Knjige

Gordana Benić

Unutarnje more

Izabrane pjesme

Izabrao i priredio Zvonimir Mrkonjić


Jedna od najboljih i najvažnijih knjiga poetskog desetljeća.
Zvonimir Mrkonjić, Vijenac


Već od prve knjige u mom pjesništvu razvija se pozicija promatrača, ali takva koji saznaje okom mistika
, kaže u jednome novinskom razgovoru Gordana Benić, izvanredna suvremena pjesnikinja čija su poetska ostvarenja uvrštena u brojne domaće i svjetske antologije te preglede suvremenoga hrvatskog pjesništva. I doista, poetski, ili prema riječima Luke Paljetka izmicljivi svijet Gordane Benić iluzionistička je građevina u kojoj se sve pojavnosti mistično prožimaju, svijet u kojemu se putuje kroz riječi prema univerzalnom jeziku simbola. Gotovo su sva pjesnička ostvarenja Gordane Benić napisana u formi pjesme u prozi koja za autoricu ima posebno značenje: Pjesma u prozi izjednačava vrijeme i prostor. Sastavljena je na načelu pukotina. Grade je fragmenti povezani poetskim bićem. Začudne slike prošlosti i praznine orisane neizrečenim motivom Sfinge te pozadinom Splita, stvorile su jedinstvenu poeziju prostornih odnosa, fragmentacije, poeziju imaginacije, asocijacija, paradoksalnosti, upitanosti nad konačnom svrhom svih stvari.

Knjiga Unutarnje more Gordane Benić proglašena je najboljom knjigom poezije u 2006. u izboru radijskih književnih kritičara.

Biblioteka Posebna izdanja, urednica Jelena Hekman. - Pogovor Zvonimira Mrkonjića


Autori

Gordana Benić

Gordana Benić

Pjesnikinja i publicistkinja (Split, 1950), zastupljena u brojnim domaćim i stranim antologijama suvremenoga hrvatskog pjesništva. Njezina poezija prevedena je na desetak stranih jezika, a knjige su joj prevedene na francuski i njemački jezik.

Unutarnje more

Klikni za povratak