Ogranak Matice hrvatske u Križevcima - izvješća

Predstavljanje kalendara KRIŽEVAČKA GLAZBENA SLAVA

slika

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Grad Križevci organizirali su predstavljanje kalendara Križevačka glazbena slava održano 12. siječnja u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima.

 U razdoblju digitalne i elektroničke ere, kada stranice knjiga i dokumente okrećemo klikom miša ili dodirom po ekranu, predstavljanje kalendara posvećena križevačkoj glazbenoj povijesti prava je mala svečanost. Kalendar nadahnut križevačkom kulturnom prošlošću već postaje tradicionalni rezultat suradnje Ogranka Matice hrvatske i Grada Križevaca, koji je ujedno prigoda za osvješćivanje vlastite baštine i tradicije. U kalendaru se donosi uvodni tekst akademika Lovre Županovića Oris glazbenog života Križevaca s posebnim osvrtom na 19. i 20. stoljeće, a izbor i korištenje građe i likovnih priloga omogućile su brojne kulturne ustanove iz Križevaca i Zagreba. Kalendar su uredili Franjo Husinec, predsjednica Ogranka Renata Husinec i Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, a likovno i grafički oblikovao ga je Željko Podoreški. O kalendaru su govorili Renata Husinec, Stjepan Sučić te maestro Vladimir Kranjčević. S realizacijom ideje za kalendar prisutne je upoznala predsjednica Ogranka Matice hrvatske Renata Husinec, naglasivši važnost istraživačkoga rada i upornost pri traganju za dokumentima koji će vjerodostojno svjedočiti o slavi Grada. Kratki pregled križevačke glazbene povijesti ispunjen živopisnim opisima, vlastitim sjećanjima i šarmantnim dosjetkama ispričao je maestro Vladimir Kranjčević, koji je počasni građanin Križevaca. Srž i najveću važnost kalendara istaknuo je Stjepan Sučić naglašavajući da ovakvi projekti nisu samo komunikacija s prošlošću, već izravan rad za budućnost. Tu su tezu u glazbenom programu predstavljanja nastupom potvrdili sopranistica Ana Fortuna i Komorni sastav tambura Glazbene škole Alberta Štrige pod ravnanjem dirigenta Igora Kudeljnjaka. Svi posjetitelji na dar su dobili svoj primjerak kalendara pa će tako na svakoj stranici sadašnjosti moći vidjeti i prošlost te planirati budućnost.

Agilni OMH u Križevcima organizirao je i dva vrijedna događaja u prosincu: prigodni kolaž program Antun Gustav Matoš – stranac usred svemira u suradnji sa Srednjom školom Ivana Seljanca te adventski koncert gitarista Krešimira Bedeka, asistenta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Okosnica programa o Matošu bilo je predavanje Filipa Kozine s Filozofskog fakulteta u Zagrebu mlađim naraštajima s ciljem ukazivanja na Matoševu svevremenost i aktualnost. (Iva Rupčić)

 

Izvor: Vijenac, god. XXIII, broj 545, 22. siječnja 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/545/IZ%20OGRANAKA/Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva