Knjige

Josef Škvorecký

Kukavice

S češkog preveo Matija Ivačić

Kukavice su romaneskni prvijenac čuvenoga češkog pisca Josefa Škvoreckoga (1924–2012), koji je odmah po objavi 1958. postao politička tema broj jedan u Čehoslovačkoj. Autor je bio suočen s javnom hajkom te primoran na medijsku samokritiku, a roman je promptno povučen iz distribucije i zabranjen.

Što se zamjeralo Škvoreckom? Prevelika sklonost „neprijateljskoj“ američkoj kulturi jer su stavovi glavnoga junaka i pripovjedača Dannyja Smiřickog, opsjednutog jazzom i  djevojkama, bili pljuska u lice društvenoj i političkoj klimi onoga vremena. Jednako je to bilo i prikazivanje crvenoarmejaca kao razularenih divljaka koji pustoše, siluju i kradu, kao i kritičan odnos prema ulozi komunistâ u poratnoj restauraciji svijeta.

Radnja romana odvija se u posljednjih osam dana Drugoga svjetskog u gradiću Kostelecu, kada Nijemci uzmiču pred oslobodilačkim pohodima Crvene armije i američkih trupa. Kukavice donose sliku jedne ratom iscrpljene generacije, zlatne „protektoratne“ mladeži koja je u besmislu kolektivnoga martirija potratila neke od svojih najboljih godina. Ne želeći biti dio poratne euforije i pompe, Danny i njegovi prijatelji Benno, Lexa, Harýk, Fonda odbacuju uloge ratnih junaka. Njihovo mjesto nije u društvu kukavica, ali isto tako ni u društvu velikih heroja, oni odbija takvu dualnu podjelu svijeta  ne bi li očuvali vlastitu samosvojnost.

Biblioteka Koloplet svjetske proze, glavni urednik Luka Šeput, izvršna urednica Romana Horvat, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Pavao Damjanović, tisak Denona d. o. o., Zagreb


Autori

Josef Škvorecký

češki književnik (Náchod, 27. IX. 1924 – Toronto, 3. I. 2012), autor više od deset romana i knjiga pripovjedaka,  jedan od najvažnijih pisaca moderne češke književnosti, koji je opus posvetio oblikovanju češkog povijesnog iskustva komunističkoga totalitarizma.

Kukavice

PDF-ovi

Klikni za povratak