Knjige

Ranko Matasović

Tumačeva priča i druge novele

Ranko Matasović u knjizi Tumačeva priča i druge novele okuplja četiri novele u kojima kroz neočekivane kontraste i povijesne paralele otkriva koliko su mnoga ustaljena gledišta podložna propitkivanju, pa i mijenjanju.

U naslovnoj priči autor kroz usta svećenika Jerónima Aguilara pripovijeda o španjolskom osvajanju Meksika u šesnaestom stoljeću. Priča je ispričana kroz odnos Fernanda Cortésa i njegove indijanske prevoditeljice i ljubavnice, zvane Malinche, a epizode ratovanja i pregovaranja s Aztecima smjenjuju se sa scenama koje nam pokazuju Malinchin intimni svijet. Novela „Berezina. Dva Hrvata u Rusiji“ ispričana je iz dvije točke gledišta: s jedne strane su pisma koja hrvatski časnik, Marko Šljivarić, piše svojoj ženi s bojišta kod Berezine, gdje je Napoleonova vojska bila opkoljena 1812, a s druge pripovijest o kratkom boravku suvremenoga hrvatskog povjesničara na znanstvenoj konferenciji u Sankt Peterburgu, gdje on drži referat upravo o Šljivarićevim pismima kao povijesnom izvoru, ali i tekstu podložnom „kritičkoj analizi diskursa“ i ideološkoj interpretaciji. Novela „Pamćenje. Google novela“ ironizira današnje pretjerano oslanjanje na internetske tražilice kroz putopisnu priču o trojici sredovječnih muškaraca koji na konjima jašu preko cijele Hrvatske, od Aljmaša do Premanture. „Kanon. Facebook novela“ odvija se u vrijeme velike izbjegličke krize 2015. i početka javne rasprave o tada aktualnoj „Istanbulskoj konvenciji“, a podijeljena je na sedam poglavlja od kojih svako na ironičan način aludira na jedno od kanonskih književnih djelā zapadne kulture, od Homerove Ilijade do Joyceova Uliksa.

Ranko Matasović u duhovitoj i dosjetljivoj knjizi, napisanoj s puno autoironije, poručuje nam da su u različitim vremenskim razdobljima, u različitim kulturama, ljudi, usprkos svim razlikama, opet prilično slični, pa se i ideje za rješavanje njihovih problema kroz čitavu povijest vrlo malo razlikuju.

Biblioteka Koloplet hrvatske proze / Novi niz, knjiga 5, glavni urednik Luka Šeput, izvršni urednik Luka Vukušić, likovno oblikovanje Željko Podoreški, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Stega-tisak d.o.o., Zagreb


Autori

Ranko Matasović

Ranko Matasović

Akademik Ranko Matasović (Zagreb, 1968), vodeći hrvatski poliglot, redoviti sveučilišni profesor na zagrebačkome Filozofskom fakultetu, iznimno je cijenjen kao lingvist i indoeuropeist u međunarodnim jezikoslovnim krugovima...

Tumačeva priča i druge novele

PDF-ovi

Klikni za povratak