Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predsjednik
Dražen Ernečić

Trg Leandera Brozovića 1, Muzej grada Koprivnice
48000 KOPRIVNICA
Hrvatska

Izvješća

slika

12.06.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu , Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

„Jučer je bilo sutra“ – Čakovec u Koprivnici

U srijedu, 12. lipnja, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ u Koprivnici bila je domaćin još jednog primjera višedesetljetne suradnje susjednih Ogranaka Matice hrvatske – čakovečkog i koprivničkog. Naime, navečer tog dana održano je predstavljanje antologijske zbirke pjesama „Jučer je bilo sutra“ umirovljenoga sveučilišnog profesora Zvonka Kovača. Vrijedi podsjetiti kako je ovoj zbirci, objavljenoj 2023. godine u sunakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Grada Čakovca, na glavnoj skupštini Matice hrvatske dodijeljena Zlatna povelja, priznanje namijenjeno najuspješnijim izdanjima Matičinih ogranaka.

slika

17.05.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predstavljena knjiga CICO- TAK IMAM TE RAD

U Sveučilišnom centru Koprivnica u dupkom ispunjenoj dvorani petak 17. svibnja u sklopu završetka manifestacije Tjedan karijera u organizaciji Sveučilišta Sjever i Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici predstavljena je Večernjakova knjiga 2023. godine  „Cico - tak imam te rad“. 

slika

23.01.2024.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu , Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Novi broj HRVATSKOGA KAJKAVSKOG KOLENDARA ZA 2024. predstavljen u Koprivnici

U organizaciji Ogranka MH u Koprivnici, Povijesnog društva Koprivnica i Ogranka MH u Čakovcu održano je u Gradskoj vijećnici 23. siječnja predstavljanje 32. godišta Hrvatskoga kajkavskog kolendara za 2024. godinu koji je objavljen u nakladi čakovečkoga Ogranka. 

slika

21.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predstavljana knjiga "Ivan Generalić najpoznatiji hrvatski slikar u svijetu" autora Mladena Pavkovića

U organizaciji Ogranka MH u Koprivnici i Općine Hlebine održano je 21. prosinca u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama predstavljanje knjige Ivan Generalić najpoznatiji hrvatski slikar u svijetu novinara i publiciste Mladena Pavkovića. 

slika

07.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Večer sjećanja na Vladu Gotovca

U organizaciji Ogranka MH u Koprivnici i Knjižnice i čitaonice Fran Galović održana je 7. prosinca u ispunjenoj knjižnici do posljednjeg mjesta „Večer sjećanja na Vladu Gotovca“.

slika

25.10.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Tadiji u čast

U petak 25. listopada na početku manifestacije 30. Galovićeva jesen u Peterancu u organizaciji Ogranka MH u Koprivnici, Osnovne škole Fran Koncelak Drnje i Područne škole Fran Galović u Peterancu, Udruge Galovićev dom i Općine Peteranec, svečano je otkrivena spomen – ploča velikom hrvatskom pjesniku i klasiku dječje književnosti Dragutinu Tadijanoviću. 

slika

20.07.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

19. Galovićevo leto

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Udruge Galovićev dom, Ogranka Matice hrvatske  u Koprivnici i Općine Peteranec u Galovićevom domu u seoskom ambijentu Galovićeva rodnog sela na etno-imanju obitelji Betlehem održana je 20. srpnja manifestacija 19. Galovićevo leto na kojoj je kulturnim programom, glazbom i recitalom kajkavske poezije obilježen rođendan hrvatskog pjesnika i književnika Frana Galovića, a u spomen na njegovu antologijsku kajkavsku zbirku pjesama Z mojih bregov koja pjeva o godišnjim dobima u podravskom vinogradu pramalet - leto - jesen i zima. 

slika

02.06.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Znanstveni kolokvij BOŽENA LOBOREC: KOPRIVNICA KAO INSPIRACIJA (uz 20. obljetnicu smrti)

