cmuka o fenomenu serijala Thorgal te esej o nekad popularnu vikinškom serijalu Karl Viking kao i podsjetnik na velikoga majstora klasičnoga stripa Josea Luisa Salinasa. Posebno su zanimljiva dva priloga o povijesti stripa u BiH iz pera Midhata Ajanovića i Borisa Stapića te nadahnuti tekst Vanje Kulaš o popularnom belgijskom stripu Gaston. Treba spomenuti i tekstove o britanskom autoru Bryanu Tallbotu, serijalu Milan Blenton i prilog Bojana Krištofića Gerila i strip. Tu je i intervju s vrsnim švicarskim autorom Frederikom Petersom. Broj završava detaljnim kazalom svih dosadašnjih brojeva kao podsjetnik na dugotrajno izlaženje Kvadrata kao svojevrsne enciklopedije stripa. Ovim brojem završava jedan ciklus Kvadrata dok će u sljedećem razdoblju jedinstveni strip-časopis izlaziti u osvježenom ruhu. (Vjekoslav Đaniš)

Buje

U Noći knjige 23. travnja Ogranak MH u Bujama organizirao je predstavljanje knjige čakavske poezije Saka vas ima svoj glas u Grožnjanu. Pred brojnom publikom čakavske stihove istarskih autora recitirali su Branka Biloslav i Nadia Disiot. Večer su upotpunili duo Anita i Dante Marušić pjesmama marušićanskoga kraja. Ovo je prvi put da se OMH iz Buja predstavo u Grožnjanu, gradu umjetnika. (Zlatan Varelija)

Čabar

Rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture čabarski govori proglašeni su zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. U obrazloženju rješenja koje potpisuje pomoćnica ministra Sanja Šaban stoji da su čabarski govori „jedan od najsloženijih i najarhaičnijih govora kajkavskog dijalekta u Hrvatskoj koji pripadaju zapadnomu tipu kajkavštine Gorskog kotara“. Istaknuto je da su se govori čabarskoga kraja dobro sačuvali stoljećima zahvaljujući zatvorenosti i prometnoj izoliranosti grada Čabra te neznatnim naseljavanjima iz susjednih govornih područja nakon pogibije velikoga zemljoposjednika Petra Zrinskog. Predmetno rješenje doneseno je na temelju službenoga prijedloga Ogranka Matice hrvatske u Čabru iz ožujka 2014. (G. G.)

Čakovec

U sklopu Dana Matice hrvatske svake godine organiziraju se brojne manifestacije kojima se nastoji udovoljiti temeljnoj zadaći Matice u promicanju kulture, afirmirati ulogu OMH u Čakovcu ponudom što raznovrsnijih sadržaja te dati prilog obilježavanju Dana Međimurske županije i Dana grada Čakovca. Dani ove godine traju od 23. travnja do 26. svibnja, a dva događaja već su održana. U predvorju zgrade Međimurske županije 23. travnja otvorena je izložba dosadašnjih nakladničkih projekta čakovečkog OMH. U dvorani zgrade Scheier 27. travnja predstavljen je dugo očekivan pretisak svjetovnih i crkvenih Međimurskih pučkih popijevaka Vinka Žganca iz 1924. i 1925. godine. O Žgančevoj knjizi govorili su brojni uzvanici: Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka, Dragica Karolina Šimunković, župan Međimurske županije Matija Posavec te predstavnik grada Čakovca Davor Vugrinec. Program je vodio Dejan Buvač. (Marta Svetec)

Đakovo

U Đakovu je u okviru Noći knjige 23. travnja predstavljena nova zbirka priča Vatrenjaci za djecu đakovačkoga književnika Adama Rajzla. Knjigu su zajednički izdali OMH u Đakovu i DHK, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski. O knjizi je uz urednika Mirka Ćurića i Baricu Ilić govorio književnik Josip Palada. U okviru književnoga susreta obilježena je i 40. obljetnica književnog rada Adama Rajzla. Naime, prije 40 godina izašla je iz tiska prva Rajzlova knjiga, zbirka pjesama Odavde do obale, o čemu je vrlo nadahnuto govorila osječka književna kritičarka Livija Reškovac. (G. G.)

