Autori

Igor Grbić

Igor Grbić

Igor Grbić rođen je 1970. u Puli. Gimnaziju je završio u rodnome gradu, a studij engleskoga jezika i indologije u Zagrebu, gdje je i stekao doktorat iz teorije i povijesti književnosti. Akademsku godinu 1997/1998. proveo je kao prvi gostujući lektor hrvatskoga jezika i književnosti na Sveučilištu u New Delhiju. Živi u Puli, gdje predaje na Sveučilištu Jurja Dobrile.

Piše poeziju, prozu, esejistiku, prikaze i kritike. Svoje književne radove objavio je na Trećem programu Hrvatskoga radija te u raznim domaćim i inozemnim časopisima i antologijama. Prevođen je na talijanski, engleski, slovenski, njemački, mađarski i letonski. Piše i na engleskom i talijanskom te je uključen u Whispering Muse, međunarodnu antologiju mlađih pjesnika na engleskome jeziku, dok je na regionalnom natjecanju Istria Nobilissima nagrađivan za poeziju i prozu.

S engleskog, talijanskog, njemačkog, francuskog i hindskog preveo je više tisuća stranica književnih, filozofskih i znanstvenih tekstova, među kojima i dvadesetak knjiga. Nagrađen je i za prijevodnu djelatnost.

Znanstvene radove na hrvatskom i engleskom objavljuje u zemlji i inozemstvu, baveći se naročito klasičnom indijskom književnošću i književnom teorijom, ali i općenito tradicionalnim načinima ostvarivanja i razumijevanja umjetnosti.

Dosad je objavio sljedeće naslove: Istria glagoljušta, Zagreb 2005. (dobitnik nagrade »Kiklop« i književne stipendije u Grazu), Tajna Monkodonje, Ulcinj 2007., U doba vremena, Zagreb 2007., Kao da sam, Pula 2008.

Dobitnik je međunarodne nagrade »Lapis Histriae« (2006) za najbolju kraću prozu na štokavici.

Knjige

Izlazak u cvijet

Izlazak u cvijet

128 str.

2012.