Knjige

Božidar Brezinščak Bagola

Svetkovina u predvečerje

Izabrane pjesme

Izbor i pogovor Božidar Petrač

Svoj je pjesnički opus Božidar Brezinščak Bagola ispisivao u razdoblju duljem od pola stoljeća, ostvarivši autentično, proživljeno i opsežno poetsko djelo koje je, makar se nalazilo izvan temeljnih tokova suvremenoga hrvatskog pjesništva, imalo zavidnu kritičku recepciju i u hrvatskoj i u slovenskoj književnosti.

Bagolino pjesništvo igrom životnih okolnosti postalo je trojezično. Rođenjem kajkavac iz Vrbišnice u Humu na Sutli, jednu zbirku pjesama Humske popeifke ispisao je kajkavskim humskim, gornjosutlanskim idiomom. Većinu svojih pjesama ispjevao je hrvatskim standardnim književnim jezikom, a s obzirom na to da je teologiju studirao i u Ljubljani, jednu zbirku pjesama Samoobsodba objavio je i na slovenskom jeziku.

Bagolina poetika u osnovi je intimistička i ispovjedna, duboko uronjena u prirodu i rodni krajolik te obilježena vitalističkim i optimističkim osjećanjem života. Priređivač izabranih pjesama Božidar Petrač u pogovoru je zapisao da se Bagolin pjesnički put može sumirati: pjesnikova početna lutanja, traženja i razdiranja, mladenačke buntovne i prkosne godine, samoosude i preispitivanja zamjenjuju zreli, mudrošću prožeti, doživljaji i prokušana životna iskustva.

U cjelini gledano Bagoli su, kako piše Hrvoje Pejaković, „bliske granične situacije u kojima jasno iskušavamo tragičnu tajanstvenost našeg opstanka, ali čak i suočen s takvim situacijama ovaj pjesnik zadržava neku temeljnu trezvenost, neku vezanost uz ovdašnje zemaljsko postojanje, i to u njegovim običnim manifestacijama“.

Biblioteka Hrvatski pjesnici, glavni urednik Luka Šeput, izvršni urednik Luka Vukušić, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Grafomark d.o.o. (Zagreb)


Autori

Božidar Brezinščak Bagola

Književnik i prevoditelj (Vrbišnica, 1947). Autor desetak pjesničkih zbirki te niza romana i knjiga pripovjedaka, prevoditelj s njemačkoga i slovenskoga jezika te esperanta, dobitnik uglednih književnih nagrada i član Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnih prevoditelja i Hrvatskog filozofskog društva.

Svetkovina u predvečerje

PDF-ovi

Klikni za povratak