Kastav

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 16. travnja predstavljen je pretisak Kalendara Istran za 1869. i 1870. autora akademika Petra Strčića i Maje Polić, u suizdanju Državnog arhiva u Pazinu, Povijesnoga društva iz Rijeke i Ogranka MH u Kastvu. Riječ je o prvom glasilu Hrvata Istre i kvarnerskih otoka o kojemu su uz autore govorili ravnateljica NSK-a Dunja Seiter-Šverko, Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, i akademik Josip Bratulić. „U vremenu kada je većina naroda bila nepismena pojava Istrana bila je od velike važnosti“, rekla je Dunja Seiter-Šverko. Petar Strčić podsjetio je da je dan prije bio rođendan velikog Istranina Ivana Vitezića, zaslužna za izlazak Istrana, preporoditelja koji je djelovao na hrvatskom području koje se tada protezalo sve do iznad Trsta. Maja Polić dala je opširan pregled povijesnoga konteksta u kojemu je Kalendar nastao, između banske Hrvatske, Austro-Ugarske i talijanaške većine u primorskim gradovima, dok je akademik Bratulić naglasio neizmjerljivu ulogu Jurja Dobrile u tiskanju Istrana, što najbolje potvrđuju i same bilješke u pretisku. „Bila je to potvrda da se i na hrvatskom jeziku može pisati i misliti, čitati i okupljati oko Kalendara, koji je čitao rijetki pismeni pojedinac. Time se razvijala svijest o mladom Istraninu, mladom Hrvatu.“ (G. G.)

Križevci

 


Počasni građanin Križevaca Stjepan Sučić
i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović

 

Uz brojne kulturno-umjetničke programe u Križevcima je 24. travnja obilježen Dan grada. U program obilježavanja i ove se godine uključio križevački ogranak Matice hrvatske na čelu s Renatom Husinec, a svečanosti je prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskome domu dodijeljena su priznanja zaslužnim građanima i udrugama. Tom je prigodom počasnim građaninom grada Križevaca proglašen Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske. Priznanje mu je dodijeljeno za dugogodišnju bogatu i plodnu suradnju na brojnim projektima križevačkoga ogranka Matice hrvatske kojima se promovirala kulturna i povijesna baština Križevaca u Hrvatskoj i u inozemstvu. Posebno se ističu njegove knjige Gozbe i zdravice u hrvatskoj književnosti (Križevci, 1994) i Križevačka književna slava (Križevci, 1998). U sklopu posjeta i proslave predsjednica je otvorila nove prostore Gradske knjižnice Franjo Marković, Sportske igre mladih te obišla poslovne subjekte na prostoru bivše vojarne.

Dan prije, 23. travnja, u sklopu manifestacije Noć knjige Ogranak je u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković organizirao predstavljanje Pjesmarice Ane Katarine Zrinske (MH, 2014), koju je priredio i predstavio akademik Josip Bratulić. U ime Ogranka publici se obratila Renata Husinec, a predstavljanje Pjesmarice popratile su učenice Srednje škole Ivan Seljanec Križevci čitanjem odabranih pjesama. (M. A.)

Marija Bistrica

U Općinskoj knjižnici i čitaonici u Mariji Bistrici 25. travnja otvorena je izložba Između crnog kipa i Velikog rata, Marija Bistrica u Prvom svjetskom ratu (1914–1918) u suorganizaciji bistričkog OMH. Na izložbi je izloženo šezdesetak predmeta iz vremena Velikog rata te rezultati istraživanja koji govore priču o ljudima koji su živjeli u to teško vrijeme. Kako o onima na bojištu, tako i onima koji su ostali u Mariji Bistrici i borili se s teškom krizom. Javnost je na izložbi i prvi put upoznata s poimeničnim popisom 174 osobe s područja Marije Bistrice koje su poginule ili nestale u Prvom svjetskom ratu.

 


Izložba o Velikom ratu

 

Predsjednica Ogranka Snježana Husinec stotinjak gostiju upoznala je s glavnim obilježjima projekta, dok su autori izložbe Darko Lacković i Damir Galoić te Tomislav Aralica u kratkim crtama iznijeli karakteristike istraživačkog rada te izloženih predmeta. Izložbu je službeno otvorio glavni tajnik MH Zorislav Lukić, a projekt su dolaskom poduprli visoki predstavnici svjetovne i crkvene vlasti. U glazbenom dijelu programa nastupili su Klapa Bistrica i Denis Šimunec. Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja. (G. G.)

