Knjige

Radoslav Tomić

Splitska slikarska baština

Splitski slikarski krug u doba mletačke vladavine

Fotografije Živko Bačić
Uspješno i s mjerom.
Vijenac


Knjiga povijesno-umjetničkih studija u kojima se prvi put u cijelosti predstavlja, u slici i riječi, trostoljetna slikarska baština renesanse i baroka u Splitu.

Analizirajući i uspoređujući likovna djela splitskih crkava i privatnih obiteljskih zbirki nastala u razdoblju od godine 1500. do 1800, autor proučava, osim likovno-umjetničkih osobitosti i vrijednosti samih djela, i povijest njihova nastanka, njihove autore, naručitelje, čuvatelje i proučavatelje, veze domaćih i venecijanskih majstora, slažući tako mozaik cjelovita uvida u fragmentarno sačuvanu splitsku baštinu nastalu pod posrednim ili neposrednim ujecajima mletačke slikarske škole.

U činjenici da su glavni naručitelji splitskih slika dolazili uglavnom iz crkvenih redova, određena su temeljna tematska i sadržajna obilježja splitskih, renesansno-baroknih umjetnina.

Radoslav Tomić (Split, 1957), sveučilišni profesor i povjesničar umjetnosti, vodeći je hrvatski stručnjak za slikarstvo i kiparstvo Dalmacije od 15. do 19. stoljeća.
Biblioteka Redovita izdanja za članstvo, urednica Jelena Hekman. - 135 ilustracija (112 u koloru), bibliografija, imensko kazalo, dodatak (katalog slikarskih inventara splitskih crkava, samostana, muzeja i privatnih zbirki)

Autori

Radoslav Tomić

Radoslav Tomić

Povjesničar umjetnosti, redovni profesor na zadarskome Filozofskom fakultetu Radoslav Tomić (Split, 1957) vodeći je hrvatski stručnjak za slikarstvo i kiparstvo Dalmacije od 15. do 19. stoljeća.

Splitska slikarska baština

PDF-ovi

Klikni za povratak