U organizaciji Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“, Muzeja grada Koprivnice, Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, Podravsko-prigorskog Ogranka Društva hrvastkih književnika i Družbe „Braće hrvatskog zmaja“ Zmajskog stola u Križevcima održan je 2. lipnja u Galeriji Mijo Kovačić znanstveni kolokvij posvećen 20. godišnjici smrti književnice Božene Loborec (Koprivnica, 2.6.1926. – Koprivnica, 3.1.2003.) pod nazivom – Koprivnica kao inspiracija. 

slika

24.04.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Djelovanje HSS kao završetak modernog formiranja Hrvatske nacije

U Gradskoj vijećnici predstavljena je u ponedjeljak 24. travnja knjiga Zorislava Lukića „HSS u borbi za hrvatsku samostalnost do 1941.“ objavljena u nakladi MH u Biblioteci Historia u organizaciji MH, Ogranka MH u Koprivnici, GO HSS-a, ŽO HSS-a i Povijesnog društva Koprivnica. U ime Povijesnog društva pozdravila je Ružica Špoljar, a u ime HSS-a predsjednica ŽO Kristina Škoda Vajdić. Program  su odličnim nastupom pod vodstvom predsjednice Nade Šešić otvorili članovi Folklornog ansambla Koprivnica s dvije tradicijske narodne pjesme s početka 20. stoljeća „Šuma moja, mila moja“ i „Gora, gora, nadgora“.

slika

16.03.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predstavljena knjiga SJEĆANJE I ZABORAVI autorice Tereze Salajpal

U ispunjenoj Gradskoj vijećnici u četvrtak 16. ožujka održano je predstavljanje nove knjige dugogodišnje i vrsne članice Ogranka MH u Koprivnici prim. mr. sci. Tereze Salajpal dr. med. Sjećanje i Zaboravi

slika

19.01.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predstavljanje knjige autora Maria Filipa NIKOLA TESLA ISPOD PAUČINE

U organizaciji Ogranka MH u Koprivnici i Knjižnice Fran Galović održano je u knjižnici 19. siječnja predstavljanje knjige autora Maria Filipa Nikola Tesla ispod paučine, a u povodu 80. godišnjice smrti N. Tesle (Smiljan, 10.7.1856. – New York, 7.1.1943.).

slika

08.12.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Obilježeno 180 godina djelovanja Matice hrvatske u Koprivnici

U ispunjenoj velikoj dvorani franjevačkog samostana u Koprivnici 8. prosinca 2022. godine održana je svečanost obilježavanja 180 godina Matice hrvatske (1842.), a ujedno i okrugla 730. godina dolaska franjevaca u Koprivnicu (1292.) i 750 godina prvog spomena Koprivnice (1272.).

slika

01.12.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Otkrivena spomen ploča Vinki Pavlek, učiteljici i dugogodišnjoj članici OMH u Koprivnici

U četvrtak 1. prosinca u Osnovnoj školi „Prof. Blaž Mađer“ u Novigradu Podravskom svečano je otkrivena spomen – ploča Vinki Pavlek (Skradin kraj Šibenika, 1943. – Koprivnica, 2021.), zaslužnoj učiteljici hrvatskog jezika i književnosti, knjižničarki, pjesnikinji, prozaistici, komediografkinji, redateljici, urednici, zavičajnoj književnici, slikarici, predsjednici Udruge za kulturu „Komarna“ i dugogodišnjoj članici Matice hrvatske.

slika

22.04.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

OMH u Koprivnici obilježio Dan hrvatske knjige velikim darivanjem

Pet knjižnica u okolici Koprivnice primilo je vrijedna izdanja Ogranka u Koprivnici i Matice hrvatske

slika

07.03.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Sjećanje na velikog hrvatskog pjesnika i ilirca

Obilježena 215. obljetnica rođenja ilirca i hrvatskog pjesnika Tome Blažeka

slika

18.01.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Poštanska marka uz 750. obljetnicu prvog spomena grada Koprivnice