Nova Gradiška

Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški i Gradska knjižnica 21. travnja organizirali su predstavljanje zbirke haiku-poezije Cvrčkova monografija i zbirke aforizama, izreka i sentencija Kratka forma – dugi jezik Mirjane Smažil Pejaković. Uz autoricu, knjige je predstavio Stijepo Mijović Kočan, poučivši sve nazočne o kratkim formama u književnosti. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici Glazbenog odjela pri OŠ Mate Lovraka: David Strmotić (gitara), Matea Pauković (flauta) i Gabrijela Mijatović (gitara). (Josip Ostić)

Podstrana

U organizaciji Ogranka MH u Podstrani 25. travnja u hotelu Le Meridian Lav prikazan je dokumentarni film redatelja i snimatelja Petra Malbaše Istinom do pobjede – perom i kamerom kroz Domovinski rat. Projekciji filma odazvalo se stotinjak građana, mahom hrvatskih branitelja, koje je pozdravio predsjednik Ogranka Darijo Radović.

 


Redatelj i ratni snimatelj Petar Malbaša

 

Program je vodio novinar Mladen Vuković, dok su o filmu govorili komodor Ivica Tolić te umirovljeni bojnik Mario Tomasović. Dokumentarac Petra Malbaše prikazuje ratna zbivanja od Sinja, Hrvaca i Vrlike, preko Bosne do Knina. Film je nastao u lipnju 2011. na temelju izvorne filmske građe koja donosi priču o hrvatskom vojniku te obrani i oslobađanju Hrvatske države od 1991. do 1995, i to sa stajališta sudionika ratnih operacija i mještana ratom zahvaćenih područja. (Ivica Luetić)

Požega

Knjiga poezije Žica fali Požežanina Branimira Mikića (1977) predstavljena je 17. travnja u Gospodarskoj komori Požega. Knjigu su predstavile profesorica Blanka Đimoti Zima i Vesna Vlašić, predsjednica požeškog ogranka MH koji je organizirao manifestaciju. Predstavljajući zbirku, Blanka Đimoti Zima i Vesna Vlašić istaknule su da u tim pjesmama i dalje živi stara Slavonija. U programu su sudjelovale i učenice Katoličke škole, Trio Korda, Tamburaški sastav Naša grana te izvođač tamburaške glazbe Stjepan Jeršek Štef. (G. G.)

Senj

Ogranak MH u Senju 22. travnja predstavio je novu zbirku pjesama Stjepana Vukušića Dok sunce sja. U prepunoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, uz nazočnost potpredsjednika MH Stipe Botice, senjskoga književnika Milana Krmpotića, urednika knjige, tajnika Ogranka u Senju Mile Butkovića te sama autora književnu je večer otvorio i kroz nju vodio predsjednik senjskog OMH Mislav Bilović. Knjigu je predstavio urednik Mile Butković, koji je naglasio da njegovo književno djelo sadrži dvadeset pet književnih jedinica od pripovjedaka, pjesama do romana. Kazao je da Vukušić prije svega pisac podgorskoga podneblja, odakle potječu njegovi korijeni kojih se on ne odriče. „Mukotrpan i mučan život ljudi pod velebnom planinom Velebitom ovjekovječio je književnim djelom.“ Matičin potpredsjednik Stipe Botica pohvalio je rad Ogranka i širinu njegove izdavačke djelatnosti. (G. G.)

Ston

Knjiga Armenija domovina sv. Vlaha ruskoga jezikoslovca Artura R. Bagdasarova i hrvatskog povjesničara Vinicija B. Lupisa, objavljena u nakladi stonskog OMH, predstavljena je 16. travnja u dvorani Župnog ureda u Stonu i 18. travnja u dvorani Sv. Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare u Dubrovniku. Program je vodila Sandra Vuletić, a uvodnu riječ održao je predsjednik Ogranka Joso Stepić. Predsjednica Armensko-hrvatskog društva prijateljstva iz Dubrovnika – pijanistica Naira Asatrian – objasnila je da je knjiga nastala sa svrhom približavanja armenskog naroda i njegove kulture i baštine hrvatskoj javnosti. Ugledni ruski kroatist i koautor knjige Artur Bagdasarov kazao je da je riječ o prvoj znanstveno-popularnoj knjizi o armenskim prepoznatljivostima na hrvatskom jeziku, dok je Lupis o knjizi govorio kao o plodu višegodišnjih nastojanja dvojice autora na upoznavanju dvaju naroda putem znanstvenoga rad. Armenska kulturna baština u knjizi je razmatrana u cjelovitosti, bez obzira u kojoj se ona ondašnjoj državi nalazila, jer se armenska kultura promatra u povijesnom kontekstu i vremenu od prvih godina kršćanstva do početka 20. stoljeća. Vrijedno izdanje opremljeno je i sažecima na armenskom, ruskom i engleskom jeziku. (G. G.)

Vijenac 552

552 - 30. travnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak