Knjige

John Maxwell Coetzee

Spori čovjek

S engleskoga prevela VJERA BALEN-HEIDL

Nakon što Paul Rayment, šezdesetogodišnji biciklist i bivši fotograf, doživi tešku prometnu nesreću, liječnici mu moraju amputirati dio noge. Paulu predstoji dugo razdoblje oporavka i navikavanja na sasvim drukčiji život, a budući da odbija protezu, dodjeljuju mu njegovateljicu Marijanu, porijeklom Hrvaticu, o kojoj on s vremenom postaje sve više ovisan i prema kojoj, nakon početne hladnoće, počinje osjećati neodoljivu privlačnost. Iznenada, u Paulovu životu pojavi se Elizabeth Costello, književnica svjetskoga glasa, junakinja Coetzeeova prethodnoga romana, koja si je uzela u zadaću da Paula natjera da preuzme kontrolu nad svojim životom. No Rayment smatra da je ona spletkarica koja je u njegov život došla samo s jednim razlogom: da ga izučava i preuzme za lik svojega sljedećeg romana…

Spori čovjek, prvi Coetzeeov roman što ga je napisao nakon primitka Nobelove nagrade za književnost (2003), prepun je književnih aluzija, a istražuje temu odnosa između bolesnika i njegovatelja, koju na višoj razini prati tema odnosa autora prema svojim likovima.

Spori čovjek kritika je primila iznimno dobro. Roman je ušao u širi izbor za nagradu Man Booker 2005, a kritičar New York Timesa prikaz romana zaključio je riječima:
     »Predivno oblikovan, duboko promišljen, izvanredno napisan«.

Biblioteka Koloplet svjetske proze, glavni urednik Luka Šeput, izvršni urednik Luka Vukušić, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Denona (Zagreb). — Naslov izvornika: Slow man.


Autori

John Maxwell Coetzee

John Maxwell Coetzee

Južnoaafrički pisac (Cape Town, 1940), umirovljeni sveučilišni profesor engleske književnosti s australskom adresom, dobitnik Nobelove nagrade za književnost (2003)

Spori čovjek

PDF-ovi

Klikni za povratak