Knjige

Radoslav Katičić

Naša stara vjera

Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starineNakon četiriju knjiga u nizu Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine (Božanski bojZeleni lugGazdarica na vratimaVilinska vrata) kojima je strogom filološkom metodom rekonstruirao tekstove slavenske pretkršćanske starine, Radoslav Katičić u ovoj sintezi donosi pregled temeljnih pojmova stare slavenske vjere u obliku primjerenom vrlo širokom čitateljskom krugu.

Što je uopće bila vjera za Slavene prije prihvaćanja kršćanstva, što znači da je nešto sveto, kakva je bila slavenska pretkršćanska obrednost, koji su bili glavni bogovi i kakav je bio njihov međuodnos? Na koncu, koliko prežitci te stare vjere obilježavaju nas današnje? Sve su to pitanja koja se u ovoj knjizi znanstveno utemeljeno, a opet čitko i prijemčivo, raspravljaju i tumače. Svijet Peruna, Velesa, Mokoši, Jarila i Morane - Jure i Mare - razotkriva nam se ovdje u mnogobrojnim svojim inačicama i ostavlja nas bez daha kada spoznamo koliko je još ta stara tradicija prisutna u našim običajima, svjetonazoru, a osobito u jeziku. Pogled na našu baštinu, na odnos čovjeka i prirode, na toponimiju, dobiva ovom Katičićevom knjigom, kao i onima koje su joj prethodile, sasvim novo značenje.

Edicija Izdanja u suradnji. Niz Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine, knj. 5, glavni urednik  izdanja Natko Katičić, izvršni urednici Krešimir Krnic i Stipe Botica, recenzenti Vitomir Belaj i Mislav Ježić, fotografije na ovitku Natko Katičić, priprema i slog Ibis grafika, tisak Zrinski d.d.  (Čakovec). — Knjiga je opremljena kazalom imena i pojmova.


Autori

Radoslav Katičić

Radoslav Katičić

Klasični filolog, jezikoslovac, indoeuropeist, indolog i slavist (Zagreb, 1930 - Beč, 2019), jedan je od najistaknutijih hrvatskih znanstvenika u zemlji i svijetu na području humanističkih znanosti.

Naša stara vjera

PDF-ovi

Klikni za povratak