OGRANAK MH SVOME GRADU UZ 750. OBLJETNICU PRVOG SPOMENA

slika

21.02.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predstavljena knjiga SELSKA POŠTA Furjana Jožinova Kranjčine (Marijana Ivančana)

U organizaciji Ogranka MH u Koprivnici i Franjevačkog samostana u Koprivnici u petak 21. veljače u ispunjenoj dvorani samostana predstavljena je knjiga Selska pošta autora pod pseudonimom Furjan Jožinov Kranjčine pravog imena Marijan Ivančan

 

slika

16.12.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

U Koprivnici otvorena izložba knjiga poezije Slavka Fijačka (1947-2009)

U suorganizaciji Gimnazije „Fran Galović“ i OMH u Koprivnici, u ponedjeljak 16. prosinca u izložbenom prostoru gimnazije u povodu 10. godišnjice smrti, otvorena je izložba knjiga poezije prof. Slavka Fijačka (Koprivnica, 5.10.1947. – Koprivnica, 25.12.2009.).

slika

26.10.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

GALOVIĆEVA JESEN 2019.

U suorganizaciji OMH u Koprivnici i Udruge Galovićev dom održana je 26. listopada u Peterancu, rodnom selu F. Galovića na etno-imanju obitelji Betlehem, manifestacija Galovićeva jesen u znaku dviju obljetnica - 105. pogibije F. Galovića i 25. sastava Bemian duet.

slika

16.10.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Daruvaru , Ogranak Matice hrvatske u Garešnici , Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici , Ogranak Matice hrvatske u Križevcima , Ogranak Matice hrvatske u Kutini , Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima , Ogranak Matice hrvatske u Novskoj , Ogranak Matice hrvatske u Petrinji , Ogranak Matice hrvatske u Sisku

Susret ogranaka Matice hrvatske iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije

U dvorani Hotela Kutina održan je 16. listopada susret ogranaka MH iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije. Susret je okupio 22 predstavnika iz devet Matičinih ogranaka (OMH u Daruvaru, OMH u Garešnici, OMH u Križevcima, OMH u Koprivnici, OMH u Kutini, OMH u Lipovljanima, OMH u Novskoj, OMH u Petrinji i OMH u Sisku). 

slika

10.10.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predstavljen je roman DORA SA SJENAMA ILI ČEKANJE ŽIVOTA Miroslava Međimorca

U organizaciji Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica i OMH u Koprivnici 10. listopada predstavljen je u knjižnici roman Miroslava Međimorca Dora sa sjenama ili čekanje života.

slika

20.07.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Održana manifestacija GALOVIĆEVO LETO

U suorganizaciji OMH u Koprivnici i udruge Galovićev dom održana je 20. srpnja u Peterancu na etnoimanju obitelji Betlehem, u rodnom selu književnika Frana Galovića, manifestacija Galovićevo leto, koja je bila u znaku dviju obljetnica – 132. rođenja Frana Galovića i 80. rođenja Paje Kanižaja. 

slika

20.07.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

GALOVIĆEVO LETO

U suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i Udruge Galovićev dom održana je u Peterancu, rodnom mjestu književnika hrvatske moderne Frana Galovića, kulturna manifestacija Galovićevo leto u skladu s ciklusom Pramalet – Leto – Jesen – Zima sadržanima u njegovoj sjajnoj kajkavskoj antologijskoj zbirci Z mojih bregov

slika

19.06.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

GALOVIĆEVA PRAMALET

U suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i Udruge Galovićev dom održana je 19. lipnja na etno imanju obitelji Betlehem u Peterancu, rodnom selu književnika hrvatske moderne Frana Galovića (1887-1914), manifestacija Galovićeva pramalet koja je bila posvećena kajkavskom narječju i spomenu na preminulog odvjetnika i kajkavca Stjepana Bićana (1935-2016). 

