Knjige

Marin Držić

Izabrana djela II.

Priredio Slobodan Prosperov Novak

»Ono što je Marko Marulić hrvatskoj književnosti značio u punini renesanse, značio je Marin Držić na kraju te iste renesanse, na pragu modernoga vremena. On je u hrvatsku knjigu i još više na hrvatsku pozornicu unio dušu moderniteta. U književnost investirao je dušu kao da je ona bila i tijelo. Ponudio je samoga sebe svijetu kao mjeru. Okolnosti u kojima je živio bile su nesretne, one su ga uvlačile u beskorisne sukobe koje on nikad nije izbjegavao. Živio je u doba krize, u vrijeme kad je Europom zavladala opasna nepokretljivost, kad je u njegovom zavičaju postepeno ugašen humanistički san, kad su se započele povlačiti fantazija i briljantnost, te kad su igra i slučaj postali nepozvanim i prokazanim. U tom svijetu htio je Marin Držić prakticirati književni rad kao pitanje odgovornosti pa je po tome prvi hrvatski autor koji je posjedovao modernu svijest« (Slobodan Prosperov Novak).

U drugu knjigu izabranih djela Marina Držića uvršteno je pet komedija – Dundo Maroje, Skup, Grižula, Tripče de Utolče  i Arkulin.

Biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, knj. br 129, urednik knjige Tonko Maroević, redaktorica Dražana Radman.  — Knjiga je opremljena sa 13 c/b ilustracija, Tekstološkom napomenom, Tumačem imena i izraza   i Rječnikom  (sastavila redaktorica)


Autori

Marin Držić

Marin Držić

Najpoznatiji hrvatski komediograf (Dubrovnik, 1508 - Venecija, 1567), književni klasik čija se djela na pozornici izvode još i danas. Umjetničke se vrijednosti njegovih komedija mogu svrstati među vrhove europske renesansne književnosti. Proživio je buran i uzbudljiv život koji je bio predmetom niza književnih i znanstvenih biografija, filmskih i televizijskih uradaka

Izabrana djela II.

PDF-ovi

Klikni za povratak