Knjige

August Šenoa

Izabrana djela IV.

Priredila Miroslava Tušek


Četvrta knjiga izabranih djela Augusta Šenoe u ediciji Stoljeća hrvatske književnosti obuhvaća izbor iz autorovih putopisa (Otvorenje željeznice do Zagreba), eseja (Naša književnost; O hrvatskom kazalištu), feljtona (Vječni Žid u Zagrebu ili Tri dana tuge i nevolje; Zagrebulje), sjećanja (Moji zapisi) i pripovijesti (Branka).

Priređivačica knjige, književna znanstvenica i proučavateljica Šenoina života i djela Miroslava Tušek naglašava Šenoinu pripadnost nizu hrvatskih velikana usmjerenih "k jednom od najplemenitijih ciljeva: pomoći svojem narodu da se izdigne, da se razvija, da ide ukorak s najrazvijenijim narodima, da stane uz bok najuspješnijih zemalja Europe."

I kao "književna i nacionalna veličina neprijeporne vrijednosti i nedostižne snage", i kao "romantik s mnogo osjećaja za realnost", Šenoa je, ističe priređivačica, postigao ono što "jedan pisac najviše može postići: da mišlju i osjećajem, duhom i stilom, postane izraz težnji svojega vremena i mentaliteta hrvatskoga naroda. Bio je umjetnik koji je već onda pouzdano znao da umjetnost mora biti nacionalna kako bi se mogla uzdići do univerzalnosti."

Biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, knj. br. 123, urednik knjige Nedjeljko Mihanović, redaktura  i prilozi Ana Kranjčić. - Knjiga je opremljena sa 7 c/b ilustracija, Tekstološkom napomenom, Rječnikom i Tumačem imena i izraza


Autori

August Šenoa

August Šenoa

August Šenoa (1838–1881), hrvatski prozaist, pjesnik i dramatičar, najutjecajniji i ponajbolji pisac hrvatske književnosti 19. stoljeća

Izabrana djela IV.

PDF-ovi

Klikni za povratak