slika

25.05.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predstavljanje IZABRANIH DJELA Ivana Trnskoga

U organizaciji Matice hrvatske i Ogranka MH u Koprivnici održano je 25.svibnja u Gradskoj vijećnici predstavljanje knjige - Ivan Trnski „Izabrana djela“, obavljene u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti. 

slika

12.05.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predstavljanje SABRANIH DJELA I-IV. Mladena Kerstnera

U suorganizaciji Ogranka MH u Koprivnici i Gradske knjižnice Mladen Kerstner pod pokroviteljstvom grada Ludbrega održana je u Ludbregu u Pivnici „Mejaši“ konferencija za medijske kuće s temom najave 90.obljetnice rođenja hrvatskog književnika, humorista, redatelja, glumca i novinara Mladena Kerstnera (1928. Ludbreg-1991. Zagreb) i objavljivanja edicije njegovih Sabranih djela I-IV u okrilju Ogranka MH u Koprivnici i Knjižnice M. Kerstner. 

slika

15.04.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predavanje i predstavljanje knjige admirala Davora Domazeta Loše
ADMIRALOVI ZAPISI 2 - ŠTO JE ISTINA

U suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i Župe Sv. Antuna Padovanskog 15.travnja održano je u ispunjenoj velikoj dvorani franjevačkog samostana u Koprivnici predavanje i predstavljanje knjige Admiralovi zapisi 2 / Što je istina admirala Hrvatske vojske Davora Domazeta Loše. 

slika

06.04.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predstavljanje knjige Štefanije Novak
AKO BI LJUBAVI NESTALO

U organizaciji OMH u Koprivnici održano je u ispunjenoj Gradskoj vijećnici 6.travnja predstavljanje pjesničke knjige Štefanije Novak Ako bi ljubavi nestalo, koju je autorica objavila u 90. godini života. Knjiga je objavljena kao 20. u nizu u Maloj Biblioteci Ogranka. 

slika

27.03.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predavanje PLANINE NADAHNJUJU 3

U suorganizaciji Ogranka MH u Koprivnici i HPD Bilo održano je u Gradskoj vijećnici u utorak 27.ožujka predavanje Planine nadahnjuju 3 posvećeno 200. obljetnici rođenja austrijskog generala i hrvatskog pjesnika Petra Preradovića (rođ. na Bilogori, Grabrovnica, 19.3.1818. – Fahrafeld, Austrija, 18.8.1872.). 

slika

09.03.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Predavanje Đure Drobca
TESLINO OTKRIĆE ROTACIONOG MAGNETSKOG POLJA

U organizaciji Ogranka MH u Koprivnici i Gimnazije "Fran Galović" u petak 9.ožujka u gimnaziji održao je predavanje Teslino otkriće rotacionog magnetskog polja dr. Đuro Drobac, uz asistenciju Bertija Erjaveca, s Instituta za fiziku u Zagrebu. 

slika

01.12.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Održana manifestacija 2. DANI PAJE KANIŽAJA
i program V ĐELEKOVCU SEM SE RODIL

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i OŠ M.P. Miškina iz Đelekovca održan je 1. prosinca u navedenoj školi u rodnom selu hrvatskog književnika Paje Kanižaja (22. srpnja 1939. – 4. studenoga 2015.) nakon Zagreba završni dio manifestacije 2. Dani Paje Kanižaja pod nazivom V Đelekovcu sem se rodil. 

slika

20.05.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

GALOVIĆEVA PRAMALET

Tradicionalna Galovićeva pramalet, održana 20. svibnja u Peterancu, rodnom selu Frana Galovića, ove je godine koncepcijski bila posvećena podravskom i hrvatskom književniku Paji Kanižaju.

11.06.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Ogranak i Muzej grada Koprivnice pripremaju izložbu

Izložba Koprivničke postrojbe u VRO Oluja bit će prigodno otvorena 3. kolovoza 2015.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva