Knjige

Berislav Majhut

Hrvatska dječja književnost okreće list

Knjiga Berislava Majhuta Hrvatska dječja književnost okreće list zagovara potrebu novog pristupa korpusu hrvatske dječje književnosti. Naime, kako ističe Ana Batinić u recenziji knjige, unatoč velikim i sveobuhvatnim promjenama koje je Hrvatska doživjela u ekonomskom, društvenom i političkom pogledu, slika povijesti hrvatske dječje književnosti ostala je uglavnom nepromijenjena, a prethodno se kreirani, često ideološki „prilagođeni“ stavovi, kako pokazuje Berislav Majhut, nekritički perpetuiraju i danas. U tom smislu, njegova je knjiga poziv na preslagivanje postojeće slagalice hrvatske književnosti za djecu i mlade na način očišćen od zahtjeva i propisa ideologije i socijalnih čimbenika, a usmjeren na sam predmet bavljenja.

Od nakladništva i prijevoda do novih čitanja kanonskih dječjih pisaca, Berislav Majhut obradio je i popunio prazna mjesta iz povijesti hrvatske dječje književnosti, a njegova nova knjiga svjedoči o „autorovoj izvrsnoj obaviještenosti“ (Robert Bacalja) te predstavlja „iskorak u proučavanju hrvatske dječje književnosti“ (Vinko Brešić).

Glavni urednik; LUKA ŠEPUT; Izvršna urednica; VESNA ZEDNIK; Recenzenti: ROBERT BACALJA, ANA BATINIĆ, VINKO BREŠIĆ


Autori

Berislav Majhut

Berislav Majhut

Povjesničar hrvatske dječje književnosti i pisac (1956). Autor je nekoliko znanstvenih knjiga posvećenih hrvatskoj dječjoj književnosti te jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti (2010–2018). Posebno se bavio hrvatskim dječjim romanom te bibliografijom hrvatskih dječjih knjiga do 1945. U sklopu kritičkog izdanja Sabranih djela Ivane Brlić-Mažuranić priredio je 2010. Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Jašu Dalmatina.

Hrvatska dječja književnost okreće list

PDF-ovi

Klikni za povratak