Vijenac 556

Matica hrvatska

Stolačko kulturno proljeće 2015, 16. svibnja–4. lipnja

U sjeni kamenih spavača

Marijana Krmek

Muzej na otvorenom, najljepša otvorena pozornica na svijetu... Ovo su tek neki u nizu naziva koji se vežu uz grad Stolac i obližnju nekropolu Radimlju. Davno je to uvidio i prepoznao Ogranak Matice hrvatske u Stocu na čelu s harnim predsjednikom dr. Mladenom Boškovićem te svake godine potkraj svibnja upravo ondje organizira nezaboravne susrete uokvirene Stolačkim kulturnim proljećem. Raznolik je to i bogat program u kojemu svatko može pronaći nešto za sebe; nahrane se ondje ljubitelji pisane riječi, poezije, klapske pjesme, likovnog stvaralaštva... svi koji umjetnost žive i vole.

 


Nagrada Hrvatski stećak dodijeljena je pjesniku Đuri Vidmaroviću

 

Sve, kako i dolikuje, započinje blagoslovom tj. svetom misom za Hrvate stradale tijekom Drugog svjetskog rata, kosti kojih počivaju nadomak kamenih spavača što tako dobivaju jednu novu, vrijednu simboliku.

Slijede najmlađi, a njihov rad Matica na poseban način cijeni i vrednuje. Najbolji autori i njihovi radovi nagrađeni su i ove godine u Srednjoj školi Stolac Malim hrvatskim stećkom. Upravo najmlađi jesu i siguran zalog sretnoj budućnosti Ogranka Matice hrvatske u Stocu.

Ono čemu se svake godine iznova veselimo s jednakim žarom jest Vidoška pjesnička noć, noć u kojoj riječ imaju pjesnici. Nakon pozdravnog obraćanja predsjednika Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, prof. Ivana Sivrića, devetnaest je pjesnika te prohladne večeri 28. svibnja izgovorilo svoje stihove gordo, čvrsto, ponosno kako to samo pjesnici činiti znaju. Osobit ushit zapažen je kod onih kojima je to bio prvi susret s Radimljom i vodstvom Ogranka Matice hrvatske u Stocu. Vrijedi spomenuti sve izvođače: Danica Bartulović, Zdenka Čorkalo, Nevenka Kovačević i Mladen Vuković, Split; Đuro Vidmarović, Mile Pešorda, Stjepan Šešelj i Frano Vlatković, Zagreb; Josip Škerlj i Stanko Krnjić, Dubrovnik; Marko Bošković, Sarajevo; Marina Kljajo-Radić, Sonja Jurić i Zdravko Kordić, Mostar; Jasenka Požega-Sremac, Neum; Ana Soldo, Ravno; Ivo Raguž i Srećko Marijanović, Stolac i Ljubo Krmek, Čapljina.

Večer su izvedbama oplemenili članovi muške klape Ardea iz Čapljine, kojima je to bio prvi, ali zasigurno ne i jedini nastup na Radimlji. Svi izvođači nagrađeni su prigodnim darovima i zahvalnicama, ali je samo jedan književnik s Radimlje otišao ponosno noseći Hrvatski stećak, rad ak. kipara Stjepana Skoke. Nagrada je to koju Ogranak Matice svake godine dodjeljuje zaslužniku za osobit prinos hrvatskoj književnosti po prosudbi Povjerenstva MH. Ovogodišnji nagrađenik, književnik Đuro Vidmarović, nije mogao, a ni htio skriti uzbuđenje i radost zbog primljene nagrade, koju je bez razmišljanja uvrstio među svoje najdraže i najvrednije. Lijepo je bilo svjedočiti tako toplu i radosnu trenutku.

Jednako sadržajna i lijepa bila je i završna večer obilježavanja Stolačkog kulturnog proljeća 4. lipnja, koja bi se mogla podijeliti u dva dijela. U prvom dijelu večeri predstavljen je zbornik Stolačko kulturno proljeće, a predstavljač i glavni urednik Željko Raguž iskoristio je prigodu zahvaliti svima koji su na bilo koji način pridonijeli njegovu realiziranju te pozvao na daljnju suradnju. Prigodno je dodijeljeno priznanje načelniku Stoca Stjepanu Boškoviću za svekoliku potporu i promicanje rada Ogranka Matice hrvatske u Stocu.

Drugi dio večeri pamtit će se po izvrsnim nastupima klapa: Staglin, Slano; Travertin, Trebižat; Zvizdan, Posušje; Ar’ja, Mostar i Vidoštačka kraljica, Stolac.

Završeno je još jedno Stolačko kulturno proljeće, ali su započele nove suradnje, nova prijateljstva i susreti. Što Ogranak Matice hrvatske u Stocu priprema za neke nove susrete, neka nova proljeća – ostaje vidjeti. Sumnje nema, bit će to opet susret stiha, pera, kista, glazbe, slova... susret prijatelja!

Vijenac 556

556 - 24. lipnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak