Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu - izvješća

Predstavljen roman JOM KIPUR Ivane Šojat

Jom Kipuru govorilo se kao o kompleksnu romanu s tematikom Domovinskog rata, koji donosi intimnu priču o proživljenim ratnim strahotama hrvatskoga branitelja Josipa Matijevića.

U organizaciji karlovačkog OMH u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića 28. svibnja predstavljen je novi roman Jom Kipur Ivane Šojat. U prvom dijelu razgovora predstavljena je autorica kao književnica bogate biografije.

 


S predstavljanja romana Ivane Šojat u Karlovcu

 

Rođena u Osijeku, gradu koji je prisutan u gotovo svim njezinim djelima, završila je gimnaziju, dvije godine studija matematike i fizike na Pedagoškom fakultetu, a osam godina živjela je u Belgiji te tamo diplomirala francuski jezik. Piše vrlo popularne romane, zbirke priča i poezije za koje je, osobito za Unterstadt, koji je adaptiran u uspješnu kazališnu predstavu, dobila brojne nagrade. Osim što piše, prevodi s francuskog i engleskog. O Jom Kipuru govorilo se kao o kompleksnu romanu s tematikom Domovinskog rata, koji donosi intimnu priču o proživljenim ratnim strahotama hrvatskoga branitelja Josipa Matijevića. Autorica ga je pisala godinu dana, vješto izbjegla patetiku, srušila mit o braniteljima kao vječno problematičnim članovima društva, obračunala se, kao kaže, s vlastitim demonima rata i odala počast svima koje je poznavala, a koji više nisu među živima. Svečanost je popraćena glazbenim prilogom mladoga karlovačkog gitarista Roka Bunčića. (Hrvojka Božić)

Izvor: Vijenac, god. XXIII, br. 556, 24. lipnja 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/556/IZ%20OGRANAKA/Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva