Knjige

Ivan Šugar

Hrvatski biljni imenoslov

Nomenclator botanicus Croaticus


Nagrada "Ivo Horvat" Ministarstva kulture RH za 2008.

Trebalo je u Hrvatskoj proći gotovo stotinu pedeset godina od objave Šulekova Jugoslavenskoga imenika bilja i Biljarstva kako bi se konačno pristupilo sustavnom skupljanju domaćih, narodnih naziva za bilje. Takva se posla prihvatio botaničar Ivan Šugar, priredivši Hrvatski biljni imenoslov koji je nastao na temeljima višegodišnjega autorova terenskog rada skupljanja narodnih naziva za bilje širom Hrvatske te dosad objavljene nomenklaturne građe. Autorov je cilj da nakon kritičke prosudbe imenoslovne građe obrađene u ovome rječniku, sastavi hrvatski biljni imenoslov s prijedlogom normativnih imena. Da bi i ovaj rječnik mogao djelomice odgovriti na taj postavljeni cilj, na kraju rječnika otisnuto je kazalo s latinskim i hrvatskim imenima biljnih rodova i vrsta.


Biblioteka Rječnici/Leksikoni, glavna urednica Jelena Hekman, izvršna urednica Romana Horvat, jezični savjetnik Mirko Peti. - 7 ilustracija (3 u koloru), kazalo biljnih imena, bibliografija


Autori

Ivan Šugar

Ivan Šugar

Cjelokupni znanstveni rad umirovljenoga sveučilišnog profesora, botaničara Ivana Šugara temelji se na istraživanju flore i vegetacije Hrvatske, kao i na pripremi Vegetacijske mape Hrvatske.

Hrvatski biljni imenoslov

PDF-ovi

Klikni